Πάτσης Πάνος
Τραχανάς Στέφανος
Χαρίτος Κώστας
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
29/10/2013
Διάρκεια
87:22
Εκδήλωση
Αφηγηματικός λόγος και Ενόραση: Από την Επιστήμη στην Επιστημονική Φαντασία και αντίστροφα
Χώρος
Ινστιτούτο Θερβάντες
Διοργάνωση
CAID Center – Κέντρο κοινωνίας, επιστήμης και τέχνης
Κατηγορία
Λογοτεχνία
Ετικέτες
αφηγηματικός λόγος, ενόραση, επιστήμη, επιστημονική φαντασία
Τρεις επιστήμονες και συνάμα συγγραφείς της επιστήμης ή/και της επιστημονικής φαντασίας συναντήθηκαν στη σκηνή του Ινστιτούτου Θερβάντες για να διερευνήσουν όρια και εφαπτομένες στις αφηγήσεις της επιστήμης και της επιστημονικής φαντασίας: Πόση ενόραση ενυπάρχει στις ορθολογικές επιστημονικές υποθέσεις και θεωρίες και πόσο ορθολογικές μπορεί να είναι οι ενοράσεις των αφηγήσεων της επιστημονικής φαντασίας;
Πάνος Πάτσης: «Επιστήμη, Επιστημονική Φαντασία και η επιθυμία για προβλεψιμότητα»
Στέφανος Τραχανάς: «Εξωγήινοι πολιτισμοί και το ερώτημα του Fermi: Where are they?,Πούντους;»
Κώστας Χαρίτος: «Πόση Επιστήμη χωράει στην Επιστημονική Φαντασία»
Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών, που διοργάνωσε στην Αθήνα το "Caid - Κέντρο Κοινωνίας, Επιστήμης και Τέχνης", από τις 24 Οκτωβρίου έως και την 1η Νοεμβρίου2 2013.
Ο Πάνος Πάτσης είναι Δρ. Αστροφυσικός και Διευθυντής Ερευνών στην Ακαδημία Αθηνών. Από το 1989 έως το 2000 εργάστηκε στο European Southern Observatory στο Μόναχο, στο Observatoire de Marseille, καθώς και στο Max-Planck Institut fόr Astronomie, στη Χαϊδελβέργη, και στο Astronomisches Rechen Institut ως ερευνητής. Από το 2000 εργάζεται στο Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών (ΚΕΑΕΜ) της Ακαδημίας Αθηνών. Ασχολείται με τη Δυναμική και τη Μορφολογία των γαλαξιών καθώς και με τη θεωρία του Χάους σε αστρονομικά συστήματα και στις ελεύθερες ώρες του συγγράφει διηγήματα επιστημονικής φαντασίας.
Ο Στέφανος Τραχανάς σπούδασε Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και μετά θεωρητική φυσική στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών "Δημόκριτος" και στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου του Harvard. Διδάσκει, μεταξύ άλλων, κβαντική φυσική και διαφορικές εξισώσεις στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης από το 1983 έως σήμερα.
Είναι συγγραφέας έντεκα πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στα παραπάνω πεδία, καθώς και των βιβλίων Το φάντασµα της όπερας: Η επιστήµη στον πολιτισµό µας, Το αµάρτηµα της Εύας: Φυσική κάτω από τ’ άστρα και δηµιουργική µάθηση και Ο Κύκλος: Επιστήμη και Δημοκρατία σε ανήσυχους καιρούς, τα οποία απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό. Τέλος, το βιβλίο του, An Introduction to Quantum Physics, κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Wiley.
Εδώ και πολλά χρόνια, τα βιβλία του είναι τα βασικά εγχειρίδια για τη διδασκαλία του αντικειμένου τους στις σχολές Θετικών Επιστημών και τα Πολυτεχνεία της χώρας. Ως ιδρυτικό μέλος και διευθυντής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης μέχρι το 2013 είχε τη βασική ευθύνη για τη δημιουργία του πρώτου πανεπιστημιακού εκδοτικού οίκου της χώρας.
Για το έργο του στις ΠΕΚ του απονεμήθηκε το 2009 το εκδοτικό βραβείο του περιοδικού “Διαβάζω”. Το 2003 ανακηρύχτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ το 2012 του απονεμήθηκε το εθνικό «Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας Β. Ξανθόπουλου-Στ. Πνευματικού» που επιδίδεται από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Για το σύνολο της προσφοράς του τιµήθηκε το 2015 µε τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Φοίνικα της Ελληνικής Δηµοκρατίας.
Τα τελευταία χρόνια το όνειρό του είναι η διαδικτυακή εκπαίδευση και το νέο είδος εκπαιδευτικού υλικού που θα χρειαστεί για να την στηρίξει. Πιστεύει ότι η χώρα μας δεν μπορεί να μείνει έξω από τις επαναστατικές αλλαγές που συντελούνται αλλού σε αυτό το θέμα και γι' αυτόν το σκοπό πήρε την πρωτοβουλία για την ίδρυση του Mathesis —ενός ιδιαίτερου τμήματος των ΠΕΚ— στο οποίο και προσφέρει εθελοντικά την εργασία του τόσο ως διευθυντής του (πλήρους απασχόλησης) όσο και ως δάσκαλος ή συγγραφέας. Η επιτυχία του «πειράματος» είναι το προσωπικό του στοίχημα για τα επόμενα χρόνια.
O Κώστας Χαρίτος είναι Χημικός, με διδακτορικό στη Φυσικοχημεία και μεταπτυχιακό στη «Διδακτική της Χημείας». Είναι μέλος της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ) και συνυπεύθυνος του Λογοτεχνικού Εργαστηρίου της. Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά «Big Bang», «9» της Ελευθεροτυπίας, «Φανταστικά Χρονικά» και στις συλλογές «9ΕΦ», εκδόσεις Χ.Κ. Τεγόπουλος, «Τρεις ματιές τ’ αλλάζουν όλα», εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος, «Το ελληνικό φανταστικό διήγημα», τόμος Στ’, εκδόσεις Αίολος, «Εφφάνταστες ιστορίες», εκδόσεις ΑΛΕΦ. Το 2009 εκδόθηκε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Σχέδιο Φράκταλ», εκδόσεις Τρίτων.