ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ
Åslund Anders
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
20/10/2019
Διάρκεια
00:14:19
Εκδήλωση
8ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης - Ο κόσμος το 2020: Κυβερνώντας σε μία εποχή ακυβερνησίας
Χώρος
Κινηματοθέατρο Ολύμπιον
Διοργάνωση
Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος
Δίκτυο Ναυαρίνο
Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS)
Κατηγορία
Διεθνείς Σχέσεις
Ετικέτες
Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης, 2020, ακυβερνησία, Ευρώπη, λαϊκισμός, Ελλάδα, Τουρκία, νοτιοανατολική Ευρώπη, προσφυγική κρίση, μεταναστευτικό ζήτημα, Brexit, Κράτος Δικαίου, Ανατολική Ευρώπη, Δυτικά Βαλκάνια, ευρωπαϊκή προοπτική, κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, 21ος αιώνας, Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταναστευτική πολιτική
ΣΥΝΟΨΗ
Το 8ο Διεθνές Συμπόσιο της Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019 στο Ολύμπιον, διοργανώθηκε από την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Δίκτυο Ναυαρίνο και το Ίδρυμα Konrad Adenauer.
Στον καθιερωμένο πλέον αυτό θεσμό της πόλης, που φέτος είχε θέμα «Ο κόσμος το 2020: Κυβερνώντας στην εποχή της ακυβερνησίας», κορυφαίοι εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού και πολιτικού χώρου, ανέλυσαν θέματα εξαιρετικού ενδιαφέροντος και ανέπτυξαν τις θέσεις τους πάνω στους επιμέρους θεματικούς άξονες «Η Ευρώπη σε καιρό αλλαγών», «Λαϊκισμός και η εξουσία του νόμου», «Ο πλούτος της Ελλάδας», «Τουρκία, Νοτιοανατολική Ευρώπη και νέα προσφυγική κρίση».
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς ανέπτυξε το σχέδιό του για τα επόμενα 5 χρόνια ως Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αντιπαρατέθηκε με μια σειρά μύθους γύρω από το μεταναστευτικό. Κορυφαίοι ομιλητές από το εξωτερικό, όπως οι Anders Åslund, Kevin Featherstone, Florian Bieber, Miroslaw Wyrzykowski, András Szalai, Δημήτρης Τσαρούχας, Zoran Ilievski, Marcus Engler, μίλησαν για το Brexit, την υποχώρηση του κράτους δικαίου στην Ανατολική Ευρώπη, την εμπλοκή της Τουρκίας και των Δυτικών Βαλκανίων στο μεταναστευτικό αλλά και την παραπαίουσα ευρωπαϊκή τους προοπτική. Ο Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει μια χρυσή ευκαιρία να αναπτυχθεί πολύ γρήγορα μετά την κατάρρευση των μύθων της μεταπολίτευσης, ενώ ο Γιώργος Χουλιαράκης και ο Κώστας Κωστής υπήρξαν λιγότερο αισιόδοξοι. Τέλος, η Άννα Διαμαντοπούλου ανέδειξε την ανάγκη αλλαγής στη σχέση κράτους-πολίτη-πολιτικών ως προϋπόθεση ανάπτυξης.
Η ομιλία του Anders Åslund πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ενότητας «Η Ευρώπη σε καιρό αλλαγών».
ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Ο Anders Åslund είναι Kαθηγητής στο Georgetown University και Senior Fellow στο Dinu Patriciu Eurasia Center του Atlantic Council.
Είναι ειδικός σε θέματα οικονομικής πολιτικής της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Ανατολικής Ευρώπης.
Έχει υπηρετήσει ως οικονομικός σύμβουλος σε πολλές κυβερνήσεις, κυρίως της Ρωσίας και της Ουκρανίας (1994-1997).
Είναι επικεφαλής του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Κέντρου Κοινωνικών και Οικονομικών Ερευνών της Βαρσοβίας και του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου για τις υπό μετάβαση οικονομίες της Τράπεζας της Φινλανδίας (Bank of Finland Institute for Economies in Transition - BOFIT). Έχει πλήθος δημοσιεύσεων και είναι συγγραφέας 14 βιβλίων.
Έχει εργαστεί στο Peterson Institute for International Economics, το Carnegie Endowment for International Peace, το Brookings Institution και το Kennan Institute for Advanced Russian Studies του Woodrow Wilson Center.
Έχει διδάξει στο Stockholm School of Economics και ήταν ιδρυτικός διευθυντής του Stockholm Institute of East European Economics.
Υπηρέτησε στο σουηδικό διπλωματικό σώμα στο Κουβέιτ, την Πολωνία, τη Γενεύη και τη Μόσχα. Είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.