Στεφανάκης Δημήτρης
Ρεμούνδος Αυγουστίνος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
20/04/2017
Διάρκεια
01:44:09
Εκδήλωση
Εκδηλώσεις Λόγου στο Café του ΙΑΝΟΥ
Χώρος
IANOS
Διοργάνωση
IANOS
Κατηγορία
Λογοτεχνία
Ετικέτες
Αλμπέρ Καμύ, Albert Camus, γαλλική λογοτεχνία, υπαρξισμός, βραβείο Νομπέλ, βραβείο Νομπέλ λογοτεχνίας, Ο ξένος, Ο μύθος του Σίσυφου, Η πανούκλα
Ο συγγραφέας και μεταφραστής Δημήτρης Στεφανάκης μιλά για τον Αλμπέρ Καμύ: Για το παράλογο, για την εξέγερση, για το φως και τη λατρεία της Μεσογείου.
Συμμετέχει ο ηθοποιός Αυγουστίνος Ρεμούνδος που διαβάζει και σχολιάζει αποσπάσματα από το έργο του Γαλλοαλγερινού Νομπελίστα.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS, στο πλαίσιο του Κύκλου “Η λογοτεχνία σού αλλάζει τη ζωή” που επιμελούνται και παρουσιάζουν ο Δημήτρης Στεφανάκης και η Εριφύλη Μαρωνίτη.
Ο Αλμπέρ Καμύ γεννήθηκε το 1913 στην Αλγερία. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Αλγερίου και είχε αναπτύξει ενεργό δράση στα πολιτικά πράγματα της χώρας του. Το πρώτο του βιβλίο, Απ’ την καλή και την ανάποδη δημοσιεύτηκε το 1937. Ένα χρόνο αργότερα αποφάσισε να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία και το 1942 πήγε στη Γαλλία και έγινε διευθυντής της εφημερίδας Μάχη. Ο ξένος και ο μύθος του Σίσυφου ήταν τα δύο μυθιστορήματα που τον έκαναν ευρύτερα γνωστό. Πέντε χρόνια αργότερα εγκατέλειψε την εφημερίδα και έγραψε την Πανούκλα, επίσης, σημαντικό έργο του. Ο Καμύ είχε σημαντική παρουσία και στο θέατρο. Η παρεξήγηση, ο Καλιγούλας και η Κατάσταση πολιορκίας είναι μερικά από τα έργα του. Η δουλειά του είχε τεράστια απήχηση σε όλο τον κόσμο. Το 1957 κέρδισε το Νόμπελ λογοτεχνίας. Σκοτώθηκε το 1960, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, σε ηλικία 47 ετών.
Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961.
Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.
Έχει μεταφράσει έργα των Σολ Μπέλοου, Ε. Μ. Φόρστερ, Γιόζεφ Μπρόντσκι, Προσπέρ Μεριμέ, Ονορέ ντε Μπαλζάκ κ.ά. Εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 2000 με το μυθιστόρημά του «Φρούτα εποχής».
Το μυθιστόρημά του «Μέρες Αλεξάνδρειας» (2007) μεταφράστηκε στα γαλλικά, τιμήθηκε με το Prix Méditerranée Etranger 2011 και στη συνέχεια μεταφράστηκε στα ισπανικά και στα αραβικά.
Το μυθιστόρημά του «Φιλμ Νουάρ» το οποίο επίσης μεταφράστηκε στα γαλλικά ήταν υποψήφιο για το Prix Balkanika 2013.
Ο Δημήτρης Στεφανάκης τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη 2011 ενώ την ίδια χρονιά ήταν υποψήφιος για το Prix du Livre Européen 2011.
Είναι σύμβουλος έκδοσης του Λογοτεχνικού Περιοδικού «Κλεψύδρα» και μέλος της κριτικής επιτροπής του Prix Mediterranée Étranger και του Prix Méditerranée de la Poésie Nikos Gatsos.
Τον Απρίλιο του 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του με τίτλο «Ευτυχισμένες οικογένειες» από τις Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.
Ο Έλληνας συγγραφέας, το 2014, αναγορεύτηκε από το γαλλικό κράτος Ιππότης του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών για την προσφορά του στον λογοτεχνικό χώρο και τη συμβολή του στην ανάδειξη των Γραμμάτων και των Τεχνών στη Γαλλία και τον κόσμο.
Επισκεφθείτε το site του συγγραφέα στη διεύθυνση
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Δραματική σχολή της Μ. Βογιατζή- Τράγκα to 1995 και παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής και θεατρικής κίνησης για τέσσερα χρόνια με τη Νίκη Τριανταφυλλίδη. Είναι ιδρυτικό μέλος της κινηματογραφικής εταιρίας "DEKARA TSAKISTI PRODUCTIONS" και της θεατρικής ομάδας «ΌΝΟΜΑ?». Από το 2005 παραδίδει μαθήματα αυτοσχεδιασμού και ορθοφωνίας στα ΙΕΚ Αμαρουσίου και Χαϊδαρίου. Το 2017 σκηνοθέτησε και έπαιξε στο θέατρο «Αγγέλων Βήμα» την παράσταση «Με Κάρυ και Κύμινο» του Rudra Alwar.
