Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

2η ΕΝΟΤΗΤΑ: Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «ΔΙΑΖΩΜΑ»: «ΑΡΧΑΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΘΕΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ»

Τεπελίδου Σοφία, Τσαούση Ελένη, Μπαλλάση Μαρία, Γκίκα Έλενα, Κουρασάνη Μαρία, Μπελογιάννη Μαίρη, Μαρκόπουλος Μάνος, Βοβολίνη Αλεξάνδρα, Σοφικίτου Μαρία, Μπένος Σταύρος, Μανωλοπούλου Γεωργία, Παπαδοπούλου Μαρία

3 Νοεμβρίου 2024

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:37:23 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 22
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

«Η προστασία των μνημείων μας από την κλιματική κρίση» ήταν το θέμα της φετινής ετήσιας συνάντησης που διοργάνωσε το Άνω Διάζωμα στον Πολυχώρο Eco Zone, την Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2024. Το ιδιαίτερο στοιχείο αυτής της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος προέκυψε από την εκπαιδευτική δράση του σωματείου που εκδηλώθηκε το προηγούμενο διάστημα, με στόχο να ευαισθητοποιήσει μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο θέμα της επίδρασης της κλιματικής κρίσης στο πολιτιστικό και φυσικό τοπίο, και ειδικότερα σε χώρους θέασης και ακρόασης της Ελλάδας. Στην εκδήλωση, εκτός από τις ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων, παρουσιάστηκαν οι εργασίες που εκπονήθηκαν από μαθητές των σχολείων που συμμετείχαν πιλοτικά στη δράση.

Την εκδήλωση συντόνισε η Γεωργία Μανωλοπούλου, μουσειολόγος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου. Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Διαζώματος, Σταύρος Μπένος και η εκδότρια-διευθύντρια των εκδόσεων Κέρκυρα-economia publishing, Αλεξάνδρα Κ. Βοβολίνη, η οποία είναι από τα ιδρυτικά μέλη του σωματείου.

Στη συνέχεια βραβεύτηκαν οι φοιτήτριες του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δανάη Κοντόκωστα, Γιούλα Κατσάνου, Θεοδώρα Κολλιοπούλου, Αικατερίνη Μιχελή και Σοφία Τριανταφύλλου, για την εργασία τους «Λιμάνι Λαυρίου», στο πλαίσιο του project: «Προτάσεις αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος του Λαυρίου στο πλαίσιο της Αθηναϊκής τριλογίας». Στην εργασία που παρουσίασε η ομάδα, προτείνεται η δημιουργία ενός smart port, παρουσιάζοντας καινοτόμες προτάσεις που στοχεύουν στην αυτοματοποίηση και αναβάθμιση του λιμένα του Λαυρίου με την χρήση υψηλών τεχνολογιών.

Ακολούθησαν ομιλίες σχετικά με την προστασία των μνημείων από την κλιματική κρίση, από τον καθηγητή του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΕ για την Κλιματική Αλλαγή, Κωνσταντίνου Καρτάλη, την καθηγήτρια της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών-Μηχανικών Γεωπληροφορικής του ΕΜΠ και πρόεδρο ΔΣ του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Μαρία Παπαδοπούλου και τον σύμβουλο ανάπτυξης, Γιάννη Ζηρίνη.

Η τελευταία ενότητα αφορούσε στην εκπαιδευτική δράση του Διαζώματος. Αρχικά η φιλόλογος – αρχαιολόγος Μαίρη Μπελογιάννη και η αρχαιολόγος, Μαρία Κουρασάνη, αμφότερες μέλη του Διαζώματος παρουσίασαν τη φιλοσοφία της δράσης, που πραγματοποιήθηκε στα σχολεία 7ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου, 2ο Γυμνάσιο Αρτέμιδος, Γυμνάσιο Μυκόνου, 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου, 1ο Γυμνάσιο Χαλκίδας και 1ο ΓΕ.Λ. Λιβαδειάς.

