Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ακροδεξιός Εξτρεμισμός στην Εποχή της Πανδημίας

Γεωργιάδου Βασιλική, Καρατράντος Τριαντάφυλλος, Παπαγιαννάκης Λευτέρης, Χρυσοχοΐδης Μιχάλης, Λιναρδάτου Οντίν

13 Οκτωβρίου 2021

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:23:02 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 256

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), διοργάνωσε διαδικτυακή συζήτηση με θέμα Ακροδεξιός Εξτρεμισμός στην Εποχή της Πανδημίας.

Από τη στοχοποίηση μεταναστών και το διχαστικό λόγο στον χουλιγκανισμό. Πώς εξελίσσεται ο βίαιος εξτρεμισμός στον κόσμο και στην Ελλάδα; Αποτέλεσε η πανδημία μία στρατηγική ευκαιρία για να αποκτήσει νέα δυναμική ο ακροδεξιός εξτρεμισμός; Ένα χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, ποια είναι η κατάσταση του ακροδεξιού εξτρεμισμού στην Ελλάδα; Ενισχύουν οι θεωρίες συνομωσίας τα ακροδεξιά κινήματα διαμαρτυρίας; Πως εξελίσσεται η ακροδεξιά προπαγάνδα στο διαδίκτυο; Τι σχέση έχει ο ακροδεξιός εξτρεμισμός με τις άλλες μορφές αντίδρασης όπως οι αντεμβολιαστές και οι τεχνοφοβικοί;

Ομιλητές:
Βασιλική Γεωργιάδου, Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Τριαντάφυλλος Καρατράντος, Ερευνητής ΕΛΙΑΜΕΠ
Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Διευθυντής, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Συντονίζει η Οντίν Λιναρδάτου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021 και μεταδόθηκε ζωντανά στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ και στους επίσημους λογαριασμούς του ΕΛΙΑΜΕΠ στο YouTube και στο Facebook.

Γεωργιάδου Βασιλική Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

H Βασιλική Γεωργιάδου σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στην Αθήνα και στο Münster (Γερμανία). Είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Βεστφαλικού Βιλχελμίου Πανεπιστημίου του Münster. Μελετά τα προβλήματα της ύστερης νεωτερικότητας και από το 1999 διδάσκει Πολιτική Κοινωνιολογία στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Από τον εκδοτικό οίκο Peter Lang κυκλοφορεί το βιβλίο της Griechenlands Nicht-kapitalistische Entwicklungsaspekte im 19. Jahrhundert(1991). Σε συνεργασία με τους Λεωνίδα Λουλούδη και Γιάννη Σταυρακάκη δημοσίευσε το βιβλίο Φύση, κοινωνία, επιστήμη στην εποχή των "τρελών αγελάδων" – Διακινδύνευση και αβεβαιότητα (1998). Έχει επιμεληθεί την ελληνική έκδοση του συλλογικού τόμου Η Ακροδεξιά – Ιδεολογία, πολιτική, κόμματα (2004). Με τους Θάνο Λίποβατς και Νίκο Δεμερτζή εξέδωσε το συλλογικό έργο Θρησκείες και πολιτική στη νεωτερικότητα (2002). Σε μετάφραση και σχολιασμό της κυκλοφορεί το βιβλίο του Γερμανού καθηγητή Rudolf Wildenmann, Η εκλογική έρευνα – Συμπεριφορά του εκλογικού σώματος και ανάλυση εκλογών (1998). Άρθρα και μελέτες της έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής της επιθεώρησης Επιστήμη και Κοινωνία.

Καρατράντος Τριαντάφυλλος Ερευνητής, ΕΛΙΑΜΕΠ - Μέλος RAN- Policy Support Research Advisory Board

Ο Δρ. Τριαντάφυλλος Καρατράντος είναι διεθνολόγος με ειδικότητα στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και στις νέες απειλές και ειδικότερα στην ριζοσπαστικοποίηση που οδηγεί στον βίαιο εξτρεμισμό και στην τρομοκρατία. Είναι σύμβουλος ερευνητικών προγραμμάτων για την ριζοσπαστικοποίηση, το οργανωμένο έγκλημα, την τρομοκρατία και τις πολιτικές πρόληψης στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας.

Επίσης, είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα «η πόλωση από την μεταναστευτική- προσφυγική κρίση και η πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού» και Διαλέκτης- Καθηγητής στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας στις θεματικές «διαπολιτισμικότητα, μετανάστευση και ασφάλεια, διαπολιτισμική και κοινοτική αστυνόμευση και ριζοσπαστικοποίηση και τρομοκρατία». Είναι διδάκτωρ Ευρωπαϊκής ασφάλειας και νέων απειλών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Επιπρόσθετα, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής σε θέματα ριζοσπαστικοποίησης του Δικτύου RAN της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέλος του δικτύου ειδικών του Κέντρου Τρομοκρατίας της CEPOL και ειδικός εκπαιδευτής σε θέματα hot– spots και αναγνώρισης «Αλλοδαπών» Τρομοκρατών Μαχητών.