Στο θέατρο συνεργάστηκε ως ηθοποιός με τον Γ. Καλατζόπουλο στα έργα: «Ο αρχοντοχωριάτης», «Δον Κιχώτης», «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» και «Άνθρωπος εν πολέμω», με το Δημοτικό θέατρο Περιστερίου στα έργα: «Βάκχες» και «Ταμπούρλα μέσα στη νύχτα», με τον Δ. Κωτσή στο «Μπαλκόνι», με την ομάδα Μέθεξη στη «Δωδέκατη νύχτα», με το θέατρο Ελεύθερη Έκφραση στο «Συμπόσιο του Πλάτωνα», την Εθνική Λυρική Σκηνή στα έργα: «Φάλσταφ» και «Η χώρα του Μειδιάματος», την όμαδα Προσωπείο στα έργα: «Οι κατεργαριές του Σκαπίνου» και «Η πολιτεία του βυθού», τον Λ. Βαρδαρό στα έργα: «Μιαβ βολάγ κι έναγ καιρόν», «Ο Κόλαξ», «Το Αιγαίο του έρωτα», «Ο Απηλπισμένος Σύζυγος», την Α. Παπαγεωργίου στη «Δεύτερη λύση» στο Θέατρο του Ν. Κόσμου, το Χρίστο Λύγκα στα «Ζευγάρια» και «Πισίνα (όχι νερό)» και την Ε. Τζάρου στο «Έρως και Τέλος ή τα δάκρυα του ψαριού μέσα στη θάλασσα». Με το Θέατρο Σημείο και τον Ν. Διαμαντή στα: «Σονέτα του Σαίξπηρ», «Το σπίτι με τα δώρα», «Ενοικιάζεται φύλακας άγγελος», «Ο στρατός της Σωτηρίας», «Όταν ο λύκος είναι εδώ», «Προδοσία», «Μήδεια», «Εξιλέωση», «Μουσείο Ανθρώπινης Συμπεριφοράς», «Όταν δεν ξέραμε τίποτα ο ένας για τον άλλον», «Ψύχωσις 4.48», «Ο Κανένας», «Μέσα απ’ το σπασμένο καθρέφτη». Με τη Χρύσα Σπηλιώτη στις «Πόρτες». Και τον πολυχώρο Vault με τα έργα: "Elizadeath", «H κατάρα της πεταλούδας», «Συνένοχοι», «Κανίβαλος. Η ανείπωτη ιστορία ενός οικονομικού δολοφόνου», «Πρακτόρισσες».
Έχει σκηνοθετήσει τα έργα: «ΟΙ ΣΙΔΕΡΑΔΕΣ» του Μ. Νίκολιτς, «ΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΙΣΣΕΣ» του Γ. Καλαβριανού, «ΠΟΡΤΕΣ» της Χ. Σπηλιώτη, «Ο ΚΑΝΙΒΑΛΟΣ, η ανείπωτη ιστορία ενός οικονομικού δολοφόνου» και «ΜΗΔΕΙΑ» του Δ. Ζουγκού «ΟΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ» του Γκαίτε.
Με την ομάδα «Όνομα?» τα έργα: «ΤΟΥΡΑΝΤΟ» του Γ. Καλατζόπουλου, «ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ» του Αριστοφάνη, «Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ» του Λόρκα, «ΕΝΑΣ ΤΕΛΕΙΟΣ ΦΟΝΟΣ», «ΜΗΔΕΙΑ» του Μποστ, «ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ» του Ιονέσκο, «ΑΧ», «ΤΑ ΕΠΤΑ ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΑ», «ΠΙΝΑΚΕΣ».
Πρώτη του επαφή με τον κινηματογράφο η ταινία «Τέλος εποχής» του Α. Κόκκινου. Τρία σενάρια του, έχουν γίνει ταινίες που έχουν διακριθεί σε διεθνή φεστιβάλ. Ακόμη στον κινηματογράφο πήρε μέρος στις ταινίες "Carousel", «Οι γενναίοι της Σαμοθράκης» και «Hθικόν Ακμαιότατον» του Σ. Τσαρουχά, στο «Χορεύοντας στον πάγο» του Σ. Ιωάννου, «Ύφεση» του Μ. Γιαρίμουστα και στις ταινίες μικρού μήκους: «Τα παπούτσια», «Κανείς δεν είναι τέλειος», «Το πουλί», «Η νόσος του Τσατσόγλου» και το «Σε σκέφτομαι πάνω σ’ ένα κομμένο μπαλκόνι».
Το 2008 στο 49ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης προτάθηκε για το βραβείο Α' αντρικού ρόλου στην ταινία "Carousel" του Σ. Τσαρουχά και το 2003 στις «Νύχτες πρεμιέρας» πήρε το Α΄ βραβείο αντρικού ρόλου στην ταινία «Το πουλί» του Ν. Χάσκα.
Στην τηλεόραση έπαιξε στις σειρές: «Ιατρικό απόρρητο», «Έρωτας», "Safe sex", «Ζευγάρια», «Μαμά και γιος», «Βαμμένος ήλιος», «Σκονισμένα σύννεφα», «Το τίμημα του πάθους», «Τολμηρές ιστορίες», «Εσύ αποφασίζεις», «Έρωτας και πάθος», «Δις εξαμαρτείν» κ.α.