Μανωλοπούλου Γεωργία
Μπένος Σταύρος
Χριστοδούλου Νικόλαος
Τζήρος Γεώργιος
Κολλιοπούλου Θεοδώρα
Μιχελή Αικατερίνη
Κοντόκωστα Δανάη
Καρτάλης Κωνσταντίνος
Παπαδοπούλου Μαρία
Ζηρίνης Γιάννης
Καραδέδος Γιώργος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
03/11/2024
Διάρκεια
02:02:20
Εκδήλωση
7η Συνάντηση του Άνω ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ «Η προστασία των μνημείων μας από την κλιματική κρίση»
Χώρος
Πολυχώρος EcoZone
Διοργάνωση
Σωματείο "Διάζωμα"
Κατηγορία
Πολιτιστική διαχείριση
Ετικέτες
Άνω Διάζωμα, Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, μνημεία, κλιματική κρίση, μνημεία φύσης, μνημεία πολιτισμού, αρχαία θέατρα, κλιματική αλλαγή, Λαύριο, λιμάνι Λαυρίου, πολιτιστική κληρονομιά, φυσικό περιβάλλον
«Η προστασία των μνημείων μας από την κλιματική κρίση» ήταν το θέμα της φετινής ετήσιας συνάντησης που διοργάνωσε το Άνω Διάζωμα στον Πολυχώρο Eco Zone, την Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2024. Το ιδιαίτερο στοιχείο αυτής της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος προέκυψε από την εκπαιδευτική δράση του σωματείου που εκδηλώθηκε το προηγούμενο διάστημα, με στόχο να ευαισθητοποιήσει μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο θέμα της επίδρασης της κλιματικής κρίσης στο πολιτιστικό και φυσικό τοπίο, και ειδικότερα σε χώρους θέασης και ακρόασης της Ελλάδας. Στην εκδήλωση, εκτός από τις ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων, παρουσιάστηκαν οι εργασίες που εκπονήθηκαν από μαθητές των σχολείων που συμμετείχαν πιλοτικά στη δράση.
Την εκδήλωση συντόνισε η Γεωργία Μανωλοπούλου, μουσειολόγος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου. Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Διαζώματος, Σταύρος Μπένος και η εκδότρια-διευθύντρια των εκδόσεων Κέρκυρα-economia publishing, Αλεξάνδρα Κ. Βοβολίνη, η οποία είναι από τα ιδρυτικά μέλη του σωματείου.
Στη συνέχεια βραβεύτηκαν οι φοιτήτριες του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δανάη Κοντόκωστα, Γιούλα Κατσάνου, Θεοδώρα Κολλιοπούλου, Αικατερίνη Μιχελή και Σοφία Τριανταφύλλου, για την εργασία τους «Λιμάνι Λαυρίου», στο πλαίσιο του project: «Προτάσεις αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος του Λαυρίου στο πλαίσιο της Αθηναϊκής τριλογίας». Στην εργασία που παρουσίασε η ομάδα, προτείνεται η δημιουργία ενός smart port, παρουσιάζοντας καινοτόμες προτάσεις που στοχεύουν στην αυτοματοποίηση και αναβάθμιση του λιμένα του Λαυρίου με την χρήση υψηλών τεχνολογιών.
Ακολούθησαν ομιλίες σχετικά με την προστασία των μνημείων από την κλιματική κρίση, από τον καθηγητή του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΕ για την Κλιματική Αλλαγή, Κωνσταντίνου Καρτάλη, την καθηγήτρια της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών-Μηχανικών Γεωπληροφορικής του ΕΜΠ και πρόεδρο ΔΣ του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Μαρία Παπαδοπούλου και τον σύμβουλο ανάπτυξης, Γιάννη Ζηρίνη.
Η τελευταία ενότητα αφορούσε στην εκπαιδευτική δράση του Διαζώματος. Αρχικά η φιλόλογος – αρχαιολόγος Μαίρη Μπελογιάννη και η αρχαιολόγος, Μαρία Κουρασάνη, αμφότερες μέλη του Διαζώματος παρουσίασαν τη φιλοσοφία της δράσης, που πραγματοποιήθηκε στα σχολεία 7ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου, 2ο Γυμνάσιο Αρτέμιδος, Γυμνάσιο Μυκόνου, 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου, 1ο Γυμνάσιο Χαλκίδας και 1ο ΓΕ.Λ. Λιβαδειάς.
