Μπούρκουλα Αθανασία
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
16/07/2015
Διάρκεια
37:37
Εκδήλωση
50ο Θερινό Σχολείο του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
Χώρος
ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
Διοργάνωση
Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος
Κατηγορία
Βιολογία
Ετικέτες
Θερινό Σχολείο 2015, θύμος αδένας
Ο θύμος αδένας αποτελεί πρωτογενές λεμφικό όργανο το οποίο διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο ουσιώδης αυτός ρόλος οδήγησε σε εντατική έρευνα προκειμένου να απομονωθούν και να ταυτοποιηθούν βιολογικά ενεργοί θυμικοί παράγοντες. Έτσι, στα μέσα της δεκαετίας του 1960 εμφανίστηκε στην βιβλιογραφία μια διαδικασία εκχύλισης και κλασμάτωσης βόειου θύμου αδένα, η οποία οδήγησε στην παραλαβή ενός βιολογικά δραστικού παρασκευάσματος. Το παρασκεύασμα αυτό περιελάμβανε ένα μίγμα πολυπεπτιδίων, τα οποία έλαβαν γενικά το όνομα θυμοσίνες [1].
Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, από θύμο αδένα αρουραίου απομονώθηκε και αλληλουχήθηκε ένα βιοδραστικό πολυπεπτίδιο, η Προθυμοσίνη α [2], η μελέτη της οποίας ακόμη και σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη [3]. Με βάση τα υπάρχοντα βιβλιογραφικά δεδομένα, η Προθυμοσίνη α είναι πανταχού παρούσα σε όλα τα κύτταρα των θηλαστικών, με υψηλό βαθμό διατήρησης της πρωτοταγούς της δομής (109 αμινοξέα μήκος η ανθρώπινη αλληλουχία). Η Προθυμοσίνη α συμμετέχει σε σημαντικές ενδοκυτταρικές λειτουργίες, ενώ επίσης διαθέτει εξωκυτταρική δράση, η οποία σχετίζεται με την ενίσχυση του κυτταρομεσολαβητικού σκέλους της ανοσίας. Παρόλο που ο ακριβής μηχανισμός δράσης του μορίου της Προθυμοσίνης α δεν έχει πλήρως διαλευκανθεί, αποτελέσματα μελετών της τελευταίας δεκαετίας [4] αφήνουν ελπίδες για μελλοντική αξιοποίηση του μορίου στην κλινική πράξη, ως ανοσοενισχυτικού παράγοντα (adjuvant) αλλά και ως διαγνωστικού εργαλείου.
Η Αθανασία Μούρκουλα κατέχει Διδακτορικό Δίπλωμα στη Χημεία από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα «Μελέτη Μικρών Συνθετικών Μορίων με πιθανή φαρμακολογική δράση. Η περίπτωση των κιναζολινών». Το πειραματικό μέρος εκπονήθηκε στο εργαστήριο Ραδϊοβιολογίας του Ινστιτούτου Ραδιοϊσοτόπων και Ραδιοδιαγνωστικών Προϊόντων, Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος».
Είναι επίσης κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στη Βιοχημεία από το Τμήμα Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Aνάπτυξη και αξιολόγηση αντισωμάτων Υ εναντίον του βιοδραστικού πεπτιδίου Θυμοσίνη β4». Το πειραματικό μέρος εκπονήθηκε στο εργαστήριο Ανοσοπεπτιδικής Χημείας του Ινστιτούτου Ραδιοϊσοτόπων και Ραδιοδιαγνωστικών Προϊόντων, Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος».
Eργαστηριακή Εμπειρία
1/2009-ΣΗΜΕΡΑ Εξωτερικός συνεργάτης στο διαπιστευμένο σύμφωνα με το πρότυπο ISO 17025 εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Ανοσοαναλύσεων και Ανοσοδιαγνωστικών Προϊόντων του Ι/Ρ.ΡΠ του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. “Δημόκριτος’’ Στο εργαστήριο πραγματοποιείται εκτός των άλλων με ανάθεση από τον ΕΟΦ ο ετήσιος έλεγχος ποιότητας εισαγόμενων στην Ελλάδα συσκευασιών ραδιοανοσοχημικών και ανοσοραδιομετρικών προσδιορισμών (kits).
Εξωτερικός συνεργάτης με ανάθεση έργου στα πλαίσια της υλοποίησης του Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος PYTHIA (Monolithically integrated interferometric biochips for label-free early detection of Human diseases) στο εργαστήριο Ανοσοαισθητήρων-Ανοσοαναλύσεων του Ι/Ρ.-Ρ.Π. του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος
[2] Haritos et al., PNAS USA 81: 1008-1011, 1984
[3] Karachaliou et al., Int. J. Pharm. 486: 1-12, 2015
[4] Ioannou et al., Cancer Immunol. Immunother. 61: 599-614, 2012