Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος
Βαφειάδης Κωνσταντίνος
Δεληκάρη Αγγελική
Δρανδάκη Αναστασία
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
07/12/2022
Διάρκεια
01:00:07
Εκδήλωση
Παρουσίαση του πρώτου τόμου του νέου επιστημονικού περιοδικού Ανάλεκτα Σταγών και Μετεώρων
Χώρος
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Διοργάνωση
Μητροπολιτική Ακαδημία Θεολογικών και Ιστορικών Μελετών Αγίων Μετεώρων
Κατηγορία
Θρησκεία
Ετικέτες
Ανάλεκτα Σταγών και Μετεώρων, Μετέωρα, διεπιστημονικότητα, ύστεροι Μέσοι Χρόνοι, πρώιμη Νεότερη Εποχή, ιστορία, ιστορία της τέχνης
Η παρουσίαση του πρώτου, πανηγυρικού τεύχους των Αναλέκτων Σταγών και Μετεώρων, επιστημονικού οργάνου της Ακαδημίας Θεολογικών και Ιστορικών Σπουδών Αγίων Μετεώρων, προσέφερε την ευκαιρία για γόνιμο ακαδημαϊκό διάλογο σχετικά με το παρελθόν, παρόν και μέλλον της έρευνας πάνω σε διάφορες πτυχές της άυλης και υλικής κληρονομιάς των Μετεώρων. Η μοναστική κοινότητα της Θεσσαλίας αναμφίβολα αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την πνευματική, οικονομική και καλλιτεχνική ζωή της ευρύτερης περιοχής ανά τους αιώνες. Επομένως, το πεδίο που καλείται να καλύψει το εν λόγω εγχείρημα είναι ιδιαζόντως διευρυμένο και διεπιστημονικό. Πέραν των ομιλιών του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων Θεοκλήτου και του δρ. Κωνσταντίνου Βαφειάδη, οι οποίοι συνόψισαν το όραμα της νεοϊδρυθείσας Ακαδημίας, η συζήτηση πάνω στα περιεχόμενα του πρώτου τεύχους διεξήχθη από την ιστορικό, αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ, κ. Αγγελική Δεληκάρη, και την αρχαιολόγο-ιστορικό τέχνης, αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, κ. Αναστασία Δρανδάκη. Απαντώντας στο αίτημα για πρωτοτυπία και διεπιστημονικότητα, οι προσφερόμενες μελέτες καλύπτουν τόσο τους ύστερους Μέσους Χρόνους, όσο και την Πρώιμη Νεότερη Εποχή, μέσα από ποικιλία μεθοδολογιών και νέων οπτικών γωνιών. Το μωσαϊκό από ιστορία, ιστορία της τέχνης και της διανόησης, καθώς και υλικό πολιτισμό, που συναντά κανείς στα περιεχόμενα του περιοδικού, σηματοδοτεί τις νέες κατευθύνσεις τις οποίες επιθυμούν να ακολουθήσουν οι συντάκτες του.
Ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Σταγῶν καὶ Μετεώρων Θεόκλητος (κατά κόσμον Δημήτριος Λαμπρινᾶκος), γεννήθηκε στήν Ἀθήνα στίς 10 Φεβρουαρίου 1967. Εἶναι πτυχιοῦχος τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν. Ὁμιλεῖ τήν Ἀγγλικὴ γλῶσσα καί γνωρίζει τήν Ἀραβικήν. Σέ ἡλικία 18 ἐτῶν ἐκάρη Μοναχός στήν Ἱερά Μονή Βουλκάνου Μεσσηνίας. Χειροτονήθηκε Διάκονος τό 1988 καί Πρεσβύτερος τό 1989, ὑπό τοῦ ἀειμνήστου Μητροπολίτου Μεσσηνίας Χρυσοστόμου Θέμελη, ἐνῷ τό 1998 ἔλαβε τό ὀφφίκιον τοῦ Ἀρχιμανδρίτου. Τό 2003, μὲ Ἀπόφαση τοῦ ὡς ἄνω μακαριστοῦ Μητροπολίτου, ἐδιωρίσθη Πρωτοσύγκελλος τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Μεσσηνίας. Διετέλεσε Ἡγούμενος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Βουλκάνου, κατά τήν διετία 2007 - 2009, διωρισθείς ὑπό τοῦ νῦν Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου (Σαββάτου). Παραλλήλως ὑπηρέτησε ὡς Ἐφημέριος - Προϊστάμενος σέ διαφόρους Ἐνοριακούς Ναούς τῆς ὑπαίθρου ἐνῷ τά τελευταῖα εἴκοσι χρόνια στόν Ἱ. Ν. Παμμ. Ταξιαρχῶν Καλαμάτας, ὡς Προϊστάμενος αὐτοῦ.
Ο Κωνσταντίνος Βαφειάδης διδάσκει στο Πρόγραμμα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών, ενώ από το 2019 διατελεί διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών και Ιστορικών Μελετών Αγίων Μετεώρων. Εκπόνησε τη διατριβή του με θέμα την τέχνη του ζωγράφου Δανιήλ Μοναχού στο ΕΚΠΑ. Απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών, διαθέτει ένα διεπιστημονικό υπόβαθρο με σπουδές πάνω στη θεολογία και την ανθρωπολογία, πέραν της αρχαιολογίας και της ιστορίας της τέχνης. Έχει δημοσιεύσει μελέτες πάνω στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή ζωγραφική σε διεθνή περιοδικά, ενώ τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του επεκτείνονται στην κεντητική και τη μικροτεχνία.
