Νικολόπουλος Αντώνης - Soloúp
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
08/05/2022
Διάρκεια
00:20:37
Εκδήλωση
Το '21 σήμερα: Aναπαραστάσεις της Ελληνικής Επανάστασης στην Τέχνη και στον Λόγο 200 χρόνια μετά (2η ημέρα)
Χώρος
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο - Μέγαρο Παλαιάς Βουλής
Διοργάνωση
Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.)
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός, Ιστορία
Ετικέτες
200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, Κλασσικά Εικονογραφημένα, κόμικς
Η εισήγηση αποτελεί προσπάθεια χαρτογράφησης των αναφορών σε κείμενα αλλά κυρίως σε εικόνες για την επανάσταση του 1821 (πίνακες ζωγραφικής, γκραβούρες, προσωπογραφίες κλπ) όπως αποτυπώνονται στις σελίδες των «Kλασσικών Eικονογραφημένων» με την συγκεκριμένη θεματική. Τα τεύχη της σειράς που αφορούν τον αγώνα ανεξαρτησίας κατασκευασμένα από Έλληνες δημιουργούς (σεναριογράφους και σκιτσογράφους), έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς στις σελίδες των συγκεκριμένων κόμικς αντανακλάται το ιδεολογικό πλαίσιο της εποχής δημοσίευσής τους αλλά και αποτυπώνονται οι κυρίαρχες αναφορές τους σε έργα ζωγραφικής (Lipparini, Hess, Dupré, Boggi, Krazeizen, Delacroix Βρυζάκης, Τσόκος και άλλοι) αναπαράγοντας με αυτόν τον τρόπο την «εικόνα» της Ελληνικής Επανάστασης όπως έχει διαμορφωθεί διαχρονικά. Οι αναφορές και επιρροές των «Κλασσικών Εικονογραφημένων» είναι δηλωτικές του ιδεολογικού και του ευρύτερου πολιτισμικού πλαισίου της εποχής.
Η εισήγηση αποτελεί τμήμα μεταδιδακτορικής έρευνας για την «Εικόνα του 1821» μέσα στα κόμικς -εργαστηριακό μέρος της οποίας αποτελεί το έργο 21/ Η μάχη της πλατείας- η οποία επεκτείνεται και σε άλλες πολιτισμικές αποτυπώσεις στη σύγχρονη εικονογραφία καθώς αυτή έρχεται σε συμφωνία, απόκλιση ή και αντιπαράθεση με το κυρίαρχο Εθνικό Αφήγημα.
Ο Soloύp (Αντώνης Νικολόπουλος) είναι πολιτικός γελοιογράφος (Το Ποντίκι, περιοδικό δρόμου Σχεδία, παλαιότερα Το Βήμα, Goal news κ.ά.) και δημιουργός κόμικς (Βαβέλ, Γαλέρα κ.ά.). Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, είναι διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του ίδιου πανεπιστημίου και επιστημονικός υπεύθυνος του Έργου «1821-εικονογραφήγημα» (αρ. έργου 20/ ΕΛΙΔΕΚ). Η εργασία του Τα ελληνικά comics (Τόπος, 2012), επικεντρώνεται στην έρευνα και τη μελέτη της Ένατης Τέχνης στην Ελλάδα. Διδάσκει γελοιογραφία και κόμικς στο πρόγραμμα e-learning του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Μέχρι σήμερα, έχει κυκλοφορήσει 14 συλλογές με γελοιογραφίες και κόμικς και τα graphic novels Αϊβαλί (Κέδρος, 2014, μεταφρασμένο σε Αγγλικά, Γαλλικά, Τουρκικά και Ισπανικά), Ο Συλλέκτης: Έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο (Ίκαρος, 2018) και 21-H μάχη της πλατείας (Ίκαρος, 2020). Με αφορμή τα graphic novels Αϊβαλί και Ο Συλλέκτης έχουν πραγματοποιηθεί δυο μεγάλες εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη (το 2015 και το 2019 αντίστοιχα), ενώ το graphic novel 21-η μάχη της πλατείας αποτέλεσε την αφορμή για την μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια έκθεση κόμικς μέχρι σήμερα στην Ελλάδα (2021-2022) και μάλιστα διπλή, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (μέγαρο Παλαιάς Βουλής) και παράλληλα στο Μουσείο Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade στη Λέσβο. Δουλειά του έχει παρουσιαστεί στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.