Στη συνέχεια ο λόγος πέρασε στους μαθητές. Η ομάδα από το Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ιωαννίνων παρουσίασε εργασία για το Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων, από το 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα για το Αρχαίο Θέατρο Δήλου, από το Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο για το Αρχαίο Θέατρο Διονύσου Ελευθερέως και από το 3ο Γενικό Λύκειο Ευόσμου Θεσσαλονίκης για το Αρχαίο Θέατρο Δίου.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τοποθετήσεις σχετικά με τις μελλοντικές πρωτοβουλίες του Άνω Διαζώματος. Συμφωνήθηκε η διάσταση της κλιματικής αλλαγής να εμπλουτίσει οριζόντια τις δράσεις του Σωματείου. Θα υπάρξει ένα νέο πεδίο στα επιστημονικά δελτία με πανόραμα των αρχαίων θεάτρων, θα επιδιωχθεί να ενταχθεί ως πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας η δράση "κλιματική αλλαγή και αρχαία θέατρα" και θα εμπλουτιστούν με τη συγκεκριμένη διάσταση τα κριτήρια συμμετοχής επιχειρήσεων στα clusters Πολιτιστικών Διαδρομών του προγράμματος "Πόλις".
Το Άνω Διάζωμα αυτοσυστήνεται ως θερμοκοιτίδα εκκόλαψης καινοτόμων ιδεών και ανάπτυξης συνεργασιών με τους πολίτες, την εκπαιδευτική κοινότητα, επιστημονικούς και πολιτιστικούς φορείς, εντός και εκτός Ελλάδας, με στόχο τα ιστορικά και φυσικά μνημεία να βρεθούν στο κέντρο της ζωής και της βιώσιμης ανάπτυξης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ: Από την κα Γεωργία Μανωλοπούλου.
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ:
Σταύρος Μπένος, Πρόεδρος Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».
Αλεξάνδρα Βοβολίνη, Εκδότρια-Διευθύντρια των εκδόσεων «Κέρκυρα» του Ομίλου «Economia».
Α. Βράβευση εργασίας φοιτητών/τριών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο πλαίσιο του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης για την Καινοτόμο Δράση: «Εκπαίδευση, Επιχειρηματικότητα και Πολιτισμός».
Β. Παρουσίαση της φοιτητικής εργασίας: «Η Τριλογία της Αττικής: Ελευσίνα, Αθήνα, Λαύριο - Λιμάνι Λαυρίου (SMART PORT)» από τις κκ.: Δανάη Κοντόκωστα, Γιούλα Κατσάνου, Θεοδώρα Κολλιοπούλου, Αικατερίνη Μιχελή και Σοφία Τριανταφύλλου.
1η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Α. «Προστατεύοντας την πολιτιστική κληρονομιά από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής – προκλήσεις και προοπτικές».
Κωνσταντίνος Καρτάλης, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή.
Β. «Η πρόκληση της κλιματικής κρίσης και ο ρόλος του Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ. στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».
Μαρία Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών - Μηχανικών Γεωπληροφορικής του ΕΜΠ, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ).
Γ. «Κατανοώντας την κλιματική αλλαγή».
Γιάννης Ζηρίνης, Σύμβουλος Ανάπτυξης.
2η ΕΝΟΤΗΤΑ: Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «ΔΙΑΖΩΜΑ»: «ΑΡΧΑΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΘΕΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ».
Α. «Η φιλοσοφία της νέας εκπαιδευτικής δράσης του Διαζώματος και οι έξυπνες πρωτοβουλίες μαθητών από: 7ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου, 2ο Γυμνάσιο Αρτέμιδος, Γυμνάσιο Μυκόνου, 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου, 1ο Γυμνάσιο Χαλκίδας, 1ο ΓΕ.Λ. Λιβαδειάς»,
Δρ. Μαίρη Μπελογιάννη, Φιλόλογος - Αρχαιολόγος, Υπεύθυνη των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και Μαρία Κουρασάνη, Αρχαιολόγος, Υπεύθυνη Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».
Β. Η ματιά των μαθητών για την πιλοτική εκπαιδευτική δράση του σχολικού έτους 2023-2024:
α) Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ιωαννίνων – Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων
β) 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα – Αρχαίο Θέατρο Δήλου
γ) Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο – Αρχαίο Θέατρο Διονύσου Ελευθερέως
δ) 3ο Γενικό Λύκειο Ευόσμου Θεσσαλονίκης – Αρχαίο Θέατρο Δίου.
Η Γεωργία Μανωλοπούλου γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα. Tόπος καταγωγής της είναι η Πάτρα, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι της ανήκει στην Κρήτη.
Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.Υπότροφος Erasmus στην Παιδαγωγική Ακαδημία Baden της Βιέννης με Δίπλωμα Ειδίκευσης στο Universita de gli studi di Udine στην Ιταλία.
Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές (ΜΑ) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών /Φιλοσοφική Σχολή στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Μουσειακές Σπουδές» με τη σύμπραξη του Τμήματος Ιστορίας –Αρχαιολογίας, του Τμήματος Γεωλογίας και του ΤΕΙ Συντήρησης Έργων Τέχνης. Κάτοχος Υποτροφίας IKY/Grundtvig του ευρωπαϊκού προγράμματος The Learning Museum Project-Mobility στο Πανεπιστημιακό Μουσείο του Manchester, εμπειρία η οποία υπήρξε πολύτιμη σε όλα τα επίπεδα, και από τότε έχει ξεκινήσει το μεγάλο της πάθος για τα μουσεία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς εν γένει.
Μιλάει Αγγλικά και Ιταλικά σε άριστο επίπεδο και διαθέτει τις βασικές γνώσεις στα Ισπανικά και Ρώσικα.
Τα τελευταία χρόνια εργάζεται στo Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας ως υπεύθυνη διοργάνωσης επικοινωνιακών και εκπαιδευτικών δράσεων, εκθέσεων, πολιτιστικών διαδρομών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας και σε αρχαιολογικούς χώρους της Αχαΐας.
Ο Σταύρος Μπένος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1947 και είναι τοπογράφος-μηχανικός. Υπηρέτησε το δημόσιο βίο της χώρας ως: Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής (Μεσσηνίας 1990-2004, Β΄ Αθήνας 2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη. Οι σημαντικότεροι σταθμοί στη διαδρομή του στη δημόσια σφαίρα είναι: α) η ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του Σεπτεμβρίου του 1986 που βραβεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας) και από την Europa Nostra (Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης), β) η ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) και γ) η ίδρυση και λειτουργία του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».
Ο Γεώργιος Τζήρος είναι Οικονομολόγος και Εκπαιδευτικός. Μέλος της συντακτικής ομάδας του Περιοδικού Ξενοφών. Μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης φοιτητικών εργασιών για την εκπαιδευτική δράση του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ και του OΠΑ: «Επιχειρηματικότητα, Εκπαίδευση και Πολιτισμός».
Ο Κωνσταντίνος Καρτάλης είναι Καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος και Κλίματος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή καθώς και της αντίστοιχης Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής. Είναι εμπειρογνώμονας της ΕΕ στο πρόγραμμα Urban Innovation Actions καθώς και σε αυτό για Net Zero Cities και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Διεθνούς Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Οικολογικά Σχολεία. Έχει διατελέσει μέλος του Επικουρικού Οργάνου των Ηνωμένων Εθνών για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων και Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Γραφείου Εκπαίδευσης της UNESCO.
Ο Γιάννης Ζηρίνης είναι Hλεκτρολόγος - Μηχανικός, Εμπειρογνώμων σε θέματα Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών πόρων. Είναι Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΤΗ Ζυρίχης, στέλεχος επιχειρήσεων στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Την περίοδο 2012-2015 συμμετείχε στον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 στα υπουργεία Οικονομίας και Τουρισμού. Είναι αναπληρωτής του επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Β. Εύβοιας.
Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., αρχαιολογία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και αποκατάσταση μνημείων στο μεταπτυχιακό Τμήμα Scuola di Specializzaizone per lo Studio ed il Restauro dei Monumenti της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου La Sapienza της Ρώμης.
Είναι Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και για δύο χρόνια διευθυντής του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. «Προστασία Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού».
Από το 1977 συμμετέχει σε διάφορες ανασκαφές όπως: του Δίου, της Μαρώνειας, της Αμφίπολης, των Φιλίππων, της Μίεζας, της Λευκόπετρας. Ασχολήθηκε με την αποτύπωση και μελέτη πολλών μνημείων της κλασικής αρχαιότητας, της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου καθώς και της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.
Συμμετέχει, ως επιστημονικός υπεύθυνος σε πολλά ερευνητικά προγράμματα σε τομείς της ειδικότητάς του. Το αρχιτεκτονικό έργο του αναφέρεται σε μελέτες σχεδιασμού επέμβασης σε αρχιτεκτονικά μνημεία και οικιστικά σύνολα, σε μελέτες προστασίας και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και κυρίως σε μελέτες αποκατάστασης αρχαίων θεάτρων (Δίου, Μαρώνειας, Φιλίππων, Μίεζας). Έλαβε μέρος σε πολλά συνέδρια, σεμινάρια ή συμπόσια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι περισσότερες από εβδομήντα δημοσιεύσεις του αναφέρονται σε θέματα αρχαιολογικά, ιστορίας αρχιτεκτονικής, αποκατάστασης αρχιτεκτονικών μνημείων και συνόλων, εκκλησιαστικής μαρμαρογλυπτικής.
Είναι μέλος: α) του Τοπικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, β) της Επιστημονικής Επιτροπής Ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου των Φιλίππων, γ) της Επιστημονικής Επιτροπής Συντήρησης και Ανάδειξης του Αρχαιολογικού Χώρου της Πέλλας, δ) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και αναπληρωματικό μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.