Μπένος Σταύρος
Λάζος Χρήστος
Χατζηνικολάου Μπέττυ
Τσάμης Δημήτρης
Σταμπολίδης Νίκος
Πατούλης Γιώργος
Μπακογιάννης Κώστας
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
22/04/2023
Διάρκεια
01:40:55
Εκδήλωση
9η Συνάντηση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τα Εταιρικά του Μέλη
Χώρος
Μουσείο της Ακρόπολης
Διοργάνωση
Σωματείο "Διάζωμα"
Κατηγορία
Πολιτιστική διαχείριση
Ετικέτες
Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, Τριλογία της Αθήνας, Αθήνα, Ελευσίνα, Λαύριο, Πειραιάς, πολιτιστική διαδρομή, κλασική Αθήνα, μυθολογία, θρησκεία, μνημεία, Πολιτική, δημοκρατία, πολιτισμός, μεταλλεία Λαυρίου, τεχνολογία, οικονομία
Το Σάββατο 22 Απριλίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΤΕΡΜΑΛΗΣ» στο Μουσείο της Ακρόπολης η 9η Συνάντηση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τα Εταιρικά του Μέλη. Ο τίτλος της φετινής συνάντησης ήταν: «Αθήνα – Ελευσίνα – Λαύριο: Ένα ταξίδι από το παρελθόν στο μέλλον», καθώς η συνάντηση ήταν αφιερωμένη σε ένα ολιστικό πρόγραμμα που υλοποιεί το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, την Πολιτιστική Διαδρομή «Η Τριλογία της Αττικής».
Τη συνάντηση τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης και ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης. Επιπλέον, στη συνάντηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι των Εταιρικών Μελών του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», τα οποία υποστηρίζουν καθημερινά το έργο και τις δράσεις του Διαζώματος. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναδείχθηκε η συνεισφορά των Εταιρικών Μελών του Σωματείου σε μείζονα προγράμματα ανάδειξης μνημείων και υλοποίησης πολιτιστικών διαδρομών, με έμφαση στην «Τριλογία της Αττικής».
Η «Τριλογία της Αττικής» είναι μία ισχυρή και πρωτότυπη αφήγηση που φωτίζει τη σύνθετη και την πολυεπίπεδη πραγματικότητα της κλασικής Αθήνας. Βασικός άξονας του προγράμματος είναι η υλοποίηση μιας ενιαίας πολιτιστικής διαδρομής που αποκαθιστά τη σύνδεση που είχε η πόλη της αρχαίας Αθήνας με το Ιερό της Ελευσίνας, το Λαύριο και τα ορυχεία αργύρου, καθώς και με το επίνειό της, τον Πειραιά. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να αναδείξει ολιστικά την αρχαία πόλη των Αθηνών (δηλαδή του άστεως και των δήμων της). Η Ελευσίνα (Τελεστήριο) και η Ιερά Οδός αναδεικνύουν τη μυθική, θεολογική, μυητική διάσταση της πόλης, τα μνημεία της Αθήνας προβάλλουν την πολιτική, δημοκρατική και πολιτιστική διάσταση και το Λαύριο, με τα ορυχεία αργύρου, εμπεριέχει την τεχνολογική και οικονομική διάσταση που χρηματοδότησε τα μεγάλα μνημεία, την πολιτική και στρατιωτική ισχύ της Αθηναϊκής Δημοκρατίας.
Το πρόγραμμα «Τριλογία της Αττικής» έχει ήδη ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027: «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΑΤΤΙΚΗ 2021-2027» ως μια Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα αγκαλιάζει όλες τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στην Περιφέρεια Αττικής και θα συνομιλεί με όλα τα επιμέρους προγράμματα Ο.Χ.Ε. – Β.Α.Α. που προωθούνται εκεί (π.χ. Ο.Χ.Ε. – Β.Α.Α. Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αττικής, Δήμου Αθηναίων, Δήμου Πειραιά, Δήμων Νότιας Αττικής).
Για την υλοποίηση του προγράμματος, όπως παρουσιάστηκε και στη συνάντηση, εφαρμόζεται για πρώτη φόρα ένα πρωτοποριακό σχήμα, το οποίο θα αποτελέσει πιλότο για το σχεδιασμό και τη λειτουργία ομόλογων ολιστικών προγραμμάτων Πολιτιστικού Τουρισμού. Ως ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης του προγράμματος ορίζεται το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο έχει ηγετικό ρόλο στο πρόγραμμα, κυρίως όσον αφορά στη διαμόρφωση της κεντρικής στρατηγικής του, καθώς και στην υλοποίηση των έργων πολιτισμού του προγράμματος. Ως φορέας λειτουργίας (D.M.O.) του προγράμματος ορίζεται η Νέα Μητροπολιτική Αττική, η οποία θα είναι υπεύθυνη κυρίως για την υλοποίηση των ήπιων δράσεων του προγράμματος (marketing, ψηφιακές δράσεις, επιχειρηματικότητα), αλλά και για τη διαρκή και εύρυθμη λειτουργία της Πολιτιστικής Διαδρομής.
