Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Act 3. Time Travelling to 2030: "There are endless possibilities" -plenary

Συροπούλου Νίκη, Μαυρίδης Νικόλαος, Perron Jean-Luc, Ταπραντζή Μελίνα, Ζαφειροπούλου Φιόρη, del Marmol Guibert, Πολυχρονόπουλος Κωνσταντίνος, Μητσοτάκη Αλεξάνδρα, Sandig Jochen

24 Μαρτίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 95:59 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 227
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Παγκόσμιο Φόρουμ για τον Άνθρωπο – World Human Forum αποτελεί μία παγκόσμια κίνηση πολιτών που ξεκίνησε το 2015. Η ενεργοποίηση ενός αυξανόμενου αριθμού δημιουργικών ανθρώπων, αποφασισμένων να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση ενός νέου οικονομικού, παραγωγικού και τελικά πολιτισμικού παραδείγματος, είναι ένα αξιοσημείωτο φαινόμενο της εποχής μας.

Στόχος του World Human Forum είναι να αποτελέσει τον καταλύτη που θα ενισχύσει αυτούς τους «σπόρους αλλαγής» από ανθρώπους δημιουργούς σε διάφορους τομείς (τεχνολογία, εκπαίδευση, τέχνη, οικονομία, φιλοσοφία, προσωπική ανάπτυξη κλπ). Πέρα από ένα ετήσιο γεγονός, πρόκειται για μια συνεχή διαδικασία που αποτελείται από πολλές δράσεις (συναντήσεις, παραστάσεις, διαλέξεις, συνέδρια, επισκέψεις, εκπαιδευτικές εκστρατείες κ.λπ.)  Δράσεις που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και τις ίδιες μεθόδους και που υπηρετούν τον ίδιο σκοπό: Να μετατρέψουν ατομικές πρωτοβουλίες σε βέλτιστες πρακτικές, οι οποίες με τη σειρά τους θα συμβάλλουν σε δημόσιες πολιτικές πρακτικές προσαρμοσμένες στις νέες προκλήσεις και τελικά στην δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

Η 2η συνάντηση του World Human Forum πραγματοποιήθηκε 23-25 Μαρτίου 2018 στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών με συμμετέχοντες από διάφορα μέρη του κόσμου και είχε τίτλο "Από το Όραμα στην Πράξη - From Vision to Action”.

Συροπούλου Νίκη Ιδρύτρια του TEDx Academy - Πρέσβυς Singularity University στην Αθήνα

Η Νίκη Συροπούλου είναι Ιδρύτρια του TEDx Academy, Ambassador του Singularity University και Global Executive Director του P&G Alumni παγκόσμια.

Είναι σύμβουλος στην καινοτομία, τη στρατηγική ανάπτυξη και την αλλαγή στην εποχή της ψηφιακής μετάλλαξης της οικονομίας.
 

Με πολύχρονη εμπειρία στον τομέα του marketing και της επιχειρηματικής ανάπτυξης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, συνεργάζεται με εταιρείες σε όλο τον κόσμο.

Μαυρίδης Νικόλαος Διευθυντής του Εργαστηρίου Διαδραστικών Ρομπότ και Μέσων, Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Ο Νικόλαος Μαυρίδης είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Διαδραστικών Ρομπότ και Μέσων του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και διδάκτορας του ΜΙΤ, του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης.

Ιστότοπος του Νικόλαου Μαυρίδη

Perron Jean-Luc Αντιπρόεδρος, Yunus Centre Paris
Ο Jean-Luc Perron γεννήθηκε το 1952 στη Γαλλία, αποφοίτησε από την Εθνική Σχολή Διοίκησης της Γαλλίας και το Στάνφορντ το 1992. Ξεκίνησε την καριέρα του στο γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας. Το 1985 ξεκίνησε να εργάζεται στην Credit Agricole, τη μεγαλύτερη τράπεζα στη Γαλλία, όπου ήταν, μεταξύ άλλων, Διευθύνων Σύμβουλος της Credit Agricole Consultants, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διεθνών Συνδέσμων και Προϊστάμενος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Είναι Διευθύνων Σύμβουλος του Grameen Credit Agricole Microfinance Foundation από την δημιουργία του τον Οκτώβριο του 2008. Από το 2017, είναι Αντιπρόεδρος του Κέντρου Yunus στο Παρίσι.
Ταπραντζή Μελίνα Πρόεδρος, Wise Greece

Kοινωνική επιχειρηματίας και ιδρύτρια του Wise Greece, μιας βραβευμένης πρωτοβουλίας, η οποία βοηθά μικρούς παραγωγούς να αναπτυχθούν και προσφέρει τροφή σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Βραβευμένη απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Μελίνα Ταπραντζή δραστηριοποιείται ως σύμβουλος σε μελλοντικούς κοινωνικούς επιχειρηματίες, ως κεντρική ομιλήτρια σε διεθνή συνέδρια, ενώ έχει συγγράψει μεγάλο αριθμό άρθρων αφιερωμένα στην κοινωνική επιχειρηματικότητα.

