Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

6ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης - Χαιρετισμοί

Καιρίδης Δημήτρης, Ανδρεάδης Σταύρος, Μπουτάρης Γιάννης, Beckmann-Dierkes Norbert, Cretu Korina, Αβραμόπουλος Δημήτρης

22 Οκτωβρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 30:48 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1216
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Δίκτυο Ναυαρίνο, διοργάνωσε το 6ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης, στις 22 Οκτωβρίου 2017, στο κινηματοθέατρο Ολύμπιον.
 

Πρόκειται για μια μοναδική συνάντηση με 15 εξέχουσες διεθνείς προσωπικότητες που πήγαν στη Θεσσαλονίκη για να συζητήσουν τα κρίσιμα ζητήματα του καιρού μας. Ο κόσμος μας ισορροπεί σε ένα τεντωμένο σχοινί: πόλεμοι, προσφυγιά, τρομοκρατία, ριζοσπαστικοποίηση, εθνικισμοί και συγκρούσεις ταυτόχρονα με ραγδαίες τεχνολογικές και οικονομικές αλλαγές. Το κέντρο βάρους του παγκόσμιου συστήματος μετατοπίζεται, οι παλιές βεβαιότητες διαψεύδονται ενώ η Ελλάδα βασανίζεται ακόμα από την κρίση.
 

Γιατί η ελληνική οικονομική κρίση έχει διαρκέσει τόσο πολύ; Ποια είναι η σοβαρότερη απειλή ασφάλειας που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη; Πόσο επικίνδυνη είναι η Τουρκία του Ερντογάν; Πώς θα είναι τεχνολογικά ο κόσμος το 2050; Τι χρειάζεται να κάνει η Ελλάδα για να καλύψει το ψηφιακό χάσμα που τη χωρίζει από τις πρωτοπόρες τεχνολογικά χώρες; Πόσο κινδυνεύουμε από τον Ισλαμισμό αλλά και την Ισλαμοφοβία; Πώς μπορεί το Brexit να γίνει μια ευκαιρία για την Ευρώπη; Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών για την πολιτική σταθερότητα αλλά και το μέλλον της φιλελεύθερης δημοκρατίας στη Δύση; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα πολλά ερωτήματα που απασχόλησαν το Συμπόσιο.


Καιρίδης Δημήτρης Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πάντειο Πανεπιστήμιο - Βουλευτής ΝΔ - Ιδρυτικός Διευθυντής, Δίκτυο Ναυαρίνο

Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει διατελέσει Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Επιστημονικός Σύμβουλος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής». Από το 2002 διηύθυνε τη Θερινή Ακαδημία Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων της Ολυμπίας και από το 2009 τo δίκτυο προβληματισμού και δράσης Navarino Network στη Θεσσαλονίκη, του οποίου είναι Ιδρυτικός Διευθυντής. Διετέλεσε καθηγητής στην Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» στο Fletcher School του Πανεπιστημίου Tufts και διευθυντής του Προγράμματος Κόκκαλη για τη Νοτιοανατολική και την Κεντροανατολική Ευρώπη στο Kennedy School του Πανεπιστήμιου Harvard. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του έχουν τίτλο: Εθνικισμός, Εθνοτικές Συγκρούσεις και Διεθνείς Σχέσεις-Θεωρία και Πράξη στα Βαλκάνια, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2015, Θεσσαλονίκη: Μια πόλη σε μετάβαση, 1912-2012 (επιμ.), Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο, 2015, Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ξένος Τύπος, Αθήνα: Πατάκης, 2014, The Historical Dictionary of Modern Greece, London: The Scarecrow Press, Inc., 2009, και Η Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική και η Συντηρητική Aντεπανάσταση, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2008.

Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Fletcher School of Law and Diplomacy, Tufts University. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο σημείο τομής των διεθνών σχέσεων με τη συγκριτική πολιτική, με έμφαση στην ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής των κρατών.

Ανδρεάδης Σταύρος Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρίας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος

Ο Σταύρος Ανδρεάδης γεννήθηκε το 1946 στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή και από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με δίπλωμα πολιτικού μηχανικού. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πολυτεχνείο του Δυτικού Βερολίνου.

Το 1973 άρχισε την ενεργό απασχόλησή του στο πλέγμα των οικογενειακών επιχειρήσεων που είχαν κύριο προσανατολισμό στον τουριστικό και τον κατασκευαστικό τομέα. Από το 1993 διετέλεσε Πρόεδρος των εταιρειών του ομίλου ΣΑΝΗ Α.Ε. και σήμερα είναι Επίτιμος Πρόεδρος.

