Μπένος Σταύρος
Μαρμαρινός Μιχαήλ
Γκρέβε Τόμας
Παπανικόλας Παναγιώτης
Παπαδοπούλου Ιωάννα
Σπυριδάκη Μαρίνα
Λέφας Γιάννης
Γιαννακοπούλου Λυδία
Καλογεράκος Άγγελος
Μαρτίνου Μαρίνα
Αντωνακόπουλος Ροδιανός
Raynolds Will
Λαμπρινουδάκης Βασίλειος
Τσολάκη Άρτεμις
Κουτσιανάς Νίκος
Λιανού Εύα
Δεσύπρη Αθηνά
Ιμιρζιάδης Νίκος
Σοφικίτου Μαρία
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
22/04/2023
Διάρκεια
01:40:03
Εκδήλωση
9η Συνάντηση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τα Εταιρικά του Μέλη
Χώρος
Μουσείο της Ακρόπολης
Διοργάνωση
Σωματείο "Διάζωμα"
Κατηγορία
Πολιτιστική διαχείριση
Ετικέτες
Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, Τριλογία της Αθήνας, Αθήνα, Ελευσίνα, Λαύριο, Πειραιάς, πολιτιστική διαδρομή, κλασική Αθήνα, μυθολογία, θρησκεία, μνημεία, Πολιτική, δημοκρατία, πολιτισμός, μεταλλεία Λαυρίου, τεχνολογία, οικονομία
Το Σάββατο 22 Απριλίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΤΕΡΜΑΛΗΣ» στο Μουσείο της Ακρόπολης η 9η Συνάντηση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τα Εταιρικά του Μέλη. Ο τίτλος της φετινής συνάντησης ήταν: «Αθήνα – Ελευσίνα – Λαύριο: Ένα ταξίδι από το παρελθόν στο μέλλον», καθώς η συνάντηση ήταν αφιερωμένη σε ένα ολιστικό πρόγραμμα που υλοποιεί το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, την Πολιτιστική Διαδρομή «Η Τριλογία της Αττικής».
Τη συνάντηση τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης και ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης. Επιπλέον, στη συνάντηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι των Εταιρικών Μελών του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», τα οποία υποστηρίζουν καθημερινά το έργο και τις δράσεις του Διαζώματος. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναδείχθηκε η συνεισφορά των Εταιρικών Μελών του Σωματείου σε μείζονα προγράμματα ανάδειξης μνημείων και υλοποίησης πολιτιστικών διαδρομών, με έμφαση στην «Τριλογία της Αττικής».
Η «Τριλογία της Αττικής» είναι μία ισχυρή και πρωτότυπη αφήγηση που φωτίζει τη σύνθετη και την πολυεπίπεδη πραγματικότητα της κλασικής Αθήνας. Βασικός άξονας του προγράμματος είναι η υλοποίηση μιας ενιαίας πολιτιστικής διαδρομής που αποκαθιστά τη σύνδεση που είχε η πόλη της αρχαίας Αθήνας με το Ιερό της Ελευσίνας, το Λαύριο και τα ορυχεία αργύρου, καθώς και με το επίνειό της, τον Πειραιά. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να αναδείξει ολιστικά την αρχαία πόλη των Αθηνών (δηλαδή του άστεως και των δήμων της). Η Ελευσίνα (Τελεστήριο) και η Ιερά Οδός αναδεικνύουν τη μυθική, θεολογική, μυητική διάσταση της πόλης, τα μνημεία της Αθήνας προβάλλουν την πολιτική, δημοκρατική και πολιτιστική διάσταση και το Λαύριο, με τα ορυχεία αργύρου, εμπεριέχει την τεχνολογική και οικονομική διάσταση που χρηματοδότησε τα μεγάλα μνημεία, την πολιτική και στρατιωτική ισχύ της Αθηναϊκής Δημοκρατίας.
Το πρόγραμμα «Τριλογία της Αττικής» έχει ήδη ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027: «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΑΤΤΙΚΗ 2021-2027» ως μια Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα αγκαλιάζει όλες τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στην Περιφέρεια Αττικής και θα συνομιλεί με όλα τα επιμέρους προγράμματα Ο.Χ.Ε. – Β.Α.Α. που προωθούνται εκεί (π.χ. Ο.Χ.Ε. – Β.Α.Α. Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αττικής, Δήμου Αθηναίων, Δήμου Πειραιά, Δήμων Νότιας Αττικής).
Για την υλοποίηση του προγράμματος, όπως παρουσιάστηκε και στη συνάντηση, εφαρμόζεται για πρώτη φόρα ένα πρωτοποριακό σχήμα, το οποίο θα αποτελέσει πιλότο για το σχεδιασμό και τη λειτουργία ομόλογων ολιστικών προγραμμάτων Πολιτιστικού Τουρισμού. Ως ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης του προγράμματος ορίζεται το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο έχει ηγετικό ρόλο στο πρόγραμμα, κυρίως όσον αφορά στη διαμόρφωση της κεντρικής στρατηγικής του, καθώς και στην υλοποίηση των έργων πολιτισμού του προγράμματος. Ως φορέας λειτουργίας (D.M.O.) του προγράμματος ορίζεται η Νέα Μητροπολιτική Αττική, η οποία θα είναι υπεύθυνη κυρίως για την υλοποίηση των ήπιων δράσεων του προγράμματος (marketing, ψηφιακές δράσεις, επιχειρηματικότητα), αλλά και για τη διαρκή και εύρυθμη λειτουργία της Πολιτιστικής Διαδρομής.
