Ραπτόπουλος Βαγγέλης
Γεωργοπούλου Μαρία
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
12/05/2021
Διάρκεια
01:25:26
Εκδήλωση
Διαλέξεις της Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών
Χώρος
Αμφιθέατρο "Cotsen Hall", Αναγνωστήριο Σπάνιων Βιβλίων Μανδύλα
Διοργάνωση
Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα
Κατηγορία
Λογοτεχνία
Ετικέτες
Νίκος Καζαντζάκης, θείο, ανθρώπινο, ψυχή, σώμα, δημιουργία, τέχνη, λαγνεία, ασκητισμός, αυτογνωσία, αυταπάρνηση, αρχαία ελληνική φιλοσοφία, Κρήτη, Άγιο Όρος, σούφι, εβραϊκή παράδοση, Ταοϊσμός, Ζεν, Ασία, Αφρική, νεότερη Ελλάδα, παγκόσμια Ιστορία
Η παρουσίαση επικεντρώνεται στις αλληγορίες τις οποίες συναντάμε σε ολόκληρο το έργο του Νίκου Καζαντζάκη: από τα μυθιστορήματά του έως τα ταξιδιωτικά και την αλληλογραφία του.
Το μωσαϊκό της σκέψης και της σοφίας του δημιουργού του Αλέξη Ζορμπά, αντλημένο από τους μοναχούς του Αγίου Όρους, τους Σούφι και την εβραϊκή παράδοση, από το Ταό και το Ζεν, από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και από τον λαό της Κρήτης, από όψεις του πολιτισμού της Ασίας και της Αφρικής, από την Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας, αλλά και από την παγκόσμια Ιστορία.
Μία περιπλάνηση στο σύμπαν του Καζαντζάκη, όπου κυριαρχούν το θείο και το ανθρώπινο, η ψυχή και το σώμα, η δημιουργία και η Τέχνη, η λαγνεία και ο ασκητισμός, η αυτογνωσία και η αυταπάρνηση, η αφοσίωση σε έναν υψηλό σκοπό και η χαρά της ζωής.
Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο της εκδήλωσης.
Ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος (Αθήνα, 1959) έχει δημοσιεύσει είκοσι τίτλους μυθοπλασίας (Διόδια, Τα τζιτζίκια, Ο εργένης, Λούλα, Η απίστευτη ιστορία της πάπισσας Ιωάννας, Μαύρος γάμος, Η επινόηση της πραγματικότητας, Φίλοι, Η Μεγάλη Άμμος, Ιστορίες της Λίμνης, Η πιο κρυφή πληγή, Ο άνθρωπος που έκαψε την Ελλάδα κ.ά.), τέσσερα βιβλία μεταξύ χρονικού και αυτοβιογραφίας, καθώς και μια συλλογή-σύνθεση με μεταφρασμένα αποσπάσματα από αρχαίους Έλληνες συγγραφείς. Έργα του μεταφράστηκαν σε ξένες γλώσσες και διασκευάστηκαν για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Διδάσκει Δημιουργική Γραφή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ). Το προσωπικό αρχείο του βρίσκεται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.
Η Μαρία Γεωργοπούλου σπούδασε αρχαιολογία, ιστορία και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τη Σορβόννη και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες από όπου πήρε διδακτορικό τίτλο σπουδών στην Ιστορία της Τέχνης. Δίδαξε επί σειρά ετών στο Πανεπιστήμιο του Yale των Η.Π.Α. όπου και ίδρυσε το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών. Aπό το 2004 είναι διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Το βιβλίο της Venice’s Mediterranean Colonies: Architecture and Urbanism [Οι μεσογειακές αποικίες της Βενετίας. Αρχιτεκτονική και πολεοδομία] κυκλοφόρησε το 2001 από τον εκδοτικό οίκο του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ. Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά και καταλόγους εκθέσεων. Έχει διακριθεί με υποτροφίες από τα αμερικανικά ιδρύματα Φούλμπραϊτ, Mellon, Dumbarton Oaks, Getty και National Humanities Center. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στις σχέσεις μεταξύ τέχνης και οικονομίας κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα καθώς και στην ανταλλαγή τεχνοτροπιών και τεχνικών ανάμεσα στη βυζαντινή, ισλαμική και δυτική μεσαιωνική τέχνη. Είναι μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.