Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

A story through crises: μύθος and reality

Μεϊμάρης Μιχάλης

9 Μαΐου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 20:33 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1062
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ από κοινού με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση διοργάνωσαν στις 8, 9 και 10 Μαΐου 2014 στην Αθήνα διεθνές συνέδριο με τίτλο: «η Ψηφιακή Αφήγηση σε εποχές Κρίσης».

Η αφήγηση αποτελεί βασική ανθρώπινη ανάγκη, που λειτουργεί ως πλαίσιο έκφρασης απόψεων για τον κόσμο γύρω μας καθώς και για τον ίδιο μας τον εαυτό, νοηματοδοτεί τη ζωή μας και προσδίδει στις αναμνήσεις μας μια διάσταση διάρκειας μέσα στον χρόνο.  Ο κόσμος μας σήμερα, γεμάτος από ψηφιακά μέσα και υπερπληροφόρηση από τη μια, και πολλαπλές κρίσεις όλων των ειδών από την άλλη, θέτει μια διπλή πρόκληση για την ψηφιακή αφήγηση, η οποία αφενός καλείται να αποτελέσει εργαλείο διατύπωσης των σε πρώτο πρόσωπο ιστοριών, αφετέρου, να υπηρετήσει τη δημιουργική δράση και την αλληλεγγύη, ως απάντηση στις κρίσεις που μαστίζουν οικονομίες, κοινωνίες και το περιβάλλον. Μέσα από τον διαδραστικό τρόπο επικοινωνίας που προτείνει, ενισχύεται η συναισθηματική εμπλοκή αφηγούμενων και ακροατών και η αντιμετώπιση και επούλωση ψυχικών τραυμάτων, αγγίζοντας παράλληλα ένα ευρύτατο κοινό μέσω των πολλαπλών επιλογών διάχυσης που προσφέρει το διαδίκτυο.

Το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Αθηνών προσεγγίζει την τελευταία πενταετία το θέμα της Ψηφιακής Αφήγησης τόσο μέσα από ερευνητικές δράσεις και εφαρμογές στην εκπαίδευση, τη δημοσιογραφία, την επικοινωνία και το μάρκετινγκ, τον πολιτισμό, τα ψηφιακά παίγνια κλπ., όσο και με τη διδασκαλία μαθημάτων και σεμιναρίων σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

Το διεθνές συνέδριο «Η Ψηφιακή Αφήγηση σε εποχές Κρίσης» διοργανώθηκε με τα φιλοδοξία να δώσει απαντήσεις, με πρωτοποριακό τρόπο, στις προαναφερθείσες προκλήσεις. Το πρόγραμμα περιλάμβανε προσκεκλημένες ομιλίες, παρουσιάσεις εργασιών, πάνελ και εργαστήρια αναφορικά με όλες τις εκφάνσεις της ψηφιακής αφήγησης, καθώς και προβολές ψηφιακών ιστοριών.

Το Blod δημοσιεύει τις διαλέξεις των 4 προσκεκλημένων ομιλητών του συνεδρίου. 

Μεϊμάρης Μιχάλης Καθηγητής, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ

Ο καθηγητής Μιχάλης Μεϊμάρης είναι ιδρυτής και διευθυντής του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει σπουδάσει Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Στατιστική και Ανάλυση Δεδομένων με ηλεκτρονικό υπολογιστή στο Παρίσι (Πανεπιστήμιο Παρισίων VI Pierre et Marie Curie).

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στις Νέες Τεχνολογίες στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα Μ.Μ.Ε., στο Νέο Τεχνολογικό Επικοινωνιακό Περιβάλλον και τον σχεδιασμό του, στην Ψηφιακή Αφήγηση, στην Οπτική Επικοινωνία, στα Πολυμέσα, στην Ανοικτή, Ευέλικτη και εξ αποστάσεως Εκπαίδευση, στη Μάθηση που βασίζεται στο Ψηφιακό Παιχνίδι, καθώς και στην κατάρτιση και επιμόρφωση εκπαιδευτών και δημοσιογράφων στον τομέα των Νέων Τεχνολογιών.

Είναι Διευθυντής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας, μέλος της Διεθνούς Επιτροπής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βραβείων Möbius, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Maison des Sciences de l’Homme Paris Nord της Γαλλίας και του C.I.T.I. του Πανεπιστημίου της Λισσαβόνας. Είναι επίσης μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης Γαλλικών Εργαστηρίων (French Laboratories of Excellence) της Εθνικής Επιτροπής Έρευνας της Γαλλίας (ANR). Του έχει απονεμηθεί από τη Γαλλική Δημοκρατία ο τίτλος του Chevalier de l’Ordre des Palmes Académiques (Ιππότης του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα).

Σχετικές ομιλίες