Ο Σταύρος Ανδρεάδης είναι Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Β. Ελλάδας από την ίδρυση της το 1996.

Έχει διατελέσει, δε, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) από το 1993 μέχρι τον Απρίλιο του 2001, οπότε και εξελέγη Πρόεδρος του Συνδέσμου. Είναι παντρεμένος με την αρχιτέκτονα Νίκη Μάνου και πατέρας ενός γιου.
 

Μπουτάρης Γιάννης τ. Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Ο οινοποιός Γιάννης Μπουτάρης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1942 και υπήρξε ο 60ος Δήμαρχος της πόλης με την οποία συνέδεσε τη ζωή και τη δράση του από τα μαθητικά του χρόνια. Ήταν πτυχιούχος του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, διπλωματούχος οινολόγος και άριστος γνώστης της αγγλικής και γαλλικής γλώσσας. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος (1992) της «Ένωσης Πολιτών Θεσσαλονίκης» που πρωτοστάτησε στην αποτροπή του μπαζώματος της παλιάς παραλίας της πόλης. Εξελέγη για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος το 2002 με τον συνδυασμό “Θεσσαλονίκη Τώρα” του Αγάπιου Σαχίνη. Ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, το 2004, στην τελευταία, μη εκλόγιμη τιμητική θέση, μετά από πρόταση του Γ. Παπανδρέου. Στις 7 Ιουλίου 2005 δημιούργησε τη δημοτική παράταξη “Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη”, με το ψηφοδέλτιο της οποίας εξελέγη δημοτικός σύμβουλος το 2006. Τον Μάρτιο του 2009 μαζί με τον Στέφανο Μάνο εμφανίστηκε ως ιδρυτικό μέλος του βραχύβιου κόμματος «Δράση», ενώ τον Οκτώβριο του 2010 υπήρξε ο νικητής των εκλογών για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης, επικεφαλής του συνδυασμού «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη». Ο Γιάννης Μπουτάρης είχε διακριθεί ως Ενεργός Πολίτης. Ήταν πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος (1992) της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αρκτούρος», που έχει ως σκοπό την προστασία της καφετιάς αρκούδας και γενικότερα της άγριας ζωής. Ήταν επίσης πρόεδρος της επιτροπής «Φύση 2000» και μέλος της διοίκησης του «Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης», όπως και ιδρυτικό μέλος και μέλος της διοίκησης του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Το 2003 του αποδίδεται η διάκριση του «Ευρωπαίου Ήρωα» από το διεθνούς ακτινοβολίας περιοδικό “ΤΙΜΕ” για την προσφορά του στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου και ήταν ο πρώτος οινοποιός που υλοποίησε τον στόχο να αποκτήσει η Ελλάδα κρασιά ονομασίας προέλευσης. Τιμώντας τη μνήμη των γονέων του δημιούργησε το ομώνυμο ίδρυμα για τη μελέτη και την ανάδειξη του ελληνικού κρασιού και χρηματοδότησε συνέδρια και εκδηλώσεις. Τιμήθηκε ως «οινοποιός της χρονιάς» το 1996 στη Σουηδία και το 2003 στην Ελλάδα, από την Ένωση Δημοσιογράφων Οίνου.

Beckmann-Dierkes Norbert Διευθυντής (εκτελών χρέη) της Αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, Ίδρυμα Konrad Adenauer

Ο Norbert Beckmann-Dierkes είναι Διευθυντής του Ιδρύματος Konrad Adenauer στη Σερβία και το Μαυροβούνιο και εκτελεί χρέη Διευθυντή της Αντιπροσωπείας στην Ελλάδα. Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες, Γεωγραφία και Μεσαιωνική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Westphalia Wilhelm Münster.

Cretu Korina Ευρωπαία Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής

Η Corina Cretu είναι Ευρωπαία Επίτροπος, αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική. Eίναι μέλος του Ρουμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) και πρώην βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών). Το διάστημα Ιουνίου-Οκτωβρίου 2014, διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αβραμόπουλος Δημήτρης Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας

O Δημήτρης Αβραμόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 6 Ιουνίου του 1953. Η καταγωγή του είναι από την Αρκαδία και την Ηλεία, ρίζες αντίστοιχα των γονιών του, Ελένης και Λάμπρου.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθως έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Βρυξέλλες.