Ο Σταύρος Μπένος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1947 και είναι τοπογράφος-μηχανικός. Υπηρέτησε το δημόσιο βίο της χώρας ως: Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής (Μεσσηνίας 1990-2004, Β΄ Αθήνας 2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη. Οι σημαντικότεροι σταθμοί στη διαδρομή του στη δημόσια σφαίρα είναι: α) η ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του Σεπτεμβρίου του 1986 που βραβεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας) και από την Europa Nostra (Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης), β) η ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) και γ) η ίδρυση και λειτουργία του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».
Ο Χρήστος Λάζος γεννήθηκε στο Βέλο Κορινθίας. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Παρίσι 1 (Σορβόννη).
Εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού (Υπηρεσίες Νέας Γενιάς και Αθλητισμού), ως προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων και Ελεύθερου Χρόνου των Νέων (1982-1986), στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (1986-1988) και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες (1991-1999) ως στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης ΧΧΙΙ "Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Νεότητα" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (υπεύθυνος για τα προγράμματα Socrates και Comenius). Δίδαξε φιλοσοφία της τέχνης, μεταξύ 1998-1999, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
Ήταν διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (2000-2004). Στο πλαίσιο της θητείας του, ανέλαβε την υλοποίηση του έργου της παρουσίας της Ελλάδας, ως τιμώμενης χώρας, στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης το 2001 και εισήγαγε μια σειρά από καινοτομίες, όπως η ίδρυση του Ε.ΚΕ.ΜΕ.Λ. (Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης - Λογοτεχνία και Επιστήμες του Ανθρώπου), η ενσωμάτωση της βάσης δεδομένων της εταιρείας "Βιβλιονέτ ΑΕ" στις υπηρεσίες του ΕΚΕΒΙ, η διοργάνωση της 1ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης και η εφαρμογή Προγράμματος Ενίσχυσης των Εκδόσεων στις Επιστήμες του Ανθρώπου. Το 2003, εξελέγη στη θέση του Γραμματέα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), όπου εργάστηκε από το 2004 έως το 2007.
Είναι Ιδρυτικό μέλος και μέλος του ΔΣ του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ, υπεύθυνος της σειράς «Αρχαία θέατρα» (2008-2016).
Έχει γράψει τα βιβλία «Μεταξύ» (Άγρα, 1988), «Τόποι και νόστος. Η ζωγραφική του Χρόνη Μπότσογλου» (Εστία, 2018) και «Το χέρι της Κλεοπάτρας» (Γαβριηλίδης, υπό έκδοση). Έχει μεταφράσει στα ελληνικά λογοτεχνικά και φιλοσοφικά κείμενα (από τα γαλλικά: «Παρασκευάς ή στις Μονές του Ειρηνικού» του Μισέλ Τουρνιέ, Εκδ. Εξάντας, 1986, «Πλάτωνος φαρμακεία» του Ζακ Ντεριντά, Εκδ. Άγρα, 1990, «Η τελευταία λέξη του ρατσισμού» του Ζακ Ντεριντά, Εκδ. Άγρα, 1992 και από τα γερμανικά: «Του κανενός το ρόδο» του Πάουλ Τσέλαν, Εκδ. Άγρα, 1995). Έχει δημοσιεύσει άρθρα και δοκίμια για θέματα πολιτισμού, γλώσσας και λογοτεχνίας και έχει συμμετάσχει, με εισαγωγές ή κείμενά του, σε εκδόσεις τέχνης.
