Φλωρίδης Γιώργος
Διαμαντοπούλου Άννα
Τσαυτάρης Αθανάσιος
Βακάλης Αθανάσιος
Κουτλιάµπας Νίκος
Καραντινινής Κωνσταντίνος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
22/02/2016
Διάρκεια
123:01
Εκδήλωση
Αγροτικό ζήτημα: Υπάρχει λύση; (δημόσια συζήτηση)
Χώρος
Ξενοδοχείο Royal Olympic
Διοργάνωση
Το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη
Κατηγορία
Οικονομία, Πολιτική
Ετικέτες
αγροτικό ζήτημα, ελληνική γεωργία, αγροτική πολιτική, πρωτογενής παραγωγή, αγροτικός τομέας, αγροτική παραγωγή
Το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη διοργάνωσε εκδήλωση με κεντρικό τίτλο «ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ: Υπάρχει λύση;» στην οποία μίλησαν η πρόεδρος του Άννα Διαμαντοπούλου, ο καθηγητής Γενετικής Γεωπονικής Σχολής Α.Π.Θ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα Αθανάσιος Βακάλης και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού Νίκος Κουτλιάµπας. Τη συζήτηση συντόνισε ο δικηγόρος και πρώην Υπουργός Γιώργος Φλωρίδης, ενώ, στο τέλος της εκδήλωσης, ο καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Γεωργικών Επιστημών της Ουψάλα Κωνσταντίνος Καραντινινής παρουσίασε τη μελέτη «Νέες ευκαιρίες στη Γεωργία για την Ελλάδα».
Η πρώην επίτροπος και πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου στην εισαγωγική της ομιλία τόνισε την ανάγκη για μια ενιαία εθνική αγροτική πολιτική, αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα και επεσήμανε ότι η πρωτογενής παραγωγή έχει τεράστια άλυτα ζητήματα σήμερα, ενώ αποτελεί το 3,8% του ΑΕΠ της χώρας.
«Ο αγροτικός τομέας περιλαμβάνει τεράστια ζητήματα για τη χώρα, όπως την αυτονομία της, την ταυτότητά της, τη βιομηχανία της και τον τουρισμό της» τόνισε ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο οποίος πρότεινε «να δούμε το αγροτικό ζήτημα ολιστικά και σε συνέργειες με όλες αυτές τις κομβικές παραμέτρους της χώρας, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την ιστορία και την ταυτότητά της».
Σε παρέμβαση του, ο συντονιστής της εκδήλωσης, πρώην υπουργός Γιώργος Φλωρίδης υποστήριξε ότι η έξοδος από την κρίση θα επιτευχθεί μόνο μέσα από την παραγωγή και τόνισε την ανάγκη «να σταματήσουν πλέον οι εκτονωτικές λύσεις και οι πυροσβεστικές παρεμβάσεις, καθώς απαιτούνται δομικές αλλαγές με μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό σχεδιασμό».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα Αθανάσιος Βακάλης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη εξάλειψης της γραφειοκρατίας και την επιβολή σωστού κρατικού ελέγχου στην πρωτογενή παραγωγή, ενώ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού Νίκος Κουτλιάµπας αναφέρθηκε στα σύνθετα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής, υπογραμμίζοντας ότι «τα τελευταία 30 χρόνια υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες που δεν ξέρουμε τι… κάνουν, τι παράγουν, μεμονωμένοι, «κρυμμένοι», δίχως τιμολόγια…».
Τέλος, ο καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Γεωργικών Επιστημών της Ουψάλα Κωνσταντίνος Καραντινινής παρουσίασε τη μελέτη «Νέες ευκαιρίες στη Γεωργία για την Ελλάδα», στηλιτεύοντας την απουσία εθνικής στρατηγικής και την προχειρότητα για ένα ζήτημα εθνικής σημασίας, ενώ απαρίθμησε τα θετικά της ελληνικής γεωργίας και επισήμανε τη χαμηλή χρηματοπιστωτική της επιβάρυνση, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης.
Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιφερειακή Ανάπτυξη. Έχει θητεύσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο συνολικά για 11 έτη. Από το 1999 έως το 2004 ήταν Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Από το 2009 μέχρι τον Μάρτιο του 2012 ήταν Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και στη συνέχεια έως τις εκλογές του Μαΐου 2012, Υπουργός Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Είναι Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ήταν η υποψήφια της Ελλάδος για τη θέση της Γενικής Γραμματέως του ΟΟΣΑ, όπου κατέλαβε την τρίτη θέση.
Η Άννα Διαμαντοπούλου έχει ενεργή παρουσία στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των think tanks “Friends of Europe” και “Notre Europe - Jacques Delors Institute”. Έχει επίσης διατελέσει Πρόεδρος του Forum του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Κοινωνική Ευρώπη. Το σχολικό έτος 2012 -2013 δίδαξε Εφαρμοσμένη Ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Harvard Kennedy School (Fisher Family Fellow).
Ο Αθανάσιος Τσαυτάρης είναι Καθηγητής Γενετικής στη Γεωπονική Σχολή του Α.Π.Θ. στη Θεσσαλονίκη, πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης (2012), πρώην Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης (1999-2000). Από το 1998 είναι Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, ενώ από το 2001 είναι εκλεγμένος Διευθυντής του Ινστιτούτου Αγροβιοτεχνολογίας, στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Από το 2002, όταν εκλέχτηκε, είναι Πρόεδρος του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών & Μουσείου Τεχνολογίας.
Ο Θανάσης Βακάλης γεννήθηκε το 1973, κατάγεται από τον Πλατύκαμπο Λάρισας και είναι απόφοιτος της Ιατρικής. Από το 2001 δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον χώρο της αγελαδοτροφίας και της γεωργίας και είναι ιδιοκτήτης κτηνοτροφικής μονάδας. Από τις αρχές του 2011 είναι πρόεδρος του νεοσύστατου συνεταιρισμού αγελαδοτρόφων Θεσσαλίας και Πιερίας με την επωνυμία «ΘΕΣγάλα».