Το 1980 αποφοιτά από τη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών και έκτοτε ξεκινά μια επαγγελματική σταδιοδρομία στο Διπλωματικό Σώμα, η οποία ολοκληρώθηκε το 1993 με την ένταξή του στον πολιτικό στίβο της χώρας μας.

Οι κυριότεροι σταθμοί αυτής της πορείας είναι οι εξής:

Πολιτική Σταδιοδρομία

1993: Διπλωμάτης καριέρας από το 1980, παραιτείται από το Υπουργείο Εξωτερικών για να κατέλθει στην πολιτική, με το Κόμμα της «Νέας Δημοκρατίας».
Εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της «Νέας Δημοκρατίας».
Γραμματέας της Ν.Δ. στην Ευρωπαϊκή Δημοκρατική Ένωση (EDU).
Εκλέγεται Βουλευτής στην Α' Αθηνών, στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 1993.
1993-1994: Πρόεδρος της ΟΚΕ Εξωτερικών της Ν.Δ.
1995-2002: Δήμαρχος Αθηναίων. Εκλέγεται για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 1994. Επανεκλέγεται τον Οκτώβριο του 1998 από τον πρώτο γύρο, συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει σημειωθεί ποτέ σε δημοτικές εκλογές στην Αθήνα.
1995-1999: Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ).
1995: Ιδρυτής και πρώτος Πρόεδρος της «Μόνιμης Διάσκεψης των Δημάρχων των Πρωτευουσών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».
1996-2000: Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης Τοπικών Αρχών (IULA).
1997-2002: Μέλος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αντιπρόεδρος του Εκτελεστικού Γραφείου (1997-2000).
2000-2001: Πρόεδρος του «Κινήματος Ελεύθερων Πολιτών».
2000-2002: Πρόεδρος της «Διάσκεψης Κορυφής των Δημάρχων του Κόσμου». Στη Σύνοδο των Αθηνών, το Σεπτέμβριο του 2002, η Διάσκεψη επικύρωσε τη «Διπλωματία των Πόλεων, μια από τις διεθνείς πρωτοβουλίες του, η οποία υιοθετήθηκε από το Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε.
2001: Θεσπίζει το «Διεθνές Βραβείο των Αθηνών για τη Δημοκρατία», υπό την αιγίδα της UNESCO (Παρίσι).
2002: Ιδρύει την «Παγκόσμια Ένωση Ολυμπιακών Πόλεων», υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (Λοζάννη).
Ιδρύει το «Παγκόσμιο Ινστιτούτο για τη Διπλωματία των Πόλεων».
2004: Εκλέγεται πρώτος Βουλευτής Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία, στις εκλογές της 7ης Μαρτίου.
2004: Ορίζεται Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης στη νέα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
2006: Με τον ανασχηματισμό της 14ης Φεβρουαρίου, ορίζεται Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
2007: Επανεκλέγεται Βουλευτής στην πρώτη Περιφέρεια Αθηνών, στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου.
2007: Ορίζεται στη νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και πάλι, Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
2009: Επανεκλέγεται Βουλευτής στην πρώτη Περιφέρεια Αθηνών, στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας διορίζεται Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας και του ανατίθενται τα καθήκοντα του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του 8ου Τακτικού Συνεδρίου του Κόμματος.
2010-2015: Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ασκώντας εποπτεία επί των τομέων Εξωτερικής Πολιτικής, Άμυνας, Δημόσιας Διοίκησης, Πολιτισμού, Τουρισμού, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας, Δικαιοσύνης και Πολιτικής Στρατηγικής.
2011: Την 11η Νοεμβρίου αναλαμβάνει Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
2012: Επανεκλέγεται Βουλευτής στην πρώτη Περιφέρεια Αθηνών, στις εκλογές της 6ης Μαΐου και στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Αναλαμβάνει Υπουργός Εξωτερικών.
2013: Την 25η Ιουνίου αναλαμβάνει Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
2014: Την 1η Νοεμβρίου αναλαμβάνει Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας.