Η Ελισάβετ (Μπέττυ) Χατζηνικολάου είναι νομικός με μακρά παρουσία στον Δημόσιο Τομέα του Τουρισμού, αφού υπηρέτησε επί 35 χρόνια στον ΕΟΤ, του οποίου υπήρξε στέλεχος. Στον ΕΟΤ κατέλαβε διάφορες θέσεις ευθύνης και ειδικεύτηκε σε θέματα τουριστικής νομοθεσίας, έρευνας και ανάπτυξης και μάρκετινγκ. Εκπροσώπησε τον ΕΟΤ σε πλήθος τουριστικών εκθέσεων και συνεδρίων, καθώς και σε σημαντικά όργανα της ΕΕ, όπως η Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ.ά.. Παράλληλα, ανέπτυξε εκπαιδευτικό έργο, καθώς και συγγραφικό έργο στην τουριστική νομοθεσία. Το έργο της στο χώρο των μελετών του Τουριστικού Τομέα (κυρίως των αναπτυξιακών μελετών και μελετών μάρκετινγκ) συνδέεται με αξιόλογες και τιμητικές αναθέσεις, όπως του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), της ΕΤΒΑ, ΤΕΔΚ και Αναπτυξιακών Εταιρειών της Χώρας. Υπήρξε σύμβουλος της ΚΕΔΕ σε θέματα Τουρισμού. Από την 01.04.2015 έως και το Νοέμβριο του 2015 ήταν πρόεδρος του ΕΟΤ. Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.
Ο Δημήτρης Τσάμης είναι εκπρόσωπος εταιρείας «ΗΡΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ, ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΕΛΕΤΩΝ & ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Ο.Ε» και μελετητής του έργου παροχής τεχνικών υπηρεσιών του προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας.
Πτυχίο με άριστα (10) από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία, στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. Διδακτορικό δίπλωμα στην Αρχαιολογία με άριστα από το Α.Π.Θ. Από το 1984 έως το 1991 εξελέγη διαδοχικά Λέκτορας, Επίκουρος, Αναπληρωτής Καθηγητής και από το 1994 και εξής Τακτικός Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, του οποίου διετέλεσε Πρόεδρος (1991-1993). Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής (1994-1997). Συνδιευθυντής του Προγράμματος μεταπτυχιακών Σπουδών «Ο Αρχαίος Ελληνικός Κόσμος» και Διευθυντής από το 2005 κ.εξ. Διετέλεσε επίσης Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης (Ίδρυμα Ν.Π. Γουλανδρή) στην Αθήνα. Είναι συγγραφέας επτά (7) βιβλίων, π.χ. Ο βωμός του Διονύσου στην Κω (1981 και 1987), Τα σφραγίσματα της Δήλου (1992), Ελεύθερνα ΙΙΙ.1, 2, 3 (1993-1995), Reprisals (1996), Aegean Olympic Victors (2001) κλπ. Έχει επιμεληθεί την έκδοση δεκατεσσάρων (14) διαφορετικών βιβλίων και τόμων: Πρακτικά Διεθνών Συνεδρίων και Συμποσίων, Καταλόγων μεγάλων Αρχαιολογικών Εκθέσεων και Τιμητικούς Τόμους. Σε 9 από τους παραπάνω τόμους πέραν της επιμέλειας έχει συγγράψει εισαγωγικά και άλλα κείμενα και λήμματα. Άρθρα του (συνολικά 56) έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και σε Πρακτικά Διεθνών Συνεδρίων. Έχει οργανώσει και επιμεληθεί μεγάλες αρχαιολογικές εκθέσεις, όπως π.χ. Ανατολική Μεσόγειος (1998 και 2001), Η πόλη κάτω από την πόλη (2000), Πλόες: σχέσεις λαών της Μεσογείου 16ος-6ος αι. π.Χ. (2003), Μεγάλη Ελλάς – Magna Grecia (2004), Ελεύθερνα: Πόλη-Ακρόπολη-Νεκρόπολη (2004/5), Αριστουργήματα του Κυκλαδικού Πολιτισμού (2006) στην Κρήτη, την Αθήνα και τη Ρώμη. Έχει ανασκάψει στην Βεργίνα, την Άκανθο της Χαλκιδικής, τη Ρόδο και την Κρήτη. Έχει επισκεφθεί, ερευνήσει και μελετήσει μια σειρά από αρχαιολογικούς χώρους, Μουσεία και αποθήκες Μουσείων σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Συρία, ο Λίβανος, η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Τυνησία, η Μάλτα, η Ιταλία συμπεριλαμβανομένης της Σικελίας και της Σαρδηνίας, του Βατικανού, της Ισπανίας, του Μαρόκου κλπ. Έχει διοργανώσει σειρά Διεθνών Αρχαιολογικών Συνεδρίων και Συμποσίων και έχει εκδώσει, ορισμένες φορές και με άλλους συναδέλφους, τα πρακτικά τους. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εκτείνονται στα ακόλουθα γνωστικά πεδία: Σχέσεις λαών της Μεσογείου στην πρώιμη εποχή του Σιδήρου, Ομηρική αρχαιολογία, Γεωμετρική και αρχαϊκή περίοδος, Ελληνιστική πλαστική και αρχιτεκτονική. Από το 1985 πραγματοποιεί συστηματικές ανασκαφικές έρευνες στην αρχαία Ελεύθερνα, στον Δυτικό Τομέα ΙΙΙ. Τιμητικές διακρίσεις: Μέλος του D.A.I. (Γερμανία), Αργυρό μετάλλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης, Επίτιμος Δημότης Ελεύθερνας, Σταυρός του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Βραβείο Γραμμάτων και Τεχνών από την Εκκλησία της Κρήτης, Premio Teocle Βραβείο Γραμμάτων και Τεχνών της Σικελίας, Α΄ βραβείο από Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για το έργο του στην Ελεύθερνα.
