Cox Michael
Παγουλάτος Γιώργος
Featherstone Kevin
Ξυτάκη Μαρία
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
09/02/2015
Διάρκεια
67:28
Εκδήλωση
Νέες σκέψεις για έναν κόσμο που αλλάζει
Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διοργάνωση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus
London School of Economics and Political Science
The Hellenic Alumni Association of the London School of Economics and Political Science
LSE Hellenic Observatory
Κατηγορία
Οικονομία, Διεθνείς Σχέσεις
Ετικέτες
ισορροπία δυνάμεων, δυτικός κόσμος, οικονομική κρίση
Το Megaron Plus και το London School of Economics and Political Science, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων του London School of Economics and Political Science, υποδέχθηκε τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου τον Καθηγητή Michael Cox [Mάικλ Κοξ], Ομότιμο Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του London School of Economics and Political Science, ο οποίος παρουσίασε τη διάλεξη με θέμα «Αλλαγή δυνάμεων; Πτώση της Δύσης; Μύθοι, γεγονότα και οικονομολόγοι». Στην εκδήλωση συμμετέχει ως σχολιαστής ο Γιώργος Παγουλάτος, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης. Συντονίζει ο Kevin Featherstone, Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Διευθυντής Ελληνικού Παρατηρητηρίου. Η ομιλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Κύκλου «Νέες σκέψεις για έναν κόσμο που αλλάζει».
Στη διάλεξή του ο Καθηγητής Μάικλ Κοξ επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε φλέγοντα πολιτικά ερωτήματα διεθνούς ενδιαφέροντος. Στο σημείωμά του για το περιεχόμενο της ομιλίας του ο Μάικλ Κοξ αναφέρει: «Όταν περάσαμε στην καινούργια χιλιετία, ελάχιστοι στον δυτικό κόσμο ανησυχούσαν για το μέλλον της Δύσης. Μόλις μια δεκαετία αργότερα, οι περισσότεροι συγγραφείς –και μαζί τους η πλειονότητα των πολιτικών στελεχών– θεωρούν αυτονόητο ότι οι καλές μέρες αποτελούν πλέον παρελθόν. Πώς και γιατί έγινε αυτή η μεταστροφή; Συνέβη πράγματι; Και ποιο ρόλο έπαιξαν οι οικονομολόγοι –εκείνοι που απέτυχαν να προβλέψουν την κρίση του 2008– στη διαμόρφωση αυτής της νέας κοινής αντίληψης για την ισορροπία δυνάμεων κατά τον 21ο αιώνα;».
O Μicheal Cox είναι Ομότιμος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του London School of Economics. Yπήρξε, από κοινού με τον Καθηγητή Arne Westad, ένας εκ των Ιδρυτών και Διευθυντών του Ερευνητικού Κέντρου LSE IDEAS, το οποίο δημιουργήθηκε το 2008 και ειδικεύεται στις Διεθνείς Σχέσεις, τη Διπλωματία και την Υψηλή Στρατηγική. Είναι Associate Research Fellow του Chatham House London. Έχει μακρά διδακτική πείρα. Έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με το Queen's University του Μπέλφαστ (1972-1995), το California State University του Σαν Ντιέγκο (1986), το College of William and Mary της Βιρτζίνια (1987-1989), το Τμήμα Διεθνούς Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Αμπερίστγουιθ στην Ουαλία (1995-2001), το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου (2003-2008), το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης (2004-2005) και το Κέντρο Άμυνας και Στρατηγικών Σπουδών της Καμπέρας στην Αυστραλία (2004-2008). Ο Μάικλ Κοξ έχει επίσης συμμετάσχει σε κυβερνητικούς και ευρωπαϊκούς φορείς, οργανισμούς και επιτροπές πολιτικών ερευνών και διεθνών σχέσεων. Έχει ακόμη λάβει μέρος στις συντακτικές επιτροπές ακαδημαϊκών επιθεωρήσεων και εκδόσεων (Review of International Studies, International Relations, Cold War History και International Politics, κ.ά.). Έχει πλούσια δραστηριότητα ως συγγραφέας και επιμελητής εκδόσεων. Δίνει συχνά διαλέξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, την Ασία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, εστιάζοντας το ενδιαφέρον του σε θέματα διεθνούς πολιτικής και πιο πρόσφατα στον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στο διεθνές σύστημα, στην άνοδο της Ασίας, καθώς και στο ερώτημα κατά πόσον ο κόσμος βρίσκεται, κατά την παρούσα περίοδο, εν μέσω μιας μείζονος αλλαγής στην ισορροπία δυνάμεων.
Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης, Bruges, Βέλγιο. Είναι Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του European Policy Centre (EPC) στις Βρυξέλλες, και μέλος του Advisory Board του περιοδικού Social Europe. Έχει διατελέσει Μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας (2010-13), Πρόεδρος της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΕΠΕΕΣ), και μέλος διοικητικών συμβουλίων επιστημονικών ενώσεων και οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών.