Διπλωματική Σταδιοδρομία

1980: Διπλωματική Ακαδημία Υπουργείου Εξωτερικών
1981-1983: Διπλωματική Υπηρεσία Υπουργείου Εξωτερικών (Διπλωματικό γραφείο Υπουργού Εξωτερικών και Πρωθυπουργού, Αθήνα).
1983-1988: Πρόξενος της Ελλάδος στη Λιέγη (Βέλγιο).
1989-1991: Ειδικός Διπλωματικός Σύμβουλος του Προέδρου της «Νέας Δημοκρατίας», Κωνσταντίνου Μητσοτάκη
1991-1992: Εκπρόσωπος στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΔΑΣΕ / Βιέννη).
1992: Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών (Αθήνα).
1992-1993: Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Γενεύη (Ελβετία).
1993: Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
1993: Παραιτείται από τη Διπλωματική Υπηρεσία και συμμετέχει στις Εθνικές Εκλογές του Οκτωβρίου 1993

Τρέχουσες Δραστηριότητες

Από τον Ιανουάριο του 2003:
Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής για τη Διπλωματία των Πόλεων, που ιδρύθηκε από το Global Forum (Ρώμη) και το Ινστιτούτο της Παγκόσμιας Τράπεζας (Ουάσιγκτον).
Πρόεδρος του «Παγκόσμιου Ινστιτούτου για τη Διπλωματία των Πόλεων», Ανεξάρτητου Μη Κυβερνητικού Διεθνούς Οργανισμού, που έχει την έδρα του στη Ρώμη και την Εκτελεστική Γραμματεία του στην Αθήνα.
Εκτελεστικός Πρόεδρος της «Παγκόσμιας ΄Ενωσης Ολυμπιακών Πόλεων», Μη Κυβερνητικού Διεθνούς Οργανισμού, αναγνωρισμένου από τη ΔΟΕ (Λωζάνη).
Επίτιμος Πρόεδρος του Διεθνούς Βραβείου των Αθηνών για τη Δημοκρατία, υπό την αιγίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ (Παρίσι).

Ακαδημαϊκοί Τίτλοι - Δραστηριότητες

1978: Πτυχίο Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών, της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
1979-1980: Μεταπτυχιακή Εξειδίκευση στους Διεθνείς Οργανισμούς (Πανεπιστήμιο Βοστώνης / Βρυξέλλες).
1986: Masters στα Ευρωπαϊκά Θέματα (Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών, Université Libre des Bruxelles / Βρυξέλλες).
1995: Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου ADELPHI (Νέα Υόρκη).
1997: Επίτιμος Διδάκτορας του Κολεγίου DEREE (Αθήνα).
2000: Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου DREXEL (Φιλαδέλφεια).
2000: Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου KINGSTON.
2002: Επίτιμος Καθηγητής της Κρατικής Ακαδημίας Τεχνολογικών Επιστημών της Μόσχας.
2002: Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πεκίνου.
2003: Visiting Fellow, στο Kennedy School of Government, Institute of Politics, του Πανεπιστημίου Harvard.
2016: Επίτιμος Διδάκτορας του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου της Πάρμας (Ιταλία).
Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, το Πανεπιστήμιο Columbia, το Πανεπιστήμιο Simon Fraser (SFU) και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα.

Τιμητικές Διακρίσεις

Έχει παρασημοφορηθεί και έχει τιμηθεί με ανώτατες κρατικές διακρίσεις από πολλές χώρες: Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρο, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Μάλτα, Καζακστάν, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Βατικανό, Βενεζουέλα, Γιουγκοσλαβία, Λίβανο καθώς επίσης και από το Οικουμενικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων και το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας.
Έχει τιμηθεί με τον "Μεγαλόσταυρο της τάξεως του Φοίνικος" της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Το 2006 τιμήθηκε στη Ρώμη με την ανώτατη διάκριση των Διεθνών Βραβείων «Giuseppe Sciacca».
Έχει επίσης τιμηθεί με τον τίτλο του Επίτιμου Δημότη, με επίδοση τιμητικών διακρίσεων από πολλές ξένες πόλεις και δήμους: Αμμόχωστο, Βαρκελώνη, Ερεβάν, Πεκίνο, Βηρυτό, Βερολίνο, Βοστώνη, Βουκουρέστι, Καράκας, Σικάγο, Φλωρεντία, Γένοβα, Τζακάρτα, Αβάνα, Κωνσταντινούπολη, Κίεβο, Λουμπλιάνα, Λος Άντζελες, Μαϊάμι, Μόντρεαλ, Μόσχα, Νιου Τζέρσεϋ, Νέα Υόρκη, Λευκωσία, Παρίσι, Φιλαδέλφεια, Providence, Ρώμη, Σόφια, τις Πολιτείες του Ιλλινόις, Georgia, Rhode Island των Η.Π.Α., Σίδνεϋ, Τιφλίδα, Τίρανα, Τορόντο, Βαλέτα, Ουάσιγκτον, Xian.
Έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης 40 Ελληνικών πόλεων."

Προσωπικός ιστότοπος του Δημήτρη Αβραμόπουλου

Σχετικές ομιλίες