Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αγγλοελληνισμός· Περιπέτειες σε πολιτιστικές ανταλλαγές

Kittmer John, Γεωργοπούλου Μαρία, Βλαβιανός Χάρης

7 Φεβρουαρίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:05:29 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 387
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Kittmer John
Γεωργοπούλου Μαρία
Βλαβιανός Χάρης

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
07/02/2020

Διάρκεια
01:05:29

Εκδήλωση
2η Ετήσια Διάλεξη εις μνήμην της Νίκης Μαραγκού

Χώρος
Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα

Διοργάνωση
Κωνσταντής Καντούνας
Centre for Hellenic Studies, King’s College London

Κατηγορία
Διεθνείς Σχέσεις, Τέχνες / Πολιτισμός

Ετικέτες
αγγλοελληνισμός, πολιτιστικές ανταλλαγές, Αγγλία, Ελλάδα, πολιτισμός, Brexit

Οι Διαλέξεις εις Mνήμη της Νίκης Μαραγκού αφορούν το έργο της Κύπριας συγγραφέα και ζωγράφου Νίκης Μαραγκού (1948-2013).

Η Διάλεξη εις Mνήμη της Νίκης Μαραγκού για το 2020, «Αγγλοελληνισμός: Περιπέτειες σε Πολιτιστικές Ανταλλαγές», δόθηκε από τον Δρ. John Kittmer, στα Eλληνικά.

Η ανάμειξη της Αγγλίας στην Ελλάδα ήταν ισχυρή καθ 'όλη τη διάρκεια του δέκατου ένατου αιώνα, ο δε «αγγλοελληνισμός» κατέστη θεσμοθετημένη αντίληψη μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Η παρακμή της βρετανικής ισχύος και η κυπριακή κρίση της δεκαετίας του 1950 έληξε τον πολιτικό της ρόλο. Η διάλεξη εξετάζει την έκταση στην οποία ο πολιτισμός έχει καταστεί υποκατάστατο μέσο ανταλλαγής μεταξύ των δύο χωρών, μέσω εικονογραφημένης εξερεύνησης εμβληματικών μορφών και ιδεών και εικάζει για τον ρόλο του πολιτισμού στην μετά- Brexit εποχή.

Η διάλεξη κατέστη δυνατή μέσω της χορηγίας του κ. Κωνσταντή Καντούνα σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, του King's College London.

Η Νίκη Μαραγκού εξέδωσε βιβλία ποίησης και πεζογραφίας και βιβλία για παιδιά. Ήταν βραβευμένο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συγγραφέων και της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου (κρατικά βραβεία, 1998 βραβείο Καβάφη, 2006 Ακαδημία Αθηνών) και είχε κάνει επτά ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής. Σπούδασε κοινωνιολογία στο Βερολίνο και εργάστηκε στο Κρατικό Θέατρο της Κύπρου. Από το 1980 μέχρι το 2007 διηύθυνε το βιβλιοπωλείο και τον εκδοτικό οίκο Κοχλίας στη Λευκωσία. Είχε μία κόρη την Κατερίνα από τον πρώτο της γάμο με τον Μιχάλη Ατταλίδη και ένα εγγονό, τον Γιώργο Ατταλίδη Καράμπαμπα, στον οποίο και κληροδότησε τα πνευματικά δικαιώματα του έργου της. Το 1998 παντρεύτηκε τον Κωνσταντή Καντούνα. Έχασε τη ζωή της σε αυτοκινητικό δυστύχημα στην Αίγυπτο το 2013.

Kittmer John Πρόεδρος, The Anglo-Hellenic League - πρώην πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα

Ο John Kittmer ακολούθησε κλασικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και μετά από έρευνα στην αρχαία ελληνική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εργάστηκε για την Αγγλική κυβέρνηση. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπηρέτησε το Υπουργείο Εξωτερικών αλλά και άλλα Υπουργεία της Βρετανίας και εργάστηκε σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων διεθνούς και εσωτερικής πολιτικής. Έχει υπηρετήσει τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Βρετανίας στην ΕΕ και έχει εργαστεί σε διάφορες θέσεις στο Λονδίνο, συμπεριλαμβανομένου του Γραφείου του Υπουργικού Συμβουλίου και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικής Πολιτικής. Από τον Ιανουάριο του 2013 έως τον Δεκέμβριο του 2016, ο Δρ. Kittmer ήταν ο Βρετανός Πρέσβης στην Ελλάδα. Το 2017, εγκατέλειψε το Διπλωματικό Σώμα ούτως ώστε να ολοκληρώσει το διδακτορικό του για τον Γιάννη Ρίτσο στο King's College του Λονδίνου, όπου επίσης είχε αποκτήσει και Μάστερ στις Νεοελληνικές Σπουδές το 2007. Απέκτησε τον Διδακτορικό τίτλο το 2019 και τώρα ασχολείται με διάφορες δημοσιεύσεις σχετικές με τις διδακτορικές του έρευνες. Ο Δρ. Kittmer είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Okeanis Eco Tankers Corp. και προεδρεύει της Αγγλοελληνικής Ένωσης. Στα blogs και τα tweets του, χρησιμοποιεί τόσο τα Αγγλικά όσο και τα Ελληνικά.

