Καιρίδης Δημήτρης
Ζέρβας Κωνσταντίνος
Ανδρεάδης Σταύρος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
20/10/2019
Διάρκεια
00:27:29
Εκδήλωση
8ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης - Ο κόσμος το 2020: Κυβερνώντας σε μία εποχή ακυβερνησίας
Χώρος
Κινηματοθέατρο Ολύμπιον
Διοργάνωση
Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος
Δίκτυο Ναυαρίνο
Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS)
Κατηγορία
Διεθνείς Σχέσεις
Ετικέτες
Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης, 2020, ακυβερνησία, Ευρώπη, λαϊκισμός, Ελλάδα, Τουρκία, νοτιοανατολική Ευρώπη, προσφυγική κρίση, μεταναστευτικό ζήτημα, Brexit, Κράτος Δικαίου, Ανατολική Ευρώπη, Δυτικά Βαλκάνια, ευρωπαϊκή προοπτική, κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, 21ος αιώνας, Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταναστευτική πολιτική
Το 8ο Διεθνές Συμπόσιο της Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019 στο Ολύμπιον, διοργανώθηκε από την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Δίκτυο Ναυαρίνο και το Ίδρυμα Konrad Adenauer.
Στον καθιερωμένο πλέον αυτό θεσμό της πόλης, που φέτος είχε θέμα «Ο κόσμος το 2020: Κυβερνώντας στην εποχή της ακυβερνησίας», κορυφαίοι εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού και πολιτικού χώρου, ανέλυσαν θέματα εξαιρετικού ενδιαφέροντος και ανέπτυξαν τις θέσεις τους πάνω στους επιμέρους θεματικούς άξονες «Η Ευρώπη σε καιρό αλλαγών», «Λαϊκισμός και η εξουσία του νόμου», «Ο πλούτος της Ελλάδας», «Τουρκία, Νοτιοανατολική Ευρώπη και νέα προσφυγική κρίση».
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς ανέπτυξε το σχέδιό του για τα επόμενα 5 χρόνια ως Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αντιπαρατέθηκε με μια σειρά μύθους γύρω από το μεταναστευτικό. Κορυφαίοι ομιλητές από το εξωτερικό, όπως οι Anders Åslund, Kevin Featherstone, Florian Bieber, Miroslaw Wyrzykowski, András Szalai, Δημήτρης Τσαρούχας, Zoran Ilievski, Marcus Engler, μίλησαν για το Brexit, την υποχώρηση του κράτους δικαίου στην Ανατολική Ευρώπη, την εμπλοκή της Τουρκίας και των Δυτικών Βαλκανίων στο μεταναστευτικό αλλά και την παραπαίουσα ευρωπαϊκή τους προοπτική. Ο Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει μια χρυσή ευκαιρία να αναπτυχθεί πολύ γρήγορα μετά την κατάρρευση των μύθων της μεταπολίτευσης, ενώ ο Γιώργος Χουλιαράκης και ο Κώστας Κωστής υπήρξαν λιγότερο αισιόδοξοι. Τέλος, η Άννα Διαμαντοπούλου ανέδειξε την ανάγκη αλλαγής στη σχέση κράτους-πολίτη-πολιτικών ως προϋπόθεση ανάπτυξης.
Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει διατελέσει Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Επιστημονικός Σύμβουλος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής». Από το 2002 διηύθυνε τη Θερινή Ακαδημία Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων της Ολυμπίας και από το 2009 τo δίκτυο προβληματισμού και δράσης Navarino Network στη Θεσσαλονίκη, του οποίου είναι Ιδρυτικός Διευθυντής. Διετέλεσε καθηγητής στην Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» στο Fletcher School του Πανεπιστημίου Tufts και διευθυντής του Προγράμματος Κόκκαλη για τη Νοτιοανατολική και την Κεντροανατολική Ευρώπη στο Kennedy School του Πανεπιστήμιου Harvard. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του έχουν τίτλο: Εθνικισμός, Εθνοτικές Συγκρούσεις και Διεθνείς Σχέσεις-Θεωρία και Πράξη στα Βαλκάνια, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2015, Θεσσαλονίκη: Μια πόλη σε μετάβαση, 1912-2012 (επιμ.), Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο, 2015, Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ξένος Τύπος, Αθήνα: Πατάκης, 2014, The Historical Dictionary of Modern Greece, London: The Scarecrow Press, Inc., 2009, και Η Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική και η Συντηρητική Aντεπανάσταση, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2008.
Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Fletcher School of Law and Diplomacy, Tufts University. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο σημείο τομής των διεθνών σχέσεων με τη συγκριτική πολιτική, με έμφαση στην ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής των κρατών.
Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας αποφοίτησε από την Πειραματική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές ως υπότροφος στο Brown Univesity στις ΗΠΑ. Το 2013 διορίστηκε Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης και μόνιμος αναπληρωτής του δημάρχου Θεσσαλονίκης. Εξελέγη μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας. Στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2015 ήταν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο της Α’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας. Τον Ιούνιο εξελέγη 61ος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Ο Σταύρος Ανδρεάδης γεννήθηκε το 1946 στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή και από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με δίπλωμα πολιτικού μηχανικού. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πολυτεχνείο του Δυτικού Βερολίνου.
Το 1973 άρχισε την ενεργό απασχόλησή του στο πλέγμα των οικογενειακών επιχειρήσεων που είχαν κύριο προσανατολισμό στον τουριστικό και τον κατασκευαστικό τομέα. Από το 1993 διετέλεσε Πρόεδρος των εταιρειών του ομίλου ΣΑΝΗ Α.Ε. και σήμερα είναι Επίτιμος Πρόεδρος.
Ο Σταύρος Ανδρεάδης είναι Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Β. Ελλάδας από την ίδρυση της το 1996.
Έχει διατελέσει, δε, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) από το 1993 μέχρι τον Απρίλιο του 2001, οπότε και εξελέγη Πρόεδρος του Συνδέσμου. Είναι παντρεμένος με την αρχιτέκτονα Νίκη Μάνου και πατέρας ενός γιου.