Επιπλέον, υπηρετεί σαν πρέσβυς σε οργανισμούς που υποστηρίζουν πρωτοβουλίες σχετιζόμενες με την ενδυνάμωση των γυναικών.

Ζαφειροπούλου Φιόρη Λέκτορας Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, Κολέγιο City Unity - Κοινωνική Επιχειρηματίας

Η Φιόρη Ζαφειροπούλου είναι διδάκτορας στην Κοινωνική Επιχειρηματικότητα του Πανεπιστημίου Brunel, MPHIL, MBA, BSc (Ec.), όπως και Research Fellow Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας του ίδιου Πανεπιστημίου. Παράλληλα, είναι Λέκτορας Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στο Κολέγιο City Unity & Ιδρυτής του Ερευνητικού Κέντρου στο City στην Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, Κοινωνική Καινοτομία και Κοινωνικό Franchising. Είναι Κοινωνική Επιχειρηματίας η ίδια, συνιδρυτής της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης The Nest & της Zita Social Ltd του Λονδίνου.

Εκπροσωπεί την Ελλάδα σε σειρά Ερευνητικών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στην Κοινωνική Επιχειρηματικότητα. Είναι επισκέπτρια εισηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, διετέλεσε Σύμβουλος του Δήμου Αθηνών για την Ανάπτυξη του Οικοσυστήματος της Κοινωνικής Οικονομίας (επιχειρώ κοινωνικά-Athens Social Economy Initiative), ενώ διετέλεσε CEO της εμπορικής επιχείρησης καλλυντικών Neobeauty. Επίσης ήταν Υπεύθυνη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος IHRM στο Κολέγιο BCA-London Metropolitan University.

Παρουσιάζει και εκδίδει την ετήσια έρευνα της στην κοινωνική επιχειρηματικότητα διεθνώς, όπως σε διεθνή journals και ερευνητικά βιβλία, όπως International Journal of Social Entrepreneurship and Innovation, Journal of Marketing Channels, στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία του Μάνατζμεντ, στη Παγκόσμια Ισλαμική Ακαδημία του Μάρκετινγκ, στη Διεθνή Ακαδημία του Franchising. Έχει διδάξει στρατηγική διοίκηση σε Μεταπτυχιακά στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBAs) στην Ελλάδα και το Λονδίνο. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι: θεωρίες κοινωνικών δικτύων, κοινωνική επιχειρηματικότητα και καινοτομία, στρατηγική μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων, συστημική ανάλυση, διεταιρικές συνεργασίες και δίκτυα, κοινωνική δικαιόχρηση.

del Marmol Guibert Συγγραφέας - Ιδρυτής Luntfoundation

Ο Guibert del Marmol συνομιλεί με επιχειρηματίες που αλλάζουν τον κόσμο και συμφιλιώνουν τις έννοιες της οικονομίας, οικολογίας και της λογικής, από το Σαν Φρανσίσκο μέχρι την Βομβάη και από το δάσος του Αμαζονίου μέχρι την ευρωπαϊκή ύπαιθρο.

Σήμερα, ο πρώην επιχειρηματίας, εργάζεται ως μέντορας, συγγραφέας και ομιλητής που ειδικεύεται στον τομέα της "αναγέννησης" της οικονομίας. Από το 2006, βοηθά διευθυντές, εκτελεστικά συμβούλια και μετόχους να επιτύχουν βιώσιμη ανάπτυξη με βάση την αρχή των κοινών αξιών. Δραστηριοποιείται στους τομείς της καινοτομίας, της αειφορίας, της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και των υπεύθυνων επενδύσεων. Δυναμικό μέλος και προνομιούχος μάρτυρας αυτής της νέας “αναζωογόνησης” της οικονομίας, αντανακλά το κίνημα που αλλάζει ήσυχα την κοινωνία μας μετατρέποντας την κρίση σε ευκαιρία!

Είναι, επίσης, συν-διευθυντής του Ιδρύματος Lunt. Το Ίδρυμα προωθεί καινοτόμες λύσεις που αφορούν στις μεγάλες κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας.

Πολυχρονόπουλος Κωνσταντίνος Δημιουργός Κοινωνικής Κουζίνας "Ο άλλος Άνθρωπος"

