Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ακραία Καιρικά Φαινόμενα και Διαχείριση Κρίσεων

Σαρηγιάννης Δημοσθένης, Μπογογιαννίδου Ζαχαρούλα, Χατζηχριστοδούλου Χρήστος, Τσουρός Άγις Δ., Μισεγιάννη Αναστασία

30 Μαΐου 2024

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:55:38 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 100
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Σαρηγιάννης Δημοσθένης
Μπογογιαννίδου Ζαχαρούλα
Χατζηχριστοδούλου Χρήστος
Τσουρός Άγις Δ.
Μισεγιάννη Αναστασία

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
30/05/2024

Διάρκεια
01:55:38

Εκδήλωση
Προστασία της Φύσης Lab

Χώρος
Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή & Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη

Διοργάνωση
Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης

Κατηγορία
Περιβάλλον

Ετικέτες
ακραία καιρικά φαινόμενα, διαχείριση κρίσεων, Θεσσαλία

Με το θέμα Ακραία Καιρικά Φαινόμενα και Διαχείριση Κρίσεων ολοκληρώθηκε ο δεύτερος κύκλος ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ LAB της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, με ομιλητές τον Άγι Τσουρό, Διεθνή σύμβουλο πολιτικής υγείας ΠΟΥ, κρατών και πολεων, εντεταλμένο καθηγητή παγκόσμιας υγείας στο Πανεπιστήμιο Βοστώνης, τον Δημοσθένη Σαρηγιάννη, Διευθυντή και Πρόεδρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και τον Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Οι ομιλίες πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή.

Οι θερμοκρασίες ρεκόρ που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια στον πλανήτη προκαλούν έντονες βροχοπτώσεις, καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιές. Οι ομιλητές αναφέρονται στους παράγοντες που προκαλούν την εμφάνιση ακραίων φαινομένων και στις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις τους στο φυσικό περιβάλλον, την κοινωνία, την ανθρώπινη υγεία και την οικονομία. Περνώντας από τη θεωρία στην πράξη, αναλύουν τις προκλήσεις και τις στρατηγικές που εφαρμόστηκαν κατά τη διαχείριση της κρίσης στη Θεσσαλία, προσφέροντας πολύτιμες προτάσεις για τη βελτίωση των μέτρων προετοιμασίας, ανταπόκρισης και αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών σε μελλοντικά γεγονότα.

Στόχος του «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ LAB» που πραγματοποιεί η ΕΕΠΦ στο πλαίσιο της εθνικής της στρατηγικής για την προώθηση της Ποιοτικής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για Όλους, αλλά και της ευρύτερης συνεργασίας με το Foundation for Environmental Education - FEE, είναι η καλύτερη κατανόηση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και η εύρεση λύσεων μέσω της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Με το δεύτερο κύκλο ομιλιών, η ΕΕΠΦ κάνει το επόμενο βήμα, αναδεικνύοντας παραδείγματα καλών πρακτικών που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για αλλαγή και αντιμετώπιση των νέων δεδομένων.

Σαρηγιάννης Δημοσθένης Διευθυντής - Πρόεδρος, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών - Καθηγητής, Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης είναι Διευθυντής και Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μπογογιαννίδου Ζαχαρούλα Ειδικευόμενη Παιδιατρικής, Υποψήφια Διδάκτωρ Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Μπογογιαννίδου Ζαχαρούλα (Χαρά)
Ειδικευόμενη Παιδιατρικής, Υποψήφια Διδάκτωρ Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πανεπιστημιακή Υπότροφος.