Η Αγγελική Δεληκάρη είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ με ειδίκευση στην Ιστορία (1991). Εκπόνησε Magister Artium (M.A.) το 1995 στο Τμήμα Σλαβικής Φιλολογίας του Julius-Maximilians-Universität (Würzburg) με θέμα: Das Bistum von Velitza (Η επισκοπή Βελίτζης). Το 2003 ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στον Καθηγ. Α.-Αι. Ταχιάο με θέμα: Άγιος Γρηγόριος ο Σιναΐτης. Η δράση και η συμβολή του στη διάδοση του Ησυχασμού στα Βαλκάνια – Η σλαβική μετάφραση του Βίου του κατά το αρχαιότερο χειρόγραφο. Δίδαξε μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Ινστιτούτο Κλασικής Φιλολογίας του Julius-Maximilians-Universität (Würzburg) από τον Μάιο του 1999 έως τον Φεβρουάριο του 2003, από τον Σεπτέμβριο του 2003 έως τον Δεκέμβριο του 2011 εργάστηκε στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και από τον Ιανουάριο του 2012 έως σήμερα υπηρετεί στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ ως Αν. Καθηγήτρια με γνωστικό αντικείμενο Μεσαιωνική Ιστορία των Σλαβικών Λαών. Συμμετέχει σε πολλά διοικητικά συμβούλια επιστημονικών Σωματείων και Εταιρειών. Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας, Επιστημονική Διευθύντρια του Κέντρου Μελέτης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κυρίλλου και Μεθοδίου και εκδότης μαζί με τον Καθηγητή Roland Marti της ξενόγλωσσης επιστημονικής επετηρίδας Βυζαντινο-σλαβικών σχέσεων Cyrillomethodianum. Έχει συγγράψει τέσσερις μονογραφίες (1. Der Hl. Klemens und die Frage des Bistums von Velitza. Identifizierung, Bischofsliste (bis 1767) und Titularbischöfe, Thessaloniki, SS Cyril and Methodius Center for Cultural Studies, 1997, 2. Άγιος Γρηγόριος ο Σιναΐτης. Η δράση και η συμβολή του στην διάδοση του Ησυχασμού στα Βαλκάνια – Η σλαβική μετάφραση του Βίου του κατά το αρχαιότερο χειρόγραφο [Ελληνισμός και κόσμος των Σλάβων 6], Θεσσαλονίκη 2004, 3. Η Αρχιεπισκοπή Αχριδών κατά τον Μεσαίωνα. Ο ρόλος της ως ενωτικού παράγοντα στην πολιτική και εκκλησιαστική ιστορία των Σλάβων των Βαλκανίων και του Βυζαντίου [Ελληνισμός και κόσμος των Σλάβων 12], Θεσσαλονίκη 2014, 4. Βυζαντινο-Σλαβικά Μελετήματα, Θεσσαλονίκη 2017) και πληθώρα άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, βιβλιοκρισίες κτλ.
Η Αναστασία Δρανδάκη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ. Από το 1991 έως το 2017 ήταν υπεύθυνη της Βυζαντινής Συλλογής του Μουσείου Μπενάκη, με το οποίο συνεργάζεται σήμερα ως επιστημονική σύμβουλος. Το 2013-2014 ήταν Μέλος του Institute for Advanced Study στο Princeton. Έχει οργανώσει πολυάριθμες εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και είχε την επιμέλεια επιστημονικών εκδόσεων πάνω σε ποικίλες όψεις του βυζαντινού πολιτισμού. Στις εκθέσεις που επιμελήθηκε περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στις ΗΠΑ: «The Origins of El Greco», Onassis Cultural Center στη Νέα Υόρκη (2009-2010) και «Heaven and Earth: Art of Byzantium from Greek Collections» που παρουσιάστηκε στην National Gallery of Art, Washington DC, στην J.P. Getty Villa στο LA και στο Art Institute of Chicago (2013-2015). Στην Αθήνα: «Προσκύνημα στο Σινά. Θησαυροί από τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης», Μουσείο Μπενάκη (2004)• «Ένας συλλέκτης στην Αθήνα του 20ού αιώνα: η δωρεά Βαλαδώρου στο Μουσείο Μπενάκη» (2015)• «Διαδρομές εικόνων 17ος -19ος αιώνας», Μουσείο Μπενάκη (2022-23). Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες και άρθρα για τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή ζωγραφική, την υστερορωμαϊκή και βυζαντινή μεταλλοτεχνία, τις συλλογές και την ιστορία της Μονής Σινά, την ιστορία των βυζαντινών συλλογών στην Ελλάδα. Η τελευταία μονογραφία της, με τίτλο «Late Antique Metalware. The production of copper-alloy vessels between the 4th and 8 th centuries: The Benaki Museum collection and related material», εκδόθηκε το 2020 από τον εκδοτικό οίκο Brepols, στη σειρά Bibliothèque de l’antiquité tardive. Από το 2019 συμμετέχει, ως υπεύθυνη της ερευνητικής ομάδας του Μουσείου Μπενάκη, στο πενταετές ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα ERC RICONTRANS. Από το 2021 είναι αντιπρόεδρος του ΔΣ της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας (ΧΑΕ).