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος ήταν στέλεχος πολυεθνικής εταιρίας με προϋπηρεσία 25 ετών στο χώρο της διαφήμισης και του μάρκετινγκ. Το Σεπτέμβριο του 2009 απολύθηκε από τη δουλειά του σε ηλικία 47 ετών και αναγκάστηκε να επιστρέψει στο πατρικό του. Μετά από 2 χρόνια ανεπιτυχούς αναζήτησης εργασίας το Δεκέμβριο του 2011, παρατηρώντας δυο παιδιά να μαλώνουν για λαχανικά στον κάδο απορριμμάτων της λαϊκής αγοράς, αποφάσισε να αναλάβει δράση. Έφτιαξε δέκα τόστ και πήγε στη λαϊκή αγορά για να τα μοιράσει σε ανθρώπους που έψαχναν για τροφή στα σκουπίδια. Ο κόσμος στην αρχή δεν ανταποκρίθηκε, μέχρι που άρχισε ο ίδιος να τρώει ένα από τα τοστ. Μετά από αυτό οι άνθρωποι άρχισαν να ξεπερνούν τις αναστολές τους και πλησίασαν να πάρουν τοστ και να τα φάνε μαζί με τον Κωνσταντίνο. Στη συνέχεια πήγε στη λαϊκή και έκανε όπως λέει ο ίδιος αυτό που σπούδασε (μάρκετινγκ): ζητούσε από τους πωλητές να συνεισφέρουν πρώτη ύλη από τον πάγκο τους και άρχισε να μαγειρεύει στο δρόμο και να τρώει μαζί με τον κόσμο. Με τον τρόπο αυτό ξεκίνησε η ιδέα της "κοινωνικής κουζίνας": ο κ. Πολυχρονόπουλος διαχωρίζει το έργο του από τη φιλανθρωπία και την ελεημοσύνη δηλώνοντας ότι για να δεχτεί μια προσφορά πρέπει εκείνος που θέλει να κάνει τη δωρεά να συμμετάσχει στη δράση, τρώγοντας από το ίδιο καζάνι με όλους. Συχνά τα Διαδικτυακά ΜΜΕ τον βοηθούν κοινοποιώντας την έκκληση που απευθύνει στον κόσμο από το ιστολόγιό του για συνεισφορά βασικών ειδών.

Μητσοτάκη Αλεξάνδρα Ακτιβίστρια - Συνιδρύτρια & Πρόεδρος, World Human Forum - Ιδρύτρια &ι Πρόεδρος, Συγκλίσεις - Convergences Greece Forum

H  Αλεξάνδρα Μητσοτάκη φοίτησε στη Γερμανική Σχολή, όπου απέκτησε το γερμανικό Αbitur και συνέχισε τις σπουδές της στη Γαλλία. Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι, όπου απέκτησε το πτυχίο της. Στη συνέχεια, απέκτησε πτυχίο στα Νομικά από το Πανεπιστήμιο Paris V και ειδικεύτηκε σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στο αναπτυξιακό δίκαιο στο ίδιο πανεπιστήμιο. Εργάστηκε στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που εδρεύει στο Παρίσι, πρώτα στην διεύθυνση Εκπαίδευσης και κατόπιν στο Κέντρο Ανάπτυξης του οργανισμού, όπου ειδικεύτηκε περαιτέρω σε θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη και στην καταπολέμηση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Tο 1998 ίδρυσε την ActionAid Ελλάς  στην οποία ήταν πρόεδρος του ΔΣ από το 2007 έως το 2017.

Από το 2009, είναι πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Παρίσι, προωθώντας τον ελληνικό πολιτισμό στο γαλλόφωνο κοινό. Βλέποντας την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, το 2015 συνιδρύει και είναι πρόεδρος της ΑFI-Action Finance Initiative, της πρώτης οργάνωσης για μικροδάνεια στην Ελλάδα. Διδάσκει στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι, σεμινάριο στην Πολιτική Οικονομία και Ανάπτυξη.

Είναι συνιδρύτρια και Πρόεδρος του World Human Forum, μιας κίνησης πολιτών από όλο τον κόσμο που στόχο έχει να αποτελέσει τον καταλύτη που θα ενισχύσει την ενεργοποίηση ενός αυξανόμενου αριθμού δημιουργικών ανθρώπων, αποφασισμένων να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην κοινωνία. Είναι Ιδρύτρια και Πρόεδρος του "Συγκλίσεις - Convergences Greece Forum".

Sandig Jochen Σκηνοθέτης - Επιχειρηματίας στο χώρο του Πολιτισμού - Συνιδρυτής του World Human Forum
Ο Jochen Sandig γεννήθηκε το 1968. Επιχειρηματίας στον χώρο του πολιτισμού, μένει στο Βερολίνο από το 1990, όπου ασχολείται κυρίως με την σχέση της τέχνης με την πολιτική ως ιδρυτής και διευθυντής διαφόρων πολιτιστικών οργανισμών: μετά την πτώση του Τείχους του ξεκίνησε την ιστορική κατάληψη πολιτιστικού χαρακτήρα Tacheles μαζί με καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Με την Γερμανίδα χορογράφο Σάσα Βαλτς ίδρυσε το συγκρότημα Sasha Waltz & Guests το 1993 και το ανεξάρτητο θέατρο Sophiensaele το 1996. Το 2006 ίδρυσε το Radialsystem σαν ένα χώρο τεχνών και ιδεών μαζί με τον Folkert Uhde. Είναι μέλος του γνωμοδοτικού συμβουλίου του Παγκόσμιου Κοινοβουλίου Δημάρχων. Είναι συνιδρυτής του World Human Forum, μία κίνηση πολιτών από όλο τον κόσμο. Από το 2020 θα είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Ludwigsburger Schlossfestspiele. Είναι πατέρας δύο παιδιών, του Λάζλο και της Σοφίας.

Σχετικές ομιλίες