Ματθαίου Άγγελος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
17/10/2022
Διάρκεια
01:37:01
Εκδήλωση
Κύκλος εκδηλώσεων «Λόγος 11»
Χώρος
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Διοργάνωση
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Κατηγορία
Αρχαιολογία
Ετικέτες
επιγραφές, δημόσιος βίος, ιδιωτικότητα, αρχαιότητα, ιστορία της αρχαιότητας
Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος εγκαινιάζει τον κύκλο εκδηλώσεων «Λόγος 11» που επιμελείται ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, κ. Σταύρος Ζουμπουλάκης.
Η πρώτη εκδήλωση είχε τίτλο «ἀμυδροῖς γράμμασι» και πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022, στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Οι Ελληνικές επιγραφές καλύπτουν ευρύτατο φάσμα της ζωής των ανθρώπων από το άκρως δημόσιο έως το ιδιωτικότατο• από τις συνθήκες μεταξύ πόλεων ή τις αποφάσεις για σημαντικά εσωτερικά ζητήματα πόλεως μέχρι την προσφορά ευτελούς αγγείου σε θεότητα ή τις ερωτικές επιδόσεις ενός νεαρού. Οι παλαιότερες χρονολογούνται στο δεύτερο ήμισυ του 8ου αι. π.Χ. και οι νεώτερες στον 6ο αι. μ.Χ. Στο ενδιάμεσο διάστημα των 1.300 ετών έζησε ένας παλαιότερος κόσμος μακρινός, αλλά συγχρόνως και οικείος, όσο επιτρέπουν να ανιχνεύσουμε οι επιγραφές και τα άλλα αρχαία μνημεία, που διασώζουν ζωντανή και απτή τη μνήμη του.
Η περιήγησις σε ολίγιστες από τις χιλιάδες των σωζομένων επιγραφῶν επιχειρεί να καταδείξει την κεφαλαιώδη σημασία των πρωτογενών αυτών τεκμηρίων για τη γνώση του αρχαίου κόσμου. Οι ἐπιγραφές, τα κείμενα των αρχαίων συγγραφέων και τα αρχαιολογικά μνημεία αποτελούν τις πηγές της ιστορίας της αρχαιότητος, η σύνθεση της οποίας προκύπτει από τον συνδυασμό τους.
Ομιλητής:
Άγγελος Ματθαίου, Ελληνική Επιγραφική Εταιρεία
Ο Άγγελος Π. Ματθαίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Φοίτησε στο 70ό πρότυπο Δημοτικό Σχολείο (το λεγόμενο του Μπούρα) και στο 1ο πρότυπο Γυμνάσιο Αθηνών, στην Πλάκα. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά την διάρκεια της φοιτήσής του, μεταξύ άλλων, διδάχθηκε Κλασική Αρχαιολογία από τον Νικόλαο Μ. Κοντολέοντα και Αρχαία Ελληνική Φιλολογία από τον Αριστόξενο Σκιαδά. Μεταξύ των ετών 1972 και 1977 υπήρξε μαθητής του Στεφάνου Ν. Κουμανούδη, ο οποίος και τον εισήγαγε στην μελέτη των αρχαίων Ελληνικών επιγραφών και της Αττικής Τοπογραφίας. Με τους δύο αυτούς τομείς ασχολείται έκτοτε.
Είναι ιδρυτικό μέλος (1985) και Γραμματέας της Ελληνικής Επιγραφικής Εταιρείας. Το 1983 ίδρυσε από κοινού με τον Γιάννη Πίκουλα και τον Άρη Τσαραβόπουλο το αρχαιογνωστικὸ περιοδικό ΗΟΡΟΣ. Είναι μέλος της εκδοτικής επιτροπής και υπεύθυνος των επιγραφικών μελετών και όσων αφορούν στην Αττική Τοπογραφία.
Έχει δημοσιεύσει εννέα αυτοτελή βιβλία και 180 άρθρα, και έχει επιμεληθεί την έκδοση των Πρακτικών έξι διεθνών επιγραφικών συνεδρίων.