Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

4ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης - Εισαγωγικές ομιλίες

Καιρίδης Δημήτρης, Ανδρεάδης Σταύρος, Μπουτάρης Γιάννης, Vogt Susanna

18 Οκτωβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΒΟΛΕΣ 899
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Καιρίδης Δημήτρης
Ανδρεάδης Σταύρος
Μπουτάρης Γιάννης
Vogt Susanna

Γλώσσα
Ελληνική, Αγγλική

Ημερομηνία
18/10/2015

Εκδήλωση
4ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης

Χώρος
Κινηματοθέατρο Ολύμπιον, Θεσσαλονίκη

Διοργάνωση
Δίκτυο Ναυαρίνο

Κατηγορία
Διεθνείς Σχέσεις

Ετικέτες
Ελλάδα, Ευρώπη, Ρωσία, Μέση Ανατολή, Βαλκάνια, Ουκρανία, Αραβική Άνοιξη, Συρία

Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και το Δίκτυο Ναυαρίνο, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Konrad Adenauer, το Ερευνητικό Κέντρο του Διεθνούς Τμήματος του Πανεπιστημίου του Sheffield, City College, SEERC, και το ACT-American College of Thessaloniki, διοργάνωσαν το 4ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης/4th Thessaloniki International Symposium in World Affairs, στις 18 Οκτωβρίου 2015 στο κινηματοθέατρο Ολύμπιον.

Το Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το 2012 στο πλαίσιο της εκατονταετηρίδας από την απελευθέρωση της πόλης και έχει καταστεί ένας σημαντικός θεσμός με μεγάλη απήχηση ιδιαίτερα στο φοιτητικό κοινό της πόλης. Το Συμπόσιο αποτελεί μια διεθνή συνάντηση κύρους και μια πλατφόρμα διαλόγου για τις κρίσιμες παγκόσμιες εξελίξεις και προκλήσεις της εποχής μας. Η φετινή διοργάνωση είχε θέμα: «Ο κόσμος το 2016 και πέρα: Η Ελλάδα στο τρίγωνο Ευρώπης, Ρωσίας & Μέσης Ανατολής» και θα εξετάσει τη θέση της χώρας στο σύνθετο και ευμετάβλητο πολιτικό και οικονομικό διεθνές περιβάλλον.

Πώς επηρέασε η ελληνική κρίση την Ευρώπη και την ευρωζώνη; Ποιά είναι η κατάσταση στα Βαλκάνια σήμερα; Πώς διαμορφώνεται η Μέση Ανατολή μετά την Αραβική Άνοιξη; Πώς επηρέασε η κρίση της Ουκρανίας τις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση, αλλά και τους συσχετισμούς εντός του ΝΑΤΟ;  Πώς αποτιμάται η μετάβαση της Ανατολικής Ευρώπης από τον κομμουνισμό στη δημοκρατία της αγοράς; Πού πηγαίνει η Ευρώπη; Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα ερωτήματα στα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν οι ομιλητές του Συμποσίου, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι:

Nadia Arbatovaαναλύτρια της σύγχρονης Ρωσίας  και επικεφαλής του Institute for World Economy & International Relations της Μόσχας
Anne Barnard, ανταποκρίτρια των New York Times στη Βηρυτό για τη Μέση Ανατολή,  
Florian Bieber, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Graz, διευθυντής του Center for South East European Studies στην Αυστρία και ένας από τους πιο γνωστούς αναλυτές των Βαλκανίων σήμερα
Grzegorz Ekiert, καθηγητής κοινωνιολογίας και διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard,
Daniel Gros, διευθυντής του Centre for European Policy Studies στις Βρυξέλλες, Joan Hoey, επικεφαλής αναλύτρια για την Κεντρική & Ανατολική Ευρώπη του Economist Intelligence Unit στο Λονδίνο
Joseph H. H. Weiler, πρόεδρος του European University Institute στη Φλωρεντία και ένας από τους μεγαλύτερους διανοητές του φαινομένου της ευρωπαϊκής ενοποίησης
Θανάσης Καμπάνης, δημοσιογράφος και συγγραφέας με ειδίκευση σε θέματα Μέσης Ανατολής από το Πανεπιστήμιο Columbia των ΗΠΑ, και
Θρασύβουλος Σταματόπουλοςβοηθός Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, υπεύθυνος για τις Πολιτικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Καιρίδης Δημήτρης Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πάντειο Πανεπιστήμιο - Βουλευτής ΝΔ - Ιδρυτικός Διευθυντής, Δίκτυο Ναυαρίνο

Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει διατελέσει Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Επιστημονικός Σύμβουλος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής». Από το 2002 διηύθυνε τη Θερινή Ακαδημία Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων της Ολυμπίας και από το 2009 τo δίκτυο προβληματισμού και δράσης Navarino Network στη Θεσσαλονίκη, του οποίου είναι Ιδρυτικός Διευθυντής. Διετέλεσε καθηγητής στην Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» στο Fletcher School του Πανεπιστημίου Tufts και διευθυντής του Προγράμματος Κόκκαλη για τη Νοτιοανατολική και την Κεντροανατολική Ευρώπη στο Kennedy School του Πανεπιστήμιου Harvard. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του έχουν τίτλο: Εθνικισμός, Εθνοτικές Συγκρούσεις και Διεθνείς Σχέσεις-Θεωρία και Πράξη στα Βαλκάνια, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2015, Θεσσαλονίκη: Μια πόλη σε μετάβαση, 1912-2012 (επιμ.), Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο, 2015, Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ξένος Τύπος, Αθήνα: Πατάκης, 2014, The Historical Dictionary of Modern Greece, London: The Scarecrow Press, Inc., 2009, και Η Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική και η Συντηρητική Aντεπανάσταση, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2008.

Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Fletcher School of Law and Diplomacy, Tufts University. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο σημείο τομής των διεθνών σχέσεων με τη συγκριτική πολιτική, με έμφαση στην ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής των κρατών.

Ανδρεάδης Σταύρος Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρίας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος

Ο Σταύρος Ανδρεάδης γεννήθηκε το 1946 στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή και από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με δίπλωμα πολιτικού μηχανικού. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πολυτεχνείο του Δυτικού Βερολίνου.

Το 1973 άρχισε την ενεργό απασχόλησή του στο πλέγμα των οικογενειακών επιχειρήσεων που είχαν κύριο προσανατολισμό στον τουριστικό και τον κατασκευαστικό τομέα. Από το 1993 διετέλεσε Πρόεδρος των εταιρειών του ομίλου ΣΑΝΗ Α.Ε. και σήμερα είναι Επίτιμος Πρόεδρος.

Ο Σταύρος Ανδρεάδης είναι Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Β. Ελλάδας από την ίδρυση της το 1996.

Έχει διατελέσει, δε, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) από το 1993 μέχρι τον Απρίλιο του 2001, οπότε και εξελέγη Πρόεδρος του Συνδέσμου. Είναι παντρεμένος με την αρχιτέκτονα Νίκη Μάνου και πατέρας ενός γιου.
 

Μπουτάρης Γιάννης τ. Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Ο οινοποιός Γιάννης Μπουτάρης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1942 και υπήρξε ο 60ος Δήμαρχος της πόλης με την οποία συνέδεσε τη ζωή και τη δράση του από τα μαθητικά του χρόνια. Ήταν πτυχιούχος του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, διπλωματούχος οινολόγος και άριστος γνώστης της αγγλικής και γαλλικής γλώσσας. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος (1992) της «Ένωσης Πολιτών Θεσσαλονίκης» που πρωτοστάτησε στην αποτροπή του μπαζώματος της παλιάς παραλίας της πόλης. Εξελέγη για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος το 2002 με τον συνδυασμό “Θεσσαλονίκη Τώρα” του Αγάπιου Σαχίνη. Ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, το 2004, στην τελευταία, μη εκλόγιμη τιμητική θέση, μετά από πρόταση του Γ. Παπανδρέου. Στις 7 Ιουλίου 2005 δημιούργησε τη δημοτική παράταξη “Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη”, με το ψηφοδέλτιο της οποίας εξελέγη δημοτικός σύμβουλος το 2006. Τον Μάρτιο του 2009 μαζί με τον Στέφανο Μάνο εμφανίστηκε ως ιδρυτικό μέλος του βραχύβιου κόμματος «Δράση», ενώ τον Οκτώβριο του 2010 υπήρξε ο νικητής των εκλογών για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης, επικεφαλής του συνδυασμού «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη». Ο Γιάννης Μπουτάρης είχε διακριθεί ως Ενεργός Πολίτης. Ήταν πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος (1992) της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αρκτούρος», που έχει ως σκοπό την προστασία της καφετιάς αρκούδας και γενικότερα της άγριας ζωής. Ήταν επίσης πρόεδρος της επιτροπής «Φύση 2000» και μέλος της διοίκησης του «Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης», όπως και ιδρυτικό μέλος και μέλος της διοίκησης του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Το 2003 του αποδίδεται η διάκριση του «Ευρωπαίου Ήρωα» από το διεθνούς ακτινοβολίας περιοδικό “ΤΙΜΕ” για την προσφορά του στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου και ήταν ο πρώτος οινοποιός που υλοποίησε τον στόχο να αποκτήσει η Ελλάδα κρασιά ονομασίας προέλευσης. Τιμώντας τη μνήμη των γονέων του δημιούργησε το ομώνυμο ίδρυμα για τη μελέτη και την ανάδειξη του ελληνικού κρασιού και χρηματοδότησε συνέδρια και εκδηλώσεις. Τιμήθηκε ως «οινοποιός της χρονιάς» το 1996 στη Σουηδία και το 2003 στην Ελλάδα, από την Ένωση Δημοσιογράφων Οίνου.

Vogt Susanna Διευθύντρια του Ιδρύματος Konrad Adenauer στην Αθήνα

Σχετικές ομιλίες