Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Act 3. Time Travelling to 2030: "There are endless possibilities"

Βαρβαρέσος Βασίλης, Παπαδημητρίου Μαρία, Τσέλου Κατερίνα, van Ermen Raymond, Oman Charles, Μητσοτάκη Αλεξάνδρα, Sandig Jochen

24 Μαρτίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 79:25 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 208
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Βαρβαρέσος Βασίλης
Παπαδημητρίου Μαρία
Τσέλου Κατερίνα
van Ermen Raymond
Oman Charles
Μητσοτάκη Αλεξάνδρα
Sandig Jochen

Γλώσσα
Αγγλική

Ημερομηνία
24/03/2018

Διάρκεια
79:25

Εκδήλωση
World Human Forum. Από το όραμα στη δράση

Χώρος
Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Διοργάνωση
World Human Forum

Κατηγορία
Κοινωνία των Πολιτών

Ετικέτες
World Human Forum

Το Παγκόσμιο Φόρουμ για τον Άνθρωπο – World Human Forum αποτελεί μία παγκόσμια κίνηση πολιτών που ξεκίνησε το 2015. Η ενεργοποίηση ενός αυξανόμενου αριθμού δημιουργικών ανθρώπων, αποφασισμένων να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση ενός νέου οικονομικού, παραγωγικού και τελικά πολιτισμικού παραδείγματος, είναι ένα αξιοσημείωτο φαινόμενο της εποχής μας.

Στόχος του World Human Forum είναι να αποτελέσει τον καταλύτη που θα ενισχύσει αυτούς τους «σπόρους αλλαγής» από ανθρώπους δημιουργούς σε διάφορους τομείς (τεχνολογία, εκπαίδευση, τέχνη, οικονομία, φιλοσοφία, προσωπική ανάπτυξη κλπ). Πέρα από ένα ετήσιο γεγονός, πρόκειται για μια συνεχή διαδικασία που αποτελείται από πολλές δράσεις (συναντήσεις, παραστάσεις, διαλέξεις, συνέδρια, επισκέψεις, εκπαιδευτικές εκστρατείες κ.λπ.)  Δράσεις που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και τις ίδιες μεθόδους και που υπηρετούν τον ίδιο σκοπό: Να μετατρέψουν ατομικές πρωτοβουλίες σε βέλτιστες πρακτικές, οι οποίες με τη σειρά τους θα συμβάλλουν σε δημόσιες πολιτικές πρακτικές προσαρμοσμένες στις νέες προκλήσεις και τελικά στην δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

Η 2η συνάντηση του World Human Forum πραγματοποιήθηκε 23-25 Μαρτίου 2018 στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών με συμμετέχοντες από διάφορα μέρη του κόσμου και είχε τίτλο "Από το Όραμα στην Πράξη - From Vision to Action”.

Βαρβαρέσος Βασίλης Πιανίστας

Ο Βασίλης Βαρβαρέσος (γεννηθείς το 1983, Θεσσαλονίκη) άρχισε μαθήματα πιάνου σε ηλικία πέντε ετών και εννέα ετών έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο Γκρατς. Δεκατεσσάρων ετών κέρδισε το Α΄ βραβείο και δύο ειδικά βραβεία στον διεθνή μουσικό διαγωνισμό Young Concert Artists στη Νέα Υόρκη. Στην ιστορία του Διαγωνισμού, είναι ο μόνος Έλληνας που πήρε το Α΄ βραβείο και ο μικρότερος σε ηλικία πιανίστας που έχει βραβευτεί. Την ίδια χρονιά, με τη Συμφωνική του Δήμου Θεσσαλονίκης ερμήνευσε το Κοντσέρτο για πιάνο του Γκρηγκ και έδωσε ρεσιτάλ σε Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία.

Το 1996 πήρε το Α΄ βραβείο του Πανελλήνιου Μαθητικού Μουσικού Διαγωνισμού, επιλέχθηκε μεταξύ των έντεκα καλύτερων μικρών βιρτουόζων του κόσμου και παρουσιάστηκε στην εκδήλωση «Μικροί Μότσαρτ» στο Μόντε Κάρλο.