Έχει εκτενή συμβουλευτική εμπειρία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην Ελλάδα και διεθνώς. Συμμετέχει τακτικά ως προσκεκλημένος ομιλητής (keynote speaker) σε διεθνή συνέδρια και εταιρικές εκδηλώσεις. Διετέλεσε διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Σύμβουλος των Πρωθυπουργών Λ. Παπαδήμου και Π. Πικραμμένου (2011-2012).
Αρθρογραφεί τακτικά από το 2007 στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Καθημερινή. Δηλώσεις και συνεντεύξεις του φιλοξενούνται συχνά στα διεθνή ΜΜΕ.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν: Πολιτική Οικονομία και Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ΟΝΕ, την Ελλάδα και τη Νότια Ευρώπη. Κρίση της Ευρωζώνης. Οικονομική και Χρηματοπιστωτική Πολιτική. Πολιτική Οικονομία των Μεταρρυθμίσεων.
Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά (West European Politics, Journal of Common Market Studies, Journal of Public Policy, Public Administration, European Journal of Political Research, Government and Opposition, κ.ά.). Έχει συγγράψει, μόνος ή από κοινού, έξι βιβλία. Η μονογραφία του Greece’s New Political Economy: State, Finance and Growth from Postwar to EMU (Oxford St. Antony’s Series, Palgrave Macmillan, 2003) βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.
Έχει συμμετάσχει σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα και δίκτυα αριστείας χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ. Συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα του ερευνητικού Προγράμματος DOSEI (Domestic Structures and European Integration), του μόνου προγράμματος κοινωνικής έρευνας που προτάθηκε για το βραβείο επιστημονικής αριστείας Descartes 2006 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάστερ και Διδακτορικό Δίπλωμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (1997), όπου σπούδασε με υποτροφία Rhodes. Διετέλεσε μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ με αντικείμενο τη Συγκριτική Οικονομική Πολιτική.
Ο Kevin Featherstone είναι Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο London School of Economics and Political Science και κάτοχος της Έδρας Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Παράλληλα, είναι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου και διατέλεσε επί μακρόν Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου (Hellenic Observatory) και Συμπρόεδρος της Μονάδας LSEE-Έρευνα για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου. Υπήρξε το πρώτο ξένο μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) στην Ελλάδα (2010-2013). Κατέχει επίσης τη θέση του αντιπροέδρου στο Ακαδημαϊκό Συμβούλιο του «Atomium Culture» στις Βρυξέλλες, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που προωθεί τη συνεργασία στον Ευρωπαϊκό χώρο έρευνας. Το 2013 τιμήθηκε με το παράσημο ‘Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα’ από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 2014 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέλεξε ένα από τα βιβλία του (γραμμένο σε συνεργασία με τον Kenneth Dyson) ως ένα από τα ‘100 αξιοσημείωτα βιβλία για την Ευρώπη’. Αρθρογραφεί συχνά στην Καθημερινή.
Έχει εργαστεί ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Μινεσότα και της Νέας Υόρκης, καθώς και στο Harvard. Επίσης, κατείχε ακαδημαϊκές θέσεις στα Πανεπιστήμια του Στίρλινγκ και του Μπράντφορντ. Το 2009-10, συμμετείχε στη συμβουλευτική επιτροπή για την κυβερνητική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε εκείνη της σύγχρονης Ελλάδας. Οι αναλύσεις του αφορούν τα γνωστικά πεδία της συγκριτικής πολιτικής, των δημόσιων πολιτικών, της πολιτικής οικονομίας και του «Εξευρωπαϊσμού». Τα κυριότερα βιβλία που έχει δημοσιεύσει για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα αφορούν: τις πολιτικές «Εξευρωπαϊσμού», τις σχέσεις Η.Π.Α και Ε.Ε, τις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη Συνθήκη του Μάαστριχτ για την Νομισματική Ένωση, τις πολιτικές αλλαγές στην Ελλάδα μετά το 1974, την Ελλάδα μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, τα όρια του «Εξευρωπαϊσμού» στην Ελλάδα και τις εγχώριες απεικονίσεις της Ευρώπης.
Η Μαρία Ξυτάκη εργάζεται ως Project Leader στο Τμήμα Group Financial Management and Control και συγκεκριμένα στο γραφείο του CFO στον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, τον μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο στην Ελλάδα. Διαθέτει σημαντική εμπειρία στο project management καθώς και στο σχεδιασμό και την υλοποίηση αποτελεσματικών στρατηγικών digital marketing, διαφήμισης, εταιρικής επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων. Τα τελευταία 15 χρόνια έχει εργαστεί για την Thomson Reuters, τη Γενική Τράπεζα και για διεθνή fashion brands καθώς και για διαδικτυακές πλατφόρμες παροχής online υπηρεσιών. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου MSc in New Media, Information and Society από το London School of Economics and Political Science και πτυχιούχος Ψυχολογίας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (Deree College) από το οποίο αποφοίτησε με διάκριση. Είναι αισιόδοξη εκ φύσεως και πιστεύει στη δύναμη του ανθρώπινου μυαλού και τη σκληρή δουλειά. Ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό από το 2010. Διετέλεσε Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του London School of Economics.