Στη συνέχεια ο λόγος πέρασε στους μαθητές. Η ομάδα από το Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ιωαννίνων παρουσίασε εργασία για το Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων, από το 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα για το Αρχαίο Θέατρο Δήλου, από το Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο για το Αρχαίο Θέατρο Διονύσου Ελευθερέως και από το 3ο Γενικό Λύκειο Ευόσμου Θεσσαλονίκης για το Αρχαίο Θέατρο Δίου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τοποθετήσεις σχετικά με τις μελλοντικές πρωτοβουλίες του Άνω Διαζώματος. Συμφωνήθηκε η διάσταση της κλιματικής αλλαγής να εμπλουτίσει οριζόντια τις δράσεις του Σωματείου. Θα υπάρξει ένα νέο πεδίο στα επιστημονικά δελτία με πανόραμα των αρχαίων θεάτρων, θα επιδιωχθεί να ενταχθεί ως πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας η δράση "κλιματική αλλαγή και αρχαία θέατρα" και θα εμπλουτιστούν με τη συγκεκριμένη διάσταση τα κριτήρια συμμετοχής επιχειρήσεων στα clusters Πολιτιστικών Διαδρομών του προγράμματος "Πόλις".

Το Άνω Διάζωμα αυτοσυστήνεται ως θερμοκοιτίδα εκκόλαψης καινοτόμων ιδεών και ανάπτυξης συνεργασιών με τους πολίτες, την εκπαιδευτική κοινότητα, επιστημονικούς και πολιτιστικούς φορείς, εντός και εκτός Ελλάδας, με στόχο τα ιστορικά και φυσικά μνημεία να βρεθούν στο κέντρο της ζωής και της βιώσιμης ανάπτυξης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ: Από την κα Γεωργία Μανωλοπούλου.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ:
Σταύρος Μπένος, Πρόεδρος Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».
Αλεξάνδρα Βοβολίνη, Εκδότρια-Διευθύντρια των εκδόσεων «Κέρκυρα» του Ομίλου «Economia».

Α. Βράβευση εργασίας φοιτητών/τριών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο πλαίσιο του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης για την Καινοτόμο Δράση: «Εκπαίδευση, Επιχειρηματικότητα και Πολιτισμός».
Β. Παρουσίαση της φοιτητικής εργασίας: «Η Τριλογία της Αττικής: Ελευσίνα, Αθήνα, Λαύριο - Λιμάνι Λαυρίου (SMART PORT)» από τις κκ.: Δανάη Κοντόκωστα, Γιούλα Κατσάνου, Θεοδώρα Κολλιοπούλου, Αικατερίνη Μιχελή και Σοφία Τριανταφύλλου.

1η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Α. «Προστατεύοντας την πολιτιστική κληρονομιά από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής – προκλήσεις και προοπτικές».
Κωνσταντίνος Καρτάλης, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή.

Β. «Η πρόκληση της κλιματικής κρίσης και ο ρόλος του Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ. στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».
Μαρία Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών - Μηχανικών Γεωπληροφορικής του ΕΜΠ, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ).

Γ. «Κατανοώντας την κλιματική αλλαγή».
Γιάννης Ζηρίνης, Σύμβουλος Ανάπτυξης.

2η ΕΝΟΤΗΤΑ: Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «ΔΙΑΖΩΜΑ»: «ΑΡΧΑΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΘΕΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ».

Α. «Η φιλοσοφία της νέας εκπαιδευτικής δράσης του Διαζώματος και οι έξυπνες πρωτοβουλίες μαθητών από: 7ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου, 2ο Γυμνάσιο Αρτέμιδος, Γυμνάσιο Μυκόνου, 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου, 1ο Γυμνάσιο Χαλκίδας, 1ο ΓΕ.Λ. Λιβαδειάς»,
Δρ. Μαίρη Μπελογιάννη, Φιλόλογος - Αρχαιολόγος, Υπεύθυνη των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και Μαρία Κουρασάνη, Αρχαιολόγος, Υπεύθυνη Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Β. Η ματιά των μαθητών για την πιλοτική εκπαιδευτική δράση του σχολικού έτους 2023-2024:
α) Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ιωαννίνων – Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων
β) 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα – Αρχαίο Θέατρο Δήλου
γ) Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο – Αρχαίο Θέατρο Διονύσου Ελευθερέως
δ) 3ο Γενικό Λύκειο Ευόσμου Θεσσαλονίκης – Αρχαίο Θέατρο Δίου.