Εργασιακή εμπειρία
- Ερευνήτρια στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα και δράσεις σχετικά με τη COVID-19, την επιτήρηση-επαγρύπνηση-καταπολέμηση της ελονοσίας σε επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδας, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην εγκυμοσύνη, τον τρόπο διαχείρισης και τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel και Elias στην περιοχή της Θεσσαλίας, την αντιμικροβιακή αντοχή (10/2019 – τρέχουσα ημερομηνία)
- Ειδικευόμενη Παιδιατρικής στην Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (Φεβρουάριος 2022- Σεπτέμβριος 2023)
- Ιατρός υπηρεσίας υπαίθρου στο Κ.Υ. Σκοπέλου (Φεβρουάριος 2021 - Φεβρουάριος 2022)

Εκπαίδευση
- Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο “MSc in Public Health and Maritime Transport” του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (10/2023 – τρέχουσα ημερομηνία)
- European Paediatric Advanced Life Support (EPALS) Provider + Instructor Candidate (05/2023 – τρέχουσα ημερομηνία)
- European Paediatric Immediate Life Support (EPILS) Provider + Instructor Candidate (05/2023 – τρέχουσα ημερομηνία)
- Neonatal Life Support (NLS) Provider + Instructor Candidate (10/2022 - τρέχουσα ημερομηνία)
- Υποψήφια Διδάκτωρ Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (07/2020 - τρέχουσα ημερομηνία).
- Απόφοιτος Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (09/2013 - 09/2019)

Δημοσιεύσεις
- Δέκα (10) δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές.

Επιστημονικά Συνέδρια
- Ομιλίες και ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια.

Χατζηχριστοδούλου Χρήστος Πρόεδρος ΕΟΔΥ – Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Τσουρός Άγις Δ. Διεθνής σύμβουλος κυβερνήσεων κρατών και πόλεων για την υγεία και τη βιωσιμότητα

Ο Δρ. Άγις Τσουρός είναι Διεθνής σύμβουλος κυβερνήσεων κρατών και πόλεων για την υγεία και τη βιωσιμότητα. Πρώην Διευθυντής Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία και την Ευεξία του Παγκόσμιου Οργανισμού (ΠΟΥ) για την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, Adjunct Professor, Global Health, University of Boston.

Μισεγιάννη Αναστασία Καθηγήτρια Περιβαλλοντικών Σπουδών, Deree – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος - Μέλος Δ.Σ., Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης

Η Αναστασία Μισεγιάννη είναι Καθηγήτρια Περιβαλλοντικών Σπουδών στο Deree – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Είναι κάτοχος πτυχίου Χημείας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταπτυχιακού τίτλου DEA από το Πανεπιστήμιο Paris 7, και διδακτορικού από το Πανεπιστήμιο του Marburg σε Βιοχημεία/Μοριακή Βιολογία, ενώ έχει παρακολουθήσει και μεταπτυχιακά μαθήματα σε Οικολογία και Διαχείριση Βιοποικιλότητας. Έχει αναπτύξει και διδάξει μεγάλο αριθμό προπτυχιακών μαθημάτων, με έμφαση σε χημεία και περιβαλλοντική επιστήμη και συνεισέφερε σημαντικά στη δημιουργία των προπτυχιακών προγραμμάτων Περιβαλλοντικών Σπουδών (2010) και Βιοϊατρικών Επιστημών (2019) στο Deree - Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Υπήρξε συντονίστρια του προγράμματος Περιβαλλοντικών Σπουδών του Deree την περίοδο 2010-2020 και επικεφαλής του Τμήματος Επιστημών και Μαθηματικών του Deree από το 2014 ως το 2020. Έχει συμβάλλει σε προσπάθειες και πρωτοβουλίες για την προώθηση της βιωσιμότητας στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Τα τρέχοντα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης κι εκπαίδευσης, βιωσιμότητας στην ανώτατη εκπαίδευση, καινοτόμων στρατηγικών διδασκαλίας και μάθησης σε κλάδους STEM, με έμφαση στην ενεργητική και βιωματική μάθηση, θέματα Μεσογειακής βιοποικιλότητας, καθώς και περιβαλλοντικής υγείας. Είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Οι Πράσινες Γωνιές της Γειτονιάς μου», που συντονίζει η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.

Σχετικές ομιλίες