Γεωργοπούλου Μαρία Διευθύντρια, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα

Η Μαρία Γεωργοπούλου σπούδασε αρχαιολογία, ιστορία και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τη Σορβόννη και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες από όπου πήρε διδακτορικό τίτλο σπουδών στην Ιστορία της Τέχνης. Δίδαξε επί σειρά ετών στο Πανεπιστήμιο του Yale των Η.Π.Α. όπου και ίδρυσε το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών. Aπό το 2004 είναι διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Το βιβλίο της Venice’s Mediterranean Colonies: Architecture and Urbanism [Οι μεσογειακές αποικίες της Βενετίας. Αρχιτεκτονική και πολεοδομία] κυκλοφόρησε το 2001 από τον εκδοτικό οίκο του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ. Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά και καταλόγους εκθέσεων. Έχει διακριθεί με υποτροφίες από τα αμερικανικά ιδρύματα Φούλμπραϊτ, Mellon, Dumbarton Oaks, Getty και National Humanities Center. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στις σχέσεις μεταξύ τέχνης και οικονομίας κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα καθώς και στην ανταλλαγή τεχνοτροπιών και τεχνικών ανάμεσα στη βυζαντινή, ισλαμική και δυτική μεσαιωνική τέχνη. Είναι μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Βλαβιανός Χάρης Ποιητής - Κριτικός - Μεταφραστής - Καθηγητής Ιστορίας και Πολιτικής Θεωρίας, The American College of Greece

O Χάρης Βλαβιανός γεννήθηκε στη Ρώμη το 1957. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και πολιτική θεωρία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η διδακτορική διατριβή με τίτλο "Greece 1941-1949: From Resistance to Civil War", κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Macmillan (1992). Έχει εκδώσει έντεκα ποιητικά βιβλία, με πιο πρόσφατα τη δίγλωσση, συλλεκτική έκδοση "Η επιφάνεια των πραγμάτων" (2006) και τις συλλογές "Διακοπές στην πραγματικότητα" (2009), "Σονέτα της συμφοράς" (2011) και "H ιστορία της δυτικής φιλοσοφίας σε 100 χαϊκού" (2011), τα δοκίμια "Ο άλλος τόπος" (1994), "Ποιον αφορά η ποίηση;" (2007) και "Το διπλό όνειρο της γραφής" (μαζί με τον Χρήστο Χρυσόπουλο, 2010) και τη χιουμοριστική ανθολόγηση "Britannica" (2004). Έχει επίσης μεταφράσει έργα κορυφαίων συγγραφέων, όπως Walt Whitman ("Επιλογή ποιημάτων", 1986), Εzra Pound ("Χιου Σέλγουιν Μώμπερλυ", 1987, "Αποσπάσματα και σχεδιάσματα των Κάντος CΧ-CXX", 1991), Wallace Stevens ("Adagia", 1993, "Δεκατρείς τρόποι να κοιτάς ένα κοτσύφι και άλλα ποιήματα", 2007), e.e. cummings ("33x3x33", 2004), John Ashbery ("Αυτοπροσωπογραφία σε κυρτό κάτοπτρο", 1995), Michael Longley ("Το χταπόδι του Ομήρου", 2008), Carlo Goldoni ("Οι δίδυμοι της Βενετίας", 1996- έργο που ανέβασε την ίδια χρονιά το Θέατρο Τέχνης), William Blake ("Oι γάμοι του Ουρανού και της Κόλασης", 1997 -υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης), Sbigniew Herbert ("Η ψυχή του κ. Cogito και άλλα ποιήματα", 2001), κ.λπ. Διηύθυνε το περιοδικό "Ποίηση", επί 15 χρόνια. Σήμερα διευθύνει το νέο περιοδικό "Ποιητική" (τ.1, 2008). Διδάσκει Ιστορία και Πολιτική Θεωρία στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος και δημιουργική γραφή στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ).

Σχετικές ομιλίες