Από το 2005, όταν και ως μέλος μίας ομάδας νέων κέρδισε την πρώτη του χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα ΝΕΟΛΑΙΑ ασχολείται επαγγελματικά με την προετοιμασία, την υποβολή, την υλοποίηση και την αξιολόγηση ευρωπαϊκών και συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων στον τομέα της ασφάλειας, της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας (HORIZON 2020, ISF– Police, ERASMUS+, DG JUSTICE, EDF). Μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει στην υλοποίηση είκοσι (23) προγραμμάτων. Η εκπαιδευτική του δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην εκπαίδευση των επαγγελματιών πρώτης γραμμής και των στελεχών των φορέων επιβολής του νόμου σε θέματα πρόληψης ριζοσπαστικοποίησης και καταπολέμησης της τρομοκρατίας και ερευνητικά στο σχεδιασμό ασφάλειας, στην τρομοκρατία και στον βίαιο εξτρεμισμό, στη μεταρρύθμιση του τομέα ασφάλειας, στις πολιτικές αστυνόμευσης, στην συμπεριφορά των κρατών στο νέο περιβάλλον ασφάλειας, στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και στην εξωτερική πολιτική.

Έχει εκδώσει δύο βιβλία από τις Εκδόσεις Επίκεντρο και έχει επιμεληθεί ένα με τους Βασίλη Βαμβακά και Παναγή Παναγιωτόπουλο, ενώ έχει συμμετάσχει με εβδομήντα πέντε (75) κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους και περιοδικές επιθεωρήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει συγγράψει ή συμμετάσχει στη συγγραφή δεκαπέντε (15) κειμένων εργασίας.

Τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Αύγουστο του 2021 διετέλεσε Σύμβουλος Πολιτικής Ασφάλειας του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2021 είναι Σύμβουλος Πολιτικών Ασφάλειας του Υπουργού Επικρατείας.

Παπαγιαννάκης Λευτέρης Διευθυντής, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

Ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης γεννήθηκε στο Μονπελιέ Γαλλίας στις 10 Ιουνίου 1971. Ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα. Σπούδασε δίκαιο στο πανεπιστήμιο της Λίλλης στη Γαλλία και είναι πτυχιούχος δημόσιου δικαίου. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και το Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο. Εργάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 1996 έως το 1999, από το 2001 έως το 2002 στο ενημερωτικό site e-go.gr, από το 2003 έως το 2006 στη Θράκη στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας ως υπεύθυνος των κέντρων του προγράμματος. Από το 2007 είναι υπάλληλος του πανεπιστήμιου της Αθήνας ενώ είχε αποσπαστεί ως νομικός σύμβουλος του Ειδικού Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και στο κόμμα των Οικολόγων Πρασίνων. Επί δημαρχίας Γιώργου Καμίνη, υπήρξε μέλος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αθηναίων από το 2014, πρόεδρος του συμβουλίου ένταξης μεταναστών του δήμου και από τον Μάρτιο του 2016 διετέλεσε αντιδήμαρχος για θέματα μεταναστών και προσφύγων. Ήταν Επικεφαλής Συνηγορίας, Έρευνας και Πολιτικής του SolidarityNow (2019-2021). Σήμερα, είναι Διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.

Χρυσοχοΐδης Μιχάλης πρώην Υπουργός

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης γεννήθηκε το 1955 στο Νησί Ημαθίας. Σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και εργάστηκε ως δικηγόρος στη Βέροια και στα Γιαννιτσά. Το 1982 εκλέχθηκε Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ημαθίας. Κατά την περίοδο 1987-1989 διετέλεσε Νομάρχης Καρδίτσας και στη συνέχεια εξελέγη διαδοχικά έξι φορές Βουλευτής Ημαθίας (1989-2004). Το 2007 και το 2009 εξελέγη Βουλευτής Β' Αθήνας.

Έχει διατελέσει Υφυπουργός Εμπορίου (1994-1996), Υφυπουργός Ανάπτυξης (1996-1999) και Υπουργός Δημόσιας Τάξης (1999-2003), Υπουργός Προστασίας του Πολίτη (2009-2010, 2012 και 2019-2021) Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (2010-2012).

Λιναρδάτου Οντίν Δημοσιογράφος - Υπεύθυνη Επικοινωνίας, ΕΛΙΑΜΕΠ

Η Οντίν Λιναρδάτου είναι δημοσιογράφος και Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Σχετικές ομιλίες

COVID-19: Θεωρίες Συνομωσίας, κινήματα διαμαρτυρίας και αντιδράσεις στα μέτρα: μπορούμε να μιλήσουμε για κινηματικές δομές; 01:10:29

Οκτ 21, 2020

COVID-19: Θεωρίες Συνομωσίας, κινήματα διαμαρτυρίας και αντιδράσεις στα μέτρα: μπορούμε να μιλήσουμε για κινηματικές δομές;

Διαμαντοπούλου Άννα Γραβάνης Αχιλλέας Καρατράντος Τριαντάφυλλος Παναγιωτόπουλος Παναγής Φραγκονικολόπουλος Χρήστος Μπάρμπα Μάιρα

Γλώσσα: Ελληνική