Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ανάπτυξη από τη Θάλασσα: Μια Ευρωπαϊκή Θαλάσσια Πολιτική για την Ελλάδα - Εισαγωγικές ομιλίες

Βαληνάκης Γιάννης, Θεοτοκάς Ιωάννης

27 Ιουνίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 23:28 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 758
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Ειδικοί από τον ακαδημαϊκό, τον πολιτικό και τον χώρο της πράξης ανέλυσαν ένα πλήθος παραγωγικών προοπτικών που προσφέρει η θάλασσα για την ανάπτυξη της Ελλάδας, στην Ημερίδα «Ανάπτυξη από τη Θάλασσα. Μια Ευρωπαϊκή Θαλάσσια Πολιτική για την Ελλάδα». Την Ημερίδα συνδιοργάνωσαν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου, την Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου στην Πλάκα.
 
 
Σκοπός της Ημερίδας ήταν να παρουσιαστεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τις προοπτικές ανάπτυξης που προσφέρει η θάλασσα για την Ελλάδα σε ένα πλήθος τομέων, όπως η ναυτιλία, η λιμενική πολιτική, η νησιωτικότητα, η ενέργεια από υδρογονάνθρακες και ΑΠΕ, ο θαλάσσιος τουρισμός, η βιοτεχνολογία και βιοποικιλότητα, αλλά και η σημασία της θαλάσσιας ασφάλειας.
 
Στην αρχή της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του Κέντρου και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών Καθηγητής Γιάννης Βαληνάκης και ο Γ.Γ. του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Καθηγητής Ιωάννης Θεοτοκάς.
 
 
Ο κ. Βαληνάκης αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος και στο πιθανό πλήγμα που ενδέχεται να δεχθεί η Ευρωπαική Θαλάσσια Πολιτική με την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας. Επεσήμανε, επίσης, τη σημασία που έχει για τη χώρα μας η υπό σύσταση Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή που αποτελεί ελληνική πρόταση και πρωτοβουλία που χρονολογείται από το 2004.
 
 
Ο Γ.Γ. του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννης Θεοτοκάς, μίλησε για τη σημασία που έχει ο ανθρώπινος παράγοντας στη ναυτιλία για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της χώρας τονίζοντας ότι ο δρόμος για την έξοδο απο την κρίση, ειδικά για την Ελλάδα, περνά μέσα από τη θάλασσα.

Βαληνάκης Γιάννης Καθηγητής, ΕΚΠΑ - Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet

Ο Γιάννης Γ. Βαληνάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πολιτική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Είναι κάτοχος τριών μεταπτυχιακών τίτλων DEA από το Πανεπιστήμιο Παρίσι Ι (Σορβόννη): στην διεθνή πολιτική, στην αμυντική πολιτική και στην ιστορία των διεθνών σχέσεων. Αναγορεύθηκε διδάκτορας των διεθνών σχέσεων από το ίδιο Πανεπιστήμιο το 1981.

Το 1984 εκλέχτηκε Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του ΔΠΘ και το 1992 Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1995 τιμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την «Έδρα Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Πολιτική και Διπλωματία» και το 2000 και 2010 με το «Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής (1990-1998) στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Jean Monnet (2000-2004 και 2009- ). Εργάστηκε ως ερευνητής στην Ελλάδα, τη Νέα Υόρκη, τις Βρυξέλλες και το Παρίσι. Έχει γράψει δεκάδες βιβλία και επιστημονικά άρθρα που δημοσιεύθηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κυριότερα έργα του είναι: Εισαγωγή στην Ελληνική Εξωτερική Πολιτική, 1974-1989, Αθήνα: (β’ έκδοση: A. Σιδέρης 2003), Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγική στην Πυρηνική Εποχή, Θεσσαλονίκη: εκδ. Παρατηρητής, 2001 (με Κ. Μπότσιου), The Black Sea Region: Challenges and Opportunities for Europe; Paris: Western European Union, Institute for Security Studies, 1999, Με όραμα και πρόγραμμα: Εξωτερική πολιτική για μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση, Θεσ/νίκη: Εκδ. Παρατηρητής, 1998. Greece’s Security Policy in the Post-Cold War Era, Ebenhausen: Wissenschaft und Politik, Forschungsinstitut fur Internationale Politik und Sicherheit, 1994.

Τον Μάρτιο του 2004 εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και τον Σεπτέμβριο 2007 Βουλευτής Δωδεκανήσου. Διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα πολιτικά και ευρωπαϊκά θέματα κατά την περίοδο 2004-2009.

Μετά τις εκλογές του 2009, επέστρεψε στα πανεπιστημιακά του καθήκοντα ως Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet. Εξελέγη επίσης μέλος του Δ.Σ. του Center for European Studies στις Βρυξέλλες και συμμετέχει στην Εκδοτική Επιτροπή του «European View».

Τιμήθηκε με πολλά παράσημα και διακρίσεις.

Προσωπική ιστοσελίδα του Γιάννη Βαληνάκη

Θεοτοκάς Ιωάννης Καθηγητής Διοίκησης Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων, Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ο Γιάννης Θεοτοκάς είναι Καθηγητής Διοίκησης Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων στο Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Την περίοδο 9/2015 έως 2/2017 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  και την περίοδο 3/2015 έως 9/2015 διετέλεσε Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού. Έχει διατελέσει Διευθυντής του Εργαστηρίου Διοίκησης Ναυτιλιακών και Λιμενικών Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου από το 2009 έως το 2015.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς (Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης) και έλαβε διδακτορικό τίτλο στη Διοίκηση Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων από το Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του ίδιου Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα σχετικά με τη Διοίκηση Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων, τη Στρατηγική των Επιχειρήσεων και τη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού στη ναυτιλία.

Είναι συγγραφέας έξι βιβλίων (πέντε από τα οποία σε συνεργασία) στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα και 42 δημοσιευμένων επιστημονικών άρθρων σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά διεθνούς κύρους και επιστημονικούς τόμους, σε θέματα σχετικά με τη Διοίκηση Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων, τη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού στη ναυτιλία, την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, την Εταιρική Διακυβέρνηση, την Καινοτομία, την Ανταγωνιστικότητα στη ναυτιλία κ.α. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή συλλογικών τόμων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει παρουσιάσει περισσότερες από 55 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια.

Έχει συμμετάσχει σε σημαντικό αριθμό ευρωπαϊκών και εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων και μελετών σχετικών με την απασχόληση, την επιχειρηματικότητα και τη στρατηγική στη ναυτιλία, τη ναυτική εκπαίδευση και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση ως επιστημονικός υπεύθυνος ή ερευνητής, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Υπουργείο Ανάπτυξης, την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και άλλους οργανισμούς. Συμμετέχει ενεργά στην International Association of Maritime Economists και στην Ένωση Ναυτιλιακών Οικονομολόγων Ελλάδος.

Σχετικές ομιλίες