Τεπελίδου Σοφία Καθηγήτρια, 3ο Γενικό Λύκειο Ευόσμου Θεσσαλονίκης
Τσαούση Ελένη Καθηγήτρια, 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα
Μπαλλάση Μαρία Καθηγήτρια (ΠΕ04), 2ο ΓΕΛ Γέρακα
Γκίκα Έλενα Καθηγήτρια, Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο
Κουρασάνη Μαρία Αρχαιολόγος - Πολιτιστική Διαχειρίστρια

Η Μαρία Κουρασάνη είναι Αρχαιολόγος και Πολιτιστική Διαχειρίστρια. Είναι Υπεύθυνη Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ.

Μπελογιάννη Μαίρη Φιλόλογος - Δρ. Αρχαιολόγος

Η Μαίρη Μπελογιάννη γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Είναι διδάκτωρ Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπηρετεί ως καθηγήτρια φιλόλογος στο Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο. Την περίοδο 1996-1999 υπηρέτησε στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου συνεργάσθηκε με τον καθηγητή Γ. Λάββα, στο Εργαστήριο Διαχείρισης και Προβολής Πολιτιστικού Περιβάλλοντος. Από το 1997 αρθρογραφεί σε περιοδικά, όπως το «National Geographic», το «Corpus», το «Ελληνικό Πανόραμα», το «Γαιόραμα», το «Νέμεσις» και στην εφημερίδα «Η Καθημερινή». Έχει συγγράψει το  «Οδηγός Σχολικών Επισκέψεων», που εκδόθηκε το 2001 από το  Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας. Μονάδα Τεχνικής Στήριξης και Διαχείρισης των Προγραμμάτων Κινητικότητας», τη μονογραφία με τίτλο: «Αργοναυτική εκστρατεία. Μύθος και πραγματικότητα» που εκδόθηκε το 2002 από το περιοδικό «CORPUS», σειρά: Ιστορία των πολιτισμών, τα κείμενα στο λεύκωμα «Αρχαία σημάδια μέσα στο τοπίο τους» που εκδόθηκε το 2004 από τις εκδόσεις Πατάκη και κυκλοφορεί σε Ελληνικά, Αγγλικά και Γαλλικά κι έχει κάνει την επιμέλεια των κειμένων μαθητών και μαθητριών του Βαρβακείου Πειραματικού Γυμνασίου που περιλαμβάνονται στην έκδοση με τίτλο: «Ο κόσμος των παιδιών  με αφορμή μια φωτογραφία … του Νίκου Οικονομόπουλου», εκδόσεις Γαβριηλίδη, Αθήνα 2008. Είναι μέλος της Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και της Κίνησης Πολιτών «Διάζωμα», όπου έχει αναλάβει εθελοντικά τον σχεδιασμό και τον συντονισμό των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων. Ως Δρ. αρχαιολόγος και ως φιλόλογος έχει πάρει μέρος με εισηγήσεις σε πολλές επιστημονικές ημερίδες και συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και παράλληλα αρθρογραφεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.

Μαρκόπουλος Μάνος Συνταξιούχος Αρχιτέκτονας Μηχανικός –πρώην Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Ιεράπετρας
Βοβολίνη Αλεξάνδρα Εκδότρια & Διευθύντρια των εκδόσεων «Κέρκυρα» του Ομίλου «Economia»
Σοφικίτου Μαρία Διευθύντρια, Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ
Μπένος Σταύρος Τοπογράφος Μηχανικός - Πρόεδρος Σωματείου "ΔΙΑΖΩΜΑ" - πρώην υπουργός - Επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας

Ο Σταύρος Μπένος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1947 και είναι τοπογράφος-μηχανικός. Υπηρέτησε το δημόσιο βίο της χώρας ως: Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής (Μεσσηνίας 1990-2004,  Β΄ Αθήνας 2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη. Οι σημαντικότεροι σταθμοί στη διαδρομή του στη δημόσια σφαίρα είναι: α) η ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του Σεπτεμβρίου του 1986 που βραβεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας) και από την Europa Nostra (Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης), β) η ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) και γ) η ίδρυση και λειτουργία του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Μανωλοπούλου Γεωργία Φιλόλογος - Μουσειολόγος, Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

Η Γεωργία Μανωλοπούλου γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα. Tόπος καταγωγής της είναι  η Πάτρα, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι της  ανήκει στην Κρήτη.

Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.Υπότροφος Erasmus στην Παιδαγωγική Ακαδημία Baden της Βιέννης με Δίπλωμα Ειδίκευσης στο Universita de gli studi di Udine στην Ιταλία.

Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές (ΜΑ) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών /Φιλοσοφική Σχολή στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Μουσειακές Σπουδές» με τη σύμπραξη του Τμήματος  Ιστορίας –Αρχαιολογίας, του Τμήματος Γεωλογίας  και του ΤΕΙ Συντήρησης Έργων Τέχνης. Κάτοχος Υποτροφίας IKY/Grundtvig του ευρωπαϊκού προγράμματος The Learning Museum Project-Mobility στο Πανεπιστημιακό Μουσείο του Manchester, εμπειρία η οποία υπήρξε πολύτιμη σε όλα τα επίπεδα, και από τότε έχει ξεκινήσει το μεγάλο της πάθος για τα μουσεία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς εν γένει.

Μιλάει Αγγλικά και Ιταλικά σε άριστο επίπεδο και διαθέτει τις βασικές γνώσεις στα Ισπανικά και Ρώσικα.

Τα τελευταία  χρόνια εργάζεται στo Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας ως υπεύθυνη διοργάνωσης επικοινωνιακών και εκπαιδευτικών δράσεων, εκθέσεων, πολιτιστικών διαδρομών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας και σε αρχαιολογικούς χώρους της Αχαΐας.

Παπαδοπούλου Μαρία Καθηγήτρια Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών - Μηχανικών Γεωπληροφορικής ΕΜΠ - Πρόεδρος ΔΣ Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ)

Σχετικές ομιλίες

1η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ 02:02:20

Νοε 03, 2024

1η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Μανωλοπούλου Γεωργία Μπένος Σταύρος Χριστοδούλου Νικόλαος Τζήρος Γεώργιος Κολλιοπούλου Θεοδώρα Μιχελή Αικατερίνη Κοντόκωστα Δανάη Καρτάλης Κωνσταντίνος Παπαδοπούλου Μαρία Ζηρίνης Γιάννης Καραδέδος Γιώργος

Γλώσσα: Ελληνική

6η Συνάντηση του Άνω Διαζώματος: «Η Φλόγα των αρωγών μελών» 02:47:20

Νοε 05, 2023

6η Συνάντηση του Άνω Διαζώματος: «Η Φλόγα των αρωγών μελών»

Κουρασάνη Μαρία Μπένος Σταύρος Μπρίνια Βασιλική Γεωργογάλα Σοφία Διβίνη Αικατερίνη Όνου Μαρία Σπληνάκη Στυλιανή Φραντζεσκάκη Ελεάνα Παπανικόλας Παναγιώτης Κεραμίδας Ευάγγελος Μπελογιάννη Μαίρη Πελεκάση Ελισάβετ Πλακίτση Μαρία - Ηλέκτρα Πουρσαϊτίδου Αθηνά Βογιατζή Ειρήνη Κεραμίδας Γιώργος Μόλτερ Κάρολ Αργυρόπουλος Φοίβος Νάστου Μαρίνα Γεωργοπούλου Ιωάννα Juhasz Julia Μαλαπάνη Πόπη

Γλώσσα: Ελληνική, Αγγλική

9η Συνάντηση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τα Εταιρικά του Μέλη – 2ο μέρος 01:40:03

Απρ 22, 2023

9η Συνάντηση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τα Εταιρικά του Μέλη – 2ο μέρος

Μπένος Σταύρος Μαρμαρινός Μιχαήλ Γκρέβε Τόμας Παπανικόλας Παναγιώτης Παπαδοπούλου Ιωάννα Σπυριδάκη Μαρίνα Λέφας Γιάννης Γιαννακοπούλου Λυδία Καλογεράκος Άγγελος Μαρτίνου Μαρίνα Αντωνακόπουλος Ροδιανός Raynolds Will Λαμπρινουδάκης Βασίλειος Τσολάκη Άρτεμις Κουτσιανάς Νίκος Λιανού Εύα Δεσύπρη Αθηνά Ιμιρζιάδης Νίκος Σοφικίτου Μαρία

Γλώσσα: Ελληνική