Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αγωνιστές και έμποροι από το Βορειοανατολικό Αιγαίο

Μιχαηλάρης Παναγιώτης

14 Οκτωβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 09:56 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 875
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου συνδιοργάνωσαν Διεθνές Συνέδριο αφιερωμένο στη μνήμη της Ευρυδίκης (Ρούρας) Σιφναίου, Διευθύντριας Ερευνών στο ΙΙΕ/ΕΙΕ, που «έφυγε» πριν από ένα χρόνο.
 
Η Ρούρα Σιφναίου, στη διάρκεια της επιστημονικής της σταδιοδρομίας τόσο στο ΙΙΕ όσο και κατά τις πολλές συνεργασίες που είχε με το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, συμμετείχε σε μεγάλο αριθμό ελληνικών, μεσογειακών και ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων και ασχολήθηκε συστηματικά με τέσσερις επιστημονικές περιοχές: την οικονομική και κοινωνική ιστορία, τη βιομηχανική αρχαιολογία, την ιστορία των επιχειρήσεων και την ιστορία της διασποράς.
 
Πιο συγκεκριμένα, ερεύνησε την οικονομική και κοινωνική ιστορία και τη βιομηχανική αρχαιολογία της Ελλάδας και ανέδειξε νέο και σημαντικό αρχειακό υλικό, κυρίως για την ιστορία της σαπωνοποιίας της Λέσβου, την ελαιουργία και τα βιομηχανικά κατάλοιπά της. Μελέτησε παράλληλα και άλλες επιχειρήσεις Λέσβιων επιχειρηματιών, τοποθέτησε τη Μυτιλήνη και τις ποικίλες επιχειρηματικές και εμπορικές δραστηριότητές της στον χάρτη της ανατολικής Μεσογείου και στο πλαίσιο της διεθνούς οικονομικής ιστορίας.
 
Μεγάλη επίσης υπήρξε η συνεισφορά της Ρούρας Σιφναίου στην ιστορία των επιχειρήσεων και της διασποράς, αντικείμενο στο οποίο άνοιξε νέους ορίζοντες μελετώντας νέα αρχεία και ανεξερεύνητα πεδία. Ειδικότερα στο επιστημονικό αντικείμενο της ιστορίας των επιχειρήσεων δημοσίευσε σημαντικές μελέτες για τα επιχειρηματικά δίκτυα των εμπόρων και εφοπλιστών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και συγκεκριμένα στο Αιγαίο, το Ιόνιο και τη Μαύρη Θάλασσα.
 
Στο συνέδριο αυτό παρουσιάστηκαν μελέτες Ελλήνων και ξένων Ιστορικών γύρω από τα επιστημονικά ενδιαφέροντα αλλά και τις άλλες δραστηριότητες που απασχόλησαν τη Ρούρα Σιφναίου με κέφι και πάθος για τη γνώση και την προαγωγή της επιστήμης.


Δείτε το βιογραφικό της Ευρυδίκης Σιφναίου εδώ.

Μιχαηλάρης Παναγιώτης Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Γεννήθηκε στον Μανταμάδο Μυτιλήνης το 1948. Το 1972 αποφοίτησε από το Ιστορικό και Αρχαιολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου το 1994 υποστήριξε την διδακτορική διατριβή του με αντικείμενο το επιτίμιο του Αφορισμού και τη χρήση του κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Από το 1976-1978 διετέλεσε υπότροφος της Ακαδημίας Αθηνών στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, όπου ασχολήθηκε με το εμπορικό αρχείο της αθηναϊκής οικογένειας Περούλη. Από το 1978 έως το 2016 εργάστηκε στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με την ιδιότητα του Δόκιμου Ερευνητή (1990), εντεταλμένου ερευνητή (1995), κύριου ερευνητή (1998) και διευθυντή ερευνών (2003). Από το 2003-2016 δίδαξε Ιστορία στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Έχει εργαστεί στο ερευνητικό έργο που οδήγησε στην έκδοση του Αρχείου Αλή πασά της Γενναδείου Βιβλιοθήκης (υπεύθυνος Β. Παναγιωτόπουλος), στην επεξεργασία καταλόγου συνδρομητών βιβλίων της περιόδου του Νεοελληνικού Διαφωτισμού (1749-1821, υπεύθυνος Φ. Ηλιού), ενώ από το 1983 αποτελεί μέλος του Προγράμματος "Θεσμοί και ιδεολογία στη νεοελληνική κοινωνία, 15ος-19ος αιώνας" (υπεύθυνος Δ.Γ. Αποστολόπουλος). Έχει λάβει μέρος σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και ερευνητικές αποστολές και έχει δημοσιεύσει βιβλία και μελέτες με αντικείμενα κυρίως τους θεσμούς, τη βενετοκρατία και την τοπική ιστορία. Είναι μέλος επιστημονικών εταιριών και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού "Ο Ερανιστής" του Ομίλου Μελέτης του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.

Σχετικές ομιλίες