Férey Caryl
Le Corre Hervé
Pouy Jean-Bernard
Μήνας Θανάσης
Γιανναράς Σπύρος
Πετσόπουλος Σταύρος
Γλώσσα
Ελληνική, Γαλλική (με ταυτόχρονη μετάφραση)
Ημερομηνία
07/05/2018
Διάρκεια
01:55:34
Εκδήλωση
Αφιέρωμα στο Νέο Γαλλικό Νουάρ
Χώρος
ΙΑΝΟΣ
Διοργάνωση
Εκδόσεις Άγρα
Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου
IANOS
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού
Κατηγορία
Λογοτεχνία
Ετικέτες
νουάρ, γαλλλικό νουάρ, σύγγχρονη γαλλική λογοτεχνία
Οι εκδόσεις Άγρα, οι εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου και ο ΙΑΝΟS, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού διοργάνωσαν μία εκδήλωση Αφιέρωμα στο Νέο Γαλλικό Νουάρ, με την παρουσία των τριών σπουδαίων σύγχρονων Γάλλων συγγραφέων: Caryl Férey, Hervé Le Corre και Jean-Bernard Pouy.
Με τους συγγραφείς συνομιλούν οι:
Σπύρος Γιανναράς συγγραφέας-μεταφραστής
Θανάσης Μήνας δημοσιογράφος-ραδιοφωνικός παραγωγός
Σταύρος Πετσόπουλος εκδότης (Άγρα)
Οι τρεις Γάλλοι συγγραφείς μιλούν ο καθένας ξεχωριστά για το έργο τους και ακολουθεί συζήτηση για την μεγάλη άνθηση του νέου γαλλικού νουάρ και τη θέση του στη διεθνή σκηνή.
Ο Caryl Férey [Καρίλ Φερέ] γεννήθηκε στην Καέν το 1967 και είναι συγγραφέας, ταξιδευτής και σεναριογράφος. Αναγνωρίστηκε ως ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του γαλλικού αστυνομικού και νουάρ μυθιστορήματος με τα βιβλία του Χάκα και Ούτου, με θέμα τους Μαορί (βραβείο Sang d'Encre 2005, βραβείο Michel Lebrun 2005 και βραβείο αστυνομικού μυθιστορήματος SNCF du Polar 2005). Η επιτυχία του συνέχισε με το Ζουλού, που απέσπασε ιδιαίτερα σημαντικά βραβεία (Μεγάλο Βραβείο Αστυνομικής Λογοτεχνίας 2008, Μεγάλο Βραβείο Αναγνωστριών του περιοδικού ELLE 2008, βραβείο μυθιστορήματος νουάρ του διεθνούς φεστιβάλ Quais du Polar 2009, βραβείο μυθιστορήματος νουάρ του σάιτ Bibliobs του περιοδικού Nouvel Observateur 2009, μεγάλο βραβείο γαλλικού μυθιστορήματος νουάρ του διεθνούς φεστιβάλ του Μπον 2009, Βραβείο Κριτικών για μυθιστόρημα μυστηρίου 2009 και βραβείο Jean Amila Meckert 2009) και ύστερα με το Μαπούτσε (Βραβεία : Landerneau Polar 2012, Tenebris 2013) . Το βιβλίο του με τίτλο Κόνδωρ κυκλοφόρησε στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Άγρα το 2017, ενώ τον Ιούνιο του 2018 κυκλοφορεί από την «Άγρα» η κυκλοφορία του βιβλίου του Ποτέ ξανά μόνος, του οποίου το τελευταίο μέρος διαδραματίζεται στην Αθήνα και την Αστυπάλαια. Επηρεασμένος από τον Godard, τον Jacques Brel, τον René Char ή τους Noir Désir, η προτίμησή του στρέφεται στην έκρηξη, στους καταπιεσμένους, στις γυναίκες, στην ομορφιά του κόσμου... Γράφει επίσης έργα για παιδιά, για μουσικούς, για το θέατρο και το ραδιόφωνο.
