Halim Hala
Καζαμίας Αλέξανδρος
Παπανικολάου Δημήτρης
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
15/04/2015
Διάρκεια
01:56:02
Εκδήλωση
Λέξεις & Σκέψεις στη Στέγη
Χώρος
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Διοργάνωση
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση
Κατηγορία
Λογοτεχνία, Ιστορία
Ετικέτες
Αλεξάνδρεια, Κωνσταντίνος Καβάφης
Scroll down for English Version
Στην ανάρτηση αυτή, οι ομιλίες δημοσιεύονται στην αγγλική γλώσσα, είτε στην αγγλική πρωτότυπη εκφορά τους είτε με παράλληλη μετάφραση από τα ελληνικά στα αγγλικά.
Αν θέλετε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση με τις ομιλίες δημοσιευμένες στην ελληνική γλώσσα, πατήστε εδώ.
"Alexandria still": Returning to the Cavafian Alexandria sets out both to explore Alexandria’s unique place in the history and literary history of Europe and the Middle East, and to ask questions about its construction as a paradigm and a capital of cosmopolitanism. The discussion will centre on how Alexandria’s image -as it may be construed by readers of Cavafy, Forster and Durrell- is imbued with and profoundly influenced by Eurocentric ideas about and perceptions of the Middle East: the real Alexandria is a multi-dimensional, intercultural mosaic of a city.
At the event, Hala Halim, author of Alexandrian Cosmopolitanism: An Archive, will discuss Alexandria as a paradigm of cosmopolitanism with Alexander Kazamias, Senior Lecturer in Political Science at the University of Coventry in the UK. The discussion will be chaired by Dimitris Papanikolaou, Associate Professor in Modern Greek Studies and Fellow of St. Cross College, Oxford.
Speakers
Hala Halim: Associate Professor of Comparative Literature at the New York University (USA)
Alexander Kazamias: Senior Lecturer in Political Science at the University of Coventry (UK)
Chair
Dimitris Papanikolaou: Associate Professor in Modern Greek Studies and Fellow of St Cross College, Oxford
Academic Advisor: Anastasios-Ioannis D. Metaxas
Designer of Ιnitiatives of the Archive: Afroditi Panagiotakou
Scholarly Advisor: Dimitris Papanikolaou
Project Manager: Theodoros Chiotis
Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας από όπου αποφοίτησε το 1985 και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καϊρου το 1992. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο UCLA το 2004.
Η Hala Halim έχει γράψει εκτενώς για τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό, με αναφορές στο έργο σπουδαίων δημιουργών όπως είναι ο Γιουσέφ Σαχίν, ο E.M. Forster και ο Κωνσταντίνος Καβάφης . Σήμερα είναι Αναπληρώτρια καθηγήτρια Συγκριτικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU).
Ο Αλέξανδρος Καζαμίας είναι επίκουρος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κόβεντρυ, με ειδίκευση στην Ιστορία της ελληνικής κοινότητας της Αιγύπτου. Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει το βιβλίο "Greece and the Cold War: Diplomacy and Anti-Colonialism After the Civil Conflict", I.B. Tauris, Λονδίνο 2014, και δεκάδες άρθρα και κεφάλαια σε βιβλία, με πιο πρόσφατα το "Pseudo-Hegelian Contrivances: The uses of German Idealism in the discourse of the post-Civil War Greek state", Kambos: Cambridge Papers in Modern Greek 19 (2012), και «Οι φαντασιακές τοπογραφίες της Μεγάλης Ιδέας: Το εθνικό έδαφος ως ουτοπία» (με την Αν. Στουραΐτη) στο Ν. Διαμαντούρος, Θ. Δραγώνα και C. Keyder (επιμ.), Ελλάδα και Τουρκία: Εκσυγχρονιστικές γεωγραφίες και χωρικές αντιλήψεις του έθνους, Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2012. Έχει υπάρξει επισκέπτης ερευνητής στα πανεπιστήμια του Πρίνστον και του Εδιμβούργου και έχει δώσει διαλέξεις στα Πανεπιστήμια της Μόσχας, του Καΐρου, του Λονδίνου, της Οξφόρδης, του Πρίνστον, του Καίμπριτζ και του Εδιμβούργου. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά, π.χ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, Η Καθημερινή, Τα Νέα, η Al-Ahram Weekly και Η Εφημερίδα των Συντακτών, ενώ από το 1993 ως το 2008 υπήρξε συνεργάτης του περιοδικού Αντί. Από το 2005 ως το 2011 συμμετείχε στην αιγυπτιακή αντικαθεστωτική ομάδα πανεπιστημιακών «9 Μαρτίου» και σήμερα είναι μέλος της «Πρωτοβουλίας για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα» με έδρα το Λονδίνο.
Ο Δημήτρης Παπανικολάου είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Σπούδασε Κλασική και Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Συγκριτική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στις πολιτισμικές σπουδές και τη θεωρία της σεξουαλικότητας. Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού UNFOLLOW και τακτικός συνεργάτης της "Αυγής".