Με στόχο την ενδυνάμωση της επικοινωνίας της επιστήμης, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος” εγκαινιάζει μια νέα σειρά εκλαϊκευμένων ομιλιών που αποσκοπούν να προσφέρουν αξιόπιστες και άμεσα κατανοητές απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που απασχολούν όλους μας. Έμπειροι ερευνητές του Δημόκριτου με διεθνή καταξίωση θα παρουσιάζουν κάθε μήνα διαλέξεις πάνω στις τελευταίες εξελίξεις σε επίκαιρα και σημαντικά επιστημονικά και τεχνολογικά θέματα όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος, η τεχνητή νοημοσύνη, οι νέες θεραπείες για το καρκίνο, οι ήπιες πηγές ενέργειας, η εξερεύνηση του διαστήματος, τα νέα βιο-πλαστικά, οι νέες τεχνολογίες πληροφορικής, οι νέες ανακαλύψεις της αστροφυσικής και πολλά άλλα.
Η πρώτη ομιλία της σειράς δόθηκε τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019, από τον Κωνσταντίνο Ελευθεριάδη, Διευθυντή Ερευνών στο Ινστιτούτο Πυρηνικών & Ραδιολογικών Επιστημών & Τεχνολογίας, Ενέργειας & Ασφάλειας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.
Η ομιλία ήταν δομημένη ως εξής:
- Η φύση και τα χαρακτηριστικά των αιωρούμενων σωματιδίων (αερόλυμα)
- Τα ευρήματα για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία
- Η ταυτοποίηση των πηγών ρύπανσης στην προσπάθεια για μείωση των επιπτώσεων
- Οι εφαρμογές της ερευνητικής προσπάθειας, τα μέσα και τα αποτελέσματα
Ελευθεριάδης Κώστας
Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Πυρηνικών & Ραδιολογικών Επιστημών & Τεχνολογίας, Ενέργειας & Ασφάλειας, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
Ο Κώστας Ελευθεριάδης έχει περισσότερα από 25 χρόνια ερευνητικής εμπειρίας που σχετίζεται με τον φυσικοχημικό χαρακτηρισμό των αερολυμάτων, την εφαρμογή πυρηνικών τεχνικών στις περιβαλλοντικές μελέτες και τη ραδιενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης νέων τεχνικών δειγματοληψίας και μέτρησης. Ίδρυσε και είναι υπεύθυνος για τον Περιφερειακό σταθμό παρακολούθησης και χαρακτηρισμού των παραμέτρων αιωρούμενων σωματιδίων, που είναι ενταγμένος στο διεθνές πρόγραμμα Global Atmosphere Watch (GAW-DEM) και λειτουργεί από το 2007, καθώς και το σταθμό στο όρος Χελμός που λειτουργεί από το 2016. Έχει συμμετάσχει ενεργά σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη τυποποιημένων μεθόδων, μέσω των προγραμμάτων EUSAAR (European Supersites for Atmospheric Aerosol Research) και ACTRIS (Aerosols, Clouds και Trace gas Research InfraStructure network). Έχει συμμετάσχει ως εμπειρογνώμονας σε αποστολές για περιφερειακά έργα του African Regional Cooperative Agreement for Research, Development and Training Related to Nuclear Science and Technology (AFRA) του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, καθώς και ως εθνικός αντισυμβαλλόμενος σε περιφερειακά προγράμματα του Οργανισμού. Έχει συντονίσει πολλά ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα για το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Μεταξύ αυτών, έχει συντονίσει το πρόγραμμα ENPEC REGPOT FP7 για την ανάπτυξη ικανοτήτων (capacity building) της υποδομής και τεχνολογίας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος για τις επιστήμες της ατμόσφαιρας, ηγήθηκε του προγράμματος DG-ENV LIFE + ACEPT-AIR και ήταν Project Leader των προγραμμάτων LIFE AIRUSE και LIFE-INDEX που εφαρμόστηκαν στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Έχει περισσότερες από 115 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά σχετικά με την επιστήμη των ατμοσφαιρικών αερολυμάτων, τη μεθοδολογία μέτρησης και τις εφαρμογές στην ακτινοπροστασία, την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις κλιματικές επιπτώσεις των ατμοσφαιρικών αερολυμάτων. Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας Αερολυμάτων και μέλος της Διεθνούς Ευρασιατικής Ακαδημίας Επιστημών.