Ο Σταύρος Μπένος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1947 και είναι τοπογράφος-μηχανικός. Υπηρέτησε το δημόσιο βίο της χώρας ως: Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής (Μεσσηνίας 1990-2004, Β΄ Αθήνας 2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη. Οι σημαντικότεροι σταθμοί στη διαδρομή του στη δημόσια σφαίρα είναι: α) η ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του Σεπτεμβρίου του 1986 που βραβεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας) και από την Europa Nostra (Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης), β) η ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) και γ) η ίδρυση και λειτουργία του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».
Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός είναι Γενικός Καλλιτεχνικός Διευθυντής της διοργάνωσης «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».
O Παναγιώτης Παπανικόλας, έλαβε το πτυχίο του Πολιτικού Μηχανικού το 1987 από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού (MSc) – 1990 και Διδακτορικού (PhD) – 1995 από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στο Καναδά στη Δομοστατική Μηχανική.
Το 1998 εκλέγεται αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, στο Καναδά ενώ εργάζεται ως Τεχνικός Διευθυντής για τη Μελέτη και Κατασκευή της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου. Το 2004 αναλαμβάνει χρέη Διευθυντή Εργασιών στο Περιφερειακό Γραφείο Ιωαννίνων του έργου της Εγνατίας Οδού και το 2009 διετέλεσε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου & Διευθυντής Χώρας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη της Vinci Concessions. Από το 2014 μέχρι και σήμερα διατελεί χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου της Ολυμπίας Οδού, μιας εταιρείας επιφορτισμένης με την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του αυτοκινητοδρόμου με διόδια που συνδέει την Αθήνα με την Τσακώνα.
Κατά την ακαδημαϊκή και επαγγελματική του σταδιοδρομία έχει κερδίσει αρκετά βραβεία, με το πιο πρόσφατο αυτό που έλαβε το 2006, Βραβείο «Διεθνής Ομοσπονδία Σκυροδέματος (FIB), Βραβείο Εξεχόντων Δομικών Έργων, Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου».
Ο Βασίλειος Κ. Λαμπρινουδάκης είναι Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αντεπιστέλλον μέλος της Académie des Inscriptions et Belles-Lettres των Παρισίων και της Akademie der Wissenschaften της Βιέννης. Μέλος του Δ.Σ. της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, Γενικός Γραμματέας του Σωματείου για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων ΔΙΑΖΩΜΑ και Επικεφαλής της Επιστημονικής ομάδας του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίων Θεάτρων. Διευθύνει ανασκαφές και εργασίες ανάδειξης μνημείων στη Νάξο, την Επίδαυρο και την Παλαιομάνινα. Το δημοσιευμένο επιστημονικό του έργο αναφέρεται στην αρχαία ελληνική τέχνη, την αρχαία αρχιτεκτονική, την τοπογραφία της αρχαίας Ελλάδας, την επιγραφική, την αρχαία θρησκεία και λατρεία, τη θεωρία της αρχαιολογίας, καθώς και την Διαχείριση και Ανάδειξη Μνημείων. Τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας (2003) για την προβολή της ελληνικής αρχαιολογίας διεθνώς.
Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου του ΥΠΠΟ (από το 1984). Μέλος της Academia Europea και ισόβιο μέλος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, όπως επίσης τακτικό μέλος του Γερμανικού και του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Έχει, μεταξύ άλλων, διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1986-1989, 1993-1995, 2003-2005), Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων του ΥΠΠΟ (1998-2007), μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (1981-2005) και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (2006-2012). Είναι συνεκδότης του περιοδικού Αρχαιογνωσία, τόμων επιστημονικών συνεδρίων, τιμητικών επιστημονικών τόμων και Διεθνών Εγκυκλοπαιδικών Λεξικών (όπως του Lexikon Iconograpicum Mythologiae Classicae).
Ο Νίκος Κουτσιανάς γεννήθηκε το 1946 στα Γαβράκια Φθιώτιδος και σπούδασε Φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και επί σειρά ετών παρακολούθησε σεμινάρια Marketing και Management στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το 1979, μαζί με το σύζυγό του Νίκη, ίδρυσε την εταιρεία Apivita το όνομα της οποίας προέρχεται από τις λέξεις «apis» που σημαίνει μέλισσα και «vita» που σημαίνει ζωή.
Υπήρξε για 8 έτη και έως το Φεβρουάριο του 2005, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Βιομηχάνων και Αντιπροσώπων Καλλυντικών. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. και ένας εκ των ιδρυτών της Εθνοφαρμακολογίας.
Έχει διατελέσει για πολλά χρόνια μέλος του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ και είναι Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ).
Τέλος, είναι Πρόεδρος της Μη Κερδοσκοπικής εταιρείας «Ιπποκράτης 2,500 χρόνια» που έχει ως κύριο σκοπό την έρευνα, μελέτη, προβολή και διάδοση του Ιπποκράτειου έργου στην Ελλάδα και διεθνώς.
Η Αθηνά Δεσύπρη είναι Πρόεδρος του Ιδρύματος Μποδοσάκη.