Ο Γεώργιος Ε. Πατούλης είναι Περιφερειάρχης Αττικής, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας, Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών, Πρόεδρος του ΕΛΙΤΟΥΡ και Α΄ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος.
Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Ιατρική στο Ε.Κ.Π.Α. και ειδικεύτηκε στην Ορθοπαιδική στο νοσοκομείο «ΛΑΪΚΟ», όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Φοίτησε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας με εξειδίκευση στα Οικονομικά της Υγείας.
Εξελέγη στο Δ.Σ. του νοσοκομείου «ΛΑΪΚΟ», ενώ παράλληλα ίδρυσε το Σύλλογο Ειδικευόμενων Ιατρών Αθηνών Πειραιώς.
Το 1997 ιδρύει τον Πανελλήνιο Σύλλογο «ΝΕΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ» και το 2002 ίδρυσε την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής, στην οποία έως και σήμερα συνεχίζει να είναι Επίτιμος Πρόεδρος.
Το 1998, εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Πεύκης, όπου εγκαθίδρυσε το θεσμό του Δημοτικού Πολυϊατρείου.
Το 2006 εξελέγη για πρώτη φορά Δήμαρχος Αμαρουσίου, το 2010, επανεξελέγη με ποσοστό 57%, καθώς και το 2014, για τρίτη συνεχόμενη θητεία, με ποσοστό 60%.
Επίσης, ίδρυσε σε πανελλαδικό επίπεδο το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας, ενώ διετέλεσε και Πρόεδρος του Συνδέσμου για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού.
Τον Ιούνιο του 2011 εξελέγη για πρώτη φορά Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, τον Οκτώβριο του 2014 επανεξελέγη και τον Οκτώβριο του 2018 για τρίτη συνεχόμενη θητεία, με ποσοστό 55%. Παράλληλα, τον Ιανουάριο του 2012, έγινε ιδρυτικό μέλος του ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ.
Τον Οκτώβριο του 2014 εξελέγη Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, ενώ τον Δεκέμβριο του 2015, εξελέγη Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR) και επανεξελέγη στο ίδιο αξίωμα τον Δεκέμβριο του 2016.
Τον Φεβρουάριο του 2018 εξελέγη Πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού ΕΛΙΤΟΥΡ.
Στις Περιφερειακές εκλογές του 2019 εξελέγη Περιφερειάρχης Αττικής, με ποσοστό 66%.
Τον Οκτώβριο του 2019 εξελέγη Α΄ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος.
Τον Φεβρουάριο του 2020 εξελέγη Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών (ΕτΠ) και Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή, για την περίοδο 2020-2025.
Μεγάλο είναι και το συγγραφικό του έργο, που περιλαμβάνει ιατρικές εκδόσεις, άρθρα και δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά έντυπα.
Είναι έγγαμος και έχει ένα γιο.
Ο Κώστας Μπακογιάννης υπηρέτησε από το 2014 έως το 2019 ως περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και από το 2011 έως και το 2014 ως δήμαρχος Καρπενησίου.
Γεννημένος το 1978 στην Αθήνα, αποφοίτησε από το Millfield School (Ηνωμένο Βασίλειο) το 1996 και σπούδασε Ιστορία και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Brown (ΗΠΑ). Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης και των Πολιτικών Επιστημών µε εξειδίκευση στα μακροοικονομικά, στη Σχολή Τζον Φ. Κέννεντυ του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (ΗΠΑ). Το 2019 απέκτησε διδακτορικό τίτλο (Ph.D.) από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Ηνωμένο Βασίλειο) στο γνωστικό αντικείμενο των Πολιτικών Επιστημών και των Διεθνών Σχέσεων.
Έχει εργαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Παγκόσμια Τράπεζα στο Κόσσοβο, έχει διατελέσει σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών και έχει εργαστεί ως διευθυντικό στέλεχος στον ιδιωτικό τομέα. Είναι μέλος του European Council on Foreign Relations και συμμετέχει στο συμβούλιο προσωπικοτήτων του Ελληνικού Δικτύου Λύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών (SDSN).