Κριμπάς Κωνσταντίνος
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
01/11/2012
Διάρκεια
48:38
Εκδήλωση
5th International Conference of the European Society of History of Science
Χώρος
Κεντρικό κτίριο ΕΚΠΑ
Διοργάνωση
European Society for the History of Science
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κατηγορία
Εξελικτική Βιολογία
Ετικέτες
Δαρβίνος, Δαρβινισμός
Στην Δεξίωση (υποδοχή) του Δαρβινισμού στην Ελλάδα από το 1870 ως το 2009 εξετάζονται οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των υποστηρικτών της θεωρίας της Εξελίξεως και εκείνων που την μάχονταν και προήρχοντο κυρίως από θρησκευόμενους κύκλους. Σημειώνεται ότι η διαμάχη είχε και ένα βαθύτερο λόγο αντιπαράθεσης αναφερόμενο στην διαμόρφωση της εθνικής ταυτότητος στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος.
Το χρονικό διάστημα που εξετάζεται χωρίζεται σε τρεις περιόδους:
- Κατά την πρώτη οι αντιπαραθέσεις γίνονται μεταξύ των υποστηρικτών της θεωρίας καθηγητών Βιολογίας και Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και λαϊκών κυρίως θρησκευομένων.
- Κατά τον μεσοπόλεμο παρατηρείται μια ύφεση μεταξύ των υποστηρικτών και μια άνθηση των παραθρησκευτικών οργανώσεων, που υποστηρίζονται ως αντίπαλον δέος προς την αυξανόμενη επιρροή του κομμουνιστικού κινήματος μετά την Κατοχή.
- Η τρίτη περίοδος χαρακτηρίζεται από την εκλογή σε πανεπιστημιακές έδρες των πρώτων εξελικτικών που διεμορφώθησαν στις ΗΠΑ, κυρίως μαθητών του πρωτεργάτη της συνθετικής θεωρίας της εξελίξεως Θεοδόσιου Ντομπζάνσκυ.
Ο Κωνσταντίνος Κριμπάς (12.9.1932 - 5.4.2021) γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπουδές: Βιολογία, Ζωολογία και Βοτανική στο Πανεπιστήμιο της Λωζάννης, Γενετική στο Παρίσι, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1955.
Σταδιοδρομία: Εργάστηκε ερευνητικά στη Θεωρία της Εξέλιξης στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης στην ομάδα του Theodosius Dobzhansky (1958-1960), 1961-1993 τακτικός καθηγητής της Γενετικής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και πρώτος Διευθυντής του νεοϊδρυθέντος Εργαστηρίου Γενετικής, 1993-2000 καθηγητής της Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Βιολογίας στο Παν. Αθηνών. Δίδαξε ως εκλεγμένος καθηγητής της Εξελικτικής Βιολογίας των Ειδών στο Πανεπιστήμιο Παρίσι VI και ως επισκέπτης καθηγητής στο Harvard και στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου και δημοσίευσε περί τις 130 μελέτες Γενετικής.
Βιβλία: "Δαρβινικά" 1986, "Θραύσματα Κατόπτρου" 1993, "Εκτείνοντας τον Δαρβινισμό" 1998, "Γιάννης Σαρηγιάννης και η έννοια της ασθένειας" 1999, "Drosophila suboscura" 1993, τον συλλογικό τόμο "Drosophila Inversion Polymorphism" 1993, "Evolutionary Genetics" 2000 και "Thinking About Evolution" 2001. Δημοσίευσε επίσης πολλά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά.
Από το 2000 ήταν τακτικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, ενώ το 2002 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.