Ολοκλήρωσε μουσικές σπουδές και πήρε δίπλωμα πιάνου. Το 2002 πρώτευσε στις εισαγωγικές εξετάσεις στη Σχολή Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, ενώ ένα χρόνο αργότερα εισήχθη στο Φιλολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Είναι κάτοχος bachelor και master μουσικής από τη Σχολή Τζούλιαρντ, στην οποία, από το 2006, εκπονεί διδακτορική διατριβή. Ήταν ένας από τους δύο σολίστ που τον Ιανουάριο του 2008 εκπροσώπησαν την Ελλάδα στην περιοδεία της ΚΟΑ στην Κίνα, όπου ερμήνευσε το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Καλομοίρη υπό τον Β. Φιδετζή μπροστά σε 6.000 θεατές.

Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ στις ΗΠΑ: Νέα Υόρκη, Ουάσινγκτον, Φιλαδέλφεια, Σπρίνγκφηλντ, Μασσαχουσέτη, Νέα Υόρκη, Μπάφαλο, Φλόριντα, Τζάκσονβιλ, Φιλαδέλφεια (Πασαντίνα) για τον Ελληνικό Σύλλογο του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Μπέρμιγχαμ (Αλαμπάμα), Κεντάκυ κ.ά..

Παπαδημητρίου Μαρία Εικαστικός - Καθηγήτρια, Τμήμα Αρχιτεκτονικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Βόλος)

Η Μαρία Παπαδημητρίου είναι εικαστικός, ζει και εργάζεται μεταξύ Αθήνας και Βόλου. Αποφοίτησε μετά τιμών, από την École Nationale Supérieure des Beaux-Arts (ENSBA) στο Παρίσι και το 1989 ξεκίνησε το έργο της. Χρησιμοποιεί γλυπτική, εγκαταστάσεις, βίντεο και φωτογραφία για την υλοποίηση των έργων της.

Το 2002 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 25η São Paulo Biennial με το πρότζεκτ T.A.M.A. (Temporary Autonomous Museum for All), ένα πρότζεκτ που ακόμη συνεχίζεται και αποτελεί κεντρικό κομμάτι του καλλιτεχνικού της έργου. Είναι ιδρύτρια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Τ.Α.Μ.Α. και της πλατφόρμας Souzy Tros. Από το Νοέμβριο του 2016 συνεργάζεται με τον καλλιτέχνη Rick Lowe για την οργάνωση και υλοποίηση του Victoria Square Project. Είναι Καθηγήτρια εικαστικών τεχνών στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο. Στο έργο της συνεχώς εξετάζονται ζητήματα ταυτότητας, κοινωνικής ένταξης και αποκλεισμού. Έχει εκτεθεί σε πολλαπλές εκθέσεις παγκοσμίως. Το 2003 κέρδισε το βραβείο ΔΕΣΤΕ για τη σύγχρονη ελληνική τέχνη και το 2016 βραβεύτηκε από τη γαλλική κυβέρνηση με τον τίτλο “Officier dans l’Ordre des Palmes Academiques”.

Τσέλου Κατερίνα Επιμελήτρια Τέχνης
Η Κατερίνα Τσέλου σπούδασε φιλολογία και ιστορία της τέχνης στην Αθήνα και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη θεωρία της τέχνης στο EHESS (École des hautes études en sciences sociales) στο Παρίσι. Από το 2007 έως το 2008 εργάστηκε ως συντονίστρια του εκθεσιακού προγράμματος και διευθύντρια διεθνών σχέσεων και διανομής ταινιών στο κέντρο Argos, Centre for Art and Media στις Βρυξέλλες. Από το 2009 έως το 2013 ήταν επιμελήτρια των εκθέσεων στο Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας, όπου διερεύνησε τον χώρο μεταξύ θεάτρου και εικαστικών τεχνών. Το 2013 ήταν μία από τις επιμελήτριες και συντονίστρια της επιμελητικής ομάδας για την 4η Μπιενάλε της Αθήνας. Έχει επίσης οργανώσει εκθέσεις ως ανεξάρτητη επιμελήτρια στην Ελλάδα, σε συνεργασία με σημαντικούς θεσμούς όπως το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κινηματογράφου, η Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και το Θέατρο του Νότου. Ήταν βοηθός του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της documenta 14.
van Ermen Raymond Εκτελεστικός Διευθυντής, European Partners for the Environment
Ο Raymond Van Ermen είναι εκτελεστικός διευθυντής των European Partners for the Environment (EPE) από το 1998. Συντονίζει την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για τη χρηματοδότηση και την Οικο-καινοτομία. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Ταμίας της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για το νερό και μέλος του European Permanent Forum of Civil Society. Είναι συν-συγγραφέας του βιβλίου "Plan B, The European Citizens facing the European Union".
Oman Charles Οικονομολόγος
O Charles Oman ήταν Επικεφαλής Στρατηγικής του Κέντρου Ανάπτυξης του ΟΟΣΑ μέχρι το 2010. Κατάγεται από το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια. Έχει διατελέσει σύμβουλος αναπτυσσόμενων χωρών και κρατών μέλη του ΟΟΣΑ. Έχει διδακτορικό στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ. Μεταξύ των βιβλίων που έχει γράψει είναι και το  “Παγκοσμιοποίηση και Περιφερειοποίηση - Η πρόκληση για τις αναπτυσσόμενες χώρες και οι νέες μορφές διεθνών επενδύσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες”.
Μητσοτάκη Αλεξάνδρα Ακτιβίστρια - Συνιδρύτρια & Πρόεδρος, World Human Forum - Ιδρύτρια &ι Πρόεδρος, Συγκλίσεις - Convergences Greece Forum