Ο Hervé Le Corre [Ερβέ Λε Κορ] γεννήθηκε το 1955 στο Μπορντώ, όπου ζει και εργάζεται ως εκπαιδευτικός. Πολυγραφότατος και πολυβραβευμένος, ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους συγγραφείς αστυνομικού μυθιστορήματος. Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό με το μυθιστόρημα L'Homme aux lévres de saphir (Βραβείο Mystère των Kριτικών), ενώ το επόμενο, Καρδιές σακατεμένες, τιμήθηκε με τρία βραβεία (Βραβείο Mystère, Μεγάλο Βραβείο Αστυνομικής Λογοτεχνίας, Βραβείο Γαλλικού Αστυνομικού Μυθιστορήματος του Nouvel Observateur). Το μυθιστόρημά του Μετά τον πόλεμο, τιμήθηκε με το Βραβείο Ευρωπαϊκού Αστυνομικού Μυθιστορήματος "Le Point". Έχει εκδώσει επίσης τα μυθιστορήματα La Douleur des morts, Les Effares, Copyright, Tango parano, Trois de chute και Derniers retranchements, καθώς και 11 έως τώρα νουβέλες. Από τις Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου κυκλοφορούν τα βιβλία του Άμμος στο στόμα (2017), Περνώντας του λύκους για σκυλιά (2017), Καρδιές σακατεμένες (2016), Μετά τον πόλεμο (2015).
Ο συγγραφέας Jean-Bernard Pouy [Ζαν-Μπερνάρ Πουί], γεννημένος το 1946, έχει γράψει πολυάριθμα αστυνομικά μυθιστορήματα και ένα τσουνάμι διηγήματα, νουβέλες και άρθρα, έχει υπάρξει διευθυντής και δημιουργός σειρών – όπως «Το Χταπόδι» («Le Poulpe») και «Η Συνέχεια της Μαύρης Σειράς» («Suite Noir») –φόρος τιμής στη διάσημη σειρά αστυνομικών. Είναι φανατικός οπαδός της γραφής υπό περιορισμούς, κατά το πρότυπο της παιγνιώδους γραφής του ΟυΛιΠό, σφοδρός υπέρμαχος της λαϊκής λογοτεχνίας και διχασμένος μεταξύ κοινωνικής κριτικής, κυνικής αποστασιοποίησης και αναρχικής μη συμβατότητας. Έχει οργανώσει και διευθύνει πολλά φεστιβάλ αστυνομικής λογοτεχνίας. Το πρώτο του μυθιστόρημα, το 1983, είχε τον προκλητικό τίτλο Ο Σπινόζα σοδομεί τον Χέγκελ. Ακολούθησαν τα Κάψαμε μια αγία, 1.280 ψυχές και άλλα περίπου 50 βιβλία. Το 2015 οι εκδόσεις Gallimard στην ανανεωμένη «Μαύρη Σειρά» κυκλοφόρησαν έναν συγκεντρωτικό τόμο με έργα του, με τον τίτλο Όλα πρέπει να εξαφανιστούν. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία νουάρ λογοτεχνίας.
Ο Σπύρος Γιανναράς γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα. Σπούδασε γαλλική φιλολογία και θεωρία της λογοτεχνίας στο Παρίσι. Εργάστηκε για δέκα χρόνια στην εφημερίδα Καθημερινή γράφοντας κείμενα (κυρίως για το βιβλίο, τη φωτογραφία και τα εικαστικά) και παίρνοντας συνεντεύξεις από Έλληνες και ξένους συγγραφείς. Έχει συνεργαστεί με αρκετά λογοτεχνικά περιοδικά, όπως η "Νέα Εστία", το "Εντευκτήριο", η "Ευθύνη", το "Φρέαρ", "L'atelier du roman" κ.ά., δημοσιεύοντας κυρίως βιβλιοκριτικές και διηγήματα.
Ασχολείται με την κριτική βιβλίου και τη μετάφραση.
Έχει μεταφράσει Pierre Assouline, Paul Auster, Laurent Mauvignier, Michel Houellebecq.