H  Αλεξάνδρα Μητσοτάκη φοίτησε στη Γερμανική Σχολή, όπου απέκτησε το γερμανικό Αbitur και συνέχισε τις σπουδές της στη Γαλλία. Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι, όπου απέκτησε το πτυχίο της. Στη συνέχεια, απέκτησε πτυχίο στα Νομικά από το Πανεπιστήμιο Paris V και ειδικεύτηκε σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στο αναπτυξιακό δίκαιο στο ίδιο πανεπιστήμιο. Εργάστηκε στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που εδρεύει στο Παρίσι, πρώτα στην διεύθυνση Εκπαίδευσης και κατόπιν στο Κέντρο Ανάπτυξης του οργανισμού, όπου ειδικεύτηκε περαιτέρω σε θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη και στην καταπολέμηση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Tο 1998 ίδρυσε την ActionAid Ελλάς  στην οποία ήταν πρόεδρος του ΔΣ από το 2007 έως το 2017.

Από το 2009, είναι πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Παρίσι, προωθώντας τον ελληνικό πολιτισμό στο γαλλόφωνο κοινό. Βλέποντας την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, το 2015 συνιδρύει και είναι πρόεδρος της ΑFI-Action Finance Initiative, της πρώτης οργάνωσης για μικροδάνεια στην Ελλάδα. Διδάσκει στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι, σεμινάριο στην Πολιτική Οικονομία και Ανάπτυξη.

Είναι συνιδρύτρια και Πρόεδρος του World Human Forum, μιας κίνησης πολιτών από όλο τον κόσμο που στόχο έχει να αποτελέσει τον καταλύτη που θα ενισχύσει την ενεργοποίηση ενός αυξανόμενου αριθμού δημιουργικών ανθρώπων, αποφασισμένων να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην κοινωνία. Είναι Ιδρύτρια και Πρόεδρος του "Συγκλίσεις - Convergences Greece Forum".

Sandig Jochen Σκηνοθέτης - Επιχειρηματίας στο χώρο του Πολιτισμού - Συνιδρυτής του World Human Forum
Ο Jochen Sandig γεννήθηκε το 1968. Επιχειρηματίας στον χώρο του πολιτισμού, μένει στο Βερολίνο από το 1990, όπου ασχολείται κυρίως με την σχέση της τέχνης με την πολιτική ως ιδρυτής και διευθυντής διαφόρων πολιτιστικών οργανισμών: μετά την πτώση του Τείχους του ξεκίνησε την ιστορική κατάληψη πολιτιστικού χαρακτήρα Tacheles μαζί με καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Με την Γερμανίδα χορογράφο Σάσα Βαλτς ίδρυσε το συγκρότημα Sasha Waltz & Guests το 1993 και το ανεξάρτητο θέατρο Sophiensaele το 1996. Το 2006 ίδρυσε το Radialsystem σαν ένα χώρο τεχνών και ιδεών μαζί με τον Folkert Uhde. Είναι μέλος του γνωμοδοτικού συμβουλίου του Παγκόσμιου Κοινοβουλίου Δημάρχων. Είναι συνιδρυτής του World Human Forum, μία κίνηση πολιτών από όλο τον κόσμο. Από το 2020 θα είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Ludwigsburger Schlossfestspiele. Είναι πατέρας δύο παιδιών, του Λάζλο και της Σοφίας.

Σχετικές ομιλίες