Boeri Tito
Jimeno Juan
Ιωαννίδης Γιάννης
Παπαδήμος Λουκάς
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
12/05/2014
Διάρκεια
91:18
Εκδήλωση
Κύκλος "Ευρώπη, οικονομία και ανάπτυξη"
Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διοργάνωση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus
Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ)
Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2014)
Υπουργείο Εξωτερικών
Κατηγορία
Οικονομία
Ετικέτες
ανάπτυξη, απασχόληση, Ευρώπη, Ευρωπαϊκή Ένωση, οικονομική κρίση, ανεργία
Οικονομολόγοι διεθνούς κύρους, καθηγητές σε κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου συναντήθηκαν στην Αθήνα, σε μια ημερίδα στο πλαίσιο του κύκλου «Ευρώπη, Οικονομία και Ανάπτυξη» του Megaron Plus, και συζητούν για τον ευρωπαϊκό ορίζοντα της ανάπτυξης και της απασχόλησης σε ένα περιβάλλον δραματικά μεταμορφωμένο από την οικονομική κρίση.
Στην ημερίδα συμμετείχαν: ο Τίτο Μποέρι, Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Μποκόνι του Μιλάνου, ο Χουάν Χιμένο, Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Alcala de Henares της Μαδρίτης και επικεφαλής οικονομικών ερευνών της Τράπεζας της Ισπανίας, ο Βιτόρ Γκασπάρ, Υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας (2011-2013), ο Γιάννης Ιωαννίδης, Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Tufts των ΗΠΑ, ο Φίλιπ Λέιν, Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Trinity College του Δουβλίνου, ο βραβευμένος με Νόμπελ Χριστόφορος Πισαρίδης, Regius Καθηγητής Οικονομικών στην London School of Economics και ο Μιχάλης Χαλιάσος, Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Goethe της Φραγκφούρτης.
Επιστημονικός διοργανωτής της ημερίδας ήταν ο πρώην πρωθυπουργός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος συντονίζει και το διάλογο μεταξύ των προσκεκλημένων επιστημόνων.
Κρίση εμπιστοσύνης, ένα επίμονο χάσμα μεταξύ ευρωπαϊκού Νότου και Βορρά, προκαταλήψεις και στερεότυπα, νέες προκλήσεις και μεγάλες αλλαγές είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του ανοίκειου τοπίου που δημιούργησε η δημοσιονομική κρίση. Οι ομιλητές θα ανιχνεύσουν τις συνεχώς μεταβαλλόμενες δυναμικές του αναπτυξιακού και εργασιακού περιβάλλοντος στην Ευρώπη και θα υποστηρίξουν ότι η ουσιαστική ανάκαμψη των χωρών του Νότου είναι εφικτή.
Το στερεότυπο της «αντιπαραγωγικής κουλτούρας» του Νότου δεν απαντάει ρεαλιστικά στα ερωτήματα για το μέλλον, προδίδει μόνο άγονες παρεξηγήσεις. Οι προϋποθέσεις για ανθεκτική και προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα ανάπτυξη είναι η επέκταση της παραγωγικής βάσης μέσα από μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα προωθούν δυναμικές, εξαγωγικά προσανατολισμένες επιχειρήσεις, θα αμείβουν την ποιότητα και θα ενισχύουν την καινοτομία, αντί να βασίζονται σε οριζόντιες μειώσεις αμοιβών και στη συμπίεση του εργατικού κόστους.
Καθηγητής Οικονοµικών στο Πανεπιστήµιο Μποκκόνι του Μιλάνου, Dean for Research και Centennial Professor στο London School of Economics και επιστηµονικός διευθυντής στο Ίδρυµα Ροντόλφο Ντεµπενεντέττι. Ο Τίτο Μποέρι είναι επιστηµονικός ερευνητής στο Κέντρο Ερευνών για την Οικονοµική Πολιτική, στο Centre for Economic Performance του London School of Economics, στο Ινστιτούτο για τη Μελέτη της Εργασίας (Βόννη) και στο Ινστιτούτο Οικονοµικών Ερευνών «Ι. Γκασπαρρίνι» του Πανεπιστηµίου Μποκόννι. Πεδίο της έρευνάς του είναι η οικονοµία της εργασίας, της αναδιανεµητικής πολιτικής και η πολιτική οικονοµία. Εργασίες του έχουν δηµοσιευτεί στα American Economic Reνiew, Journal οf Economic Perspectiνes, Journal οf the European Economic Association, Economic Policy, European Economic Reνiew, Journal οf Labour Economics και NBER Macroeconomics Annual.
Βιβλία του κυκλοφορούν από τους εκδοτικούς οίκους Oxford University Press, ΜΙΤ Press και Princeton University Press. Κάτοχος διδακτορικού από το Πανεπιστήµιο της Νέας Υόρκης, υπήρξε οικονοµικός εµπειρογνώµων του Οργανισµού Οικονοµικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (1987-1996). Διετέλεσε σύµβουλος της Ευρωπα'ίκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας ΟΕ, της Παγκόσµιας Τράπεζας και της Ιταλικής Κυβέρνησης. Ιδρυτής της ιστοσελίδας www.lavoce.info, µέλος της συντακτικής οµάδας του www.voxeu.org και Επιστηµονικός Διευθυντής του Φεστιβάλ των Οικονοµικών στο Τρέντο.
Κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στα Οικονομικά (ΜΙΤ, 1990). Από τον Οκτώβριο του 2004, ο Χουάν Χιµένο είναι επικεφαλής του Τμήματος Ερευνών της Εθνικής Τράπεζας της Ισπανίας. Διετέλεσε καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Αλκαλά (Μαδρίτη), ανώτερος ερευνητής στο Ίδρυμα Ερευνών Εφαρμοσμένων Οικονομικών (FEDEA) και λέκτορας στο London School of Economics. Επιστημονικός ερευνητής στο Κέντρο Ερευνών για την Οικονομική Πολιτική (CEPR) και στο Ινστιτούτο για τη Μελέτη της Εργασίας (Βόννη). Το τρέχον έτος είναι Wim Duisenberg fellow στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Συγγράφει βιβλία, συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους και γράφει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, κυρίως για την εφαρμοσμένη μακροοικονομία και τα οικονομικά της εργασίας: Economic Growth and Aggregate Productivity, Prices, Business Fluctuations and Cycles, Consumption Saving, Production, Employment and Investment, Macroeconomic Aspects ΟΙ Publc Finance, Macroeconomic Policy and General Outlook, Wage and Employment Determination, Regional Labour Markets, Labour-Management Relations, Trade Unions and Collective Bargaining, Mobility, Unemployment and Vacancies και Employment Policies.
Έγινε µέλος του διδακτικού προσωπικού στο Πανεπιστήµιο Tufts της Βοστόνης το Σεπτέµβριο του 1995 (έδρα Neubauer). Έχει διδάξει οικονοµικά στο Πανεπιστήµιο της Καλιφόρνια, στο Μπράουν, στα Πανεπιστήµια της Βοστόνης και της Βιρτζίνια (επικεφαλής τµήµατος, 1989-1995). Επίσης, στο Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών (1983-1986). Υπήρξε ερευνητικός εταίρος στο Εθνικό Γραφείο Οικονοµικών Ερευνών των ΗΠΑ (1982-1993). Πτυχιούχος ηλεκτρολόγος µηχανικός( 1968) από το Πολυτεχνείο Αθηνών, µε µεταπτυχιακό (1970) και διδακτορικό (1974) στα τεχνο-οικονοµικά συστήµατα και στα οικονοµικά από το Πανεπιστήµιο του Στάνφορντ.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συνδυάζουν την κοινωνική οικονοµία και τη µακροοικονοµία, µε έµφαση στην κοινωνική οικονοµία, την οικονοµική ανάπτυξη και την ανισότητα, τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και τα δίκτυα, καθώς και την αγορά κατοικίας. Διδάσκει µακροοικονοµία, οικονοµική ανάπτυξη και οικονοµικά της ΕΕ. Συντάκτης (associate editor) στο The New Palgrave Dictionary Οf Economics (β' έκδοση). Υπήρξε µέλος του Δικτύου Έρευνας του Ιδρύµατος Μακάρθουρ για την κοινωνική αλληλεπίδραση και την οικονοµική ανισότητα, σύµβουλος του Υπουργείου Οικισµού και Αστικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και άλλων φορέων στην Ελλάδα, την ΕΕ και στις ΗΠΑ. Έχει συµµετάσχει σε συνέδρια και έχει δηµοσιεύσει πάνω από 100 άρθρα σε συλλογικούς τόµους και επιστηµονικά περιοδικά, µεταξύ άλλων: American Economic Review, Journal Οf Economic Literature, Journal Οf Economic Theory, International Economic Review, Economic Journal, Regional Science and Urban Economics, The Scandinavian Journal Οf Economics, Journal ΟΙ Urban Economics, Review Οf Economics and Statistics, και Economic Policy. Το βιβλίο του From Neighborhoods to Nations: The Economics Οf Social lnteractions εκδόθηκε από το Princeton Universitγ Press το 2012.
Με έντονο ενδιαφέρον για τις Νεοελληνικές Σπουδές, συν-προεδρεύει στην Οµάδα Μελέτης της Ελλάδας του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών «Minda de Gunzburg» του Πανεπιστηµίου Χάρβαρντ. Είναι Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Columbia (1974-1984), στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1988-1993) και στο Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Harvard (2011-2013). Έχει διατελέσει μέλος πολλών συμβουλίων και επιτροπών, μεταξύ άλλων της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπ΄ς της Εε, καθώς και του Central Bank Governance Group στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.
Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και επιστημονικές μελέτες σε θέματα μακροοικονομικής θεωρίας και πολιτικής, λειτουργίας και χρηματοπιστωτικού συστήματος, νομισματικής πολιτικής, καθώς και σχετικά με τη χρηματοοοικονομική σταθερότητα και την άσκηση της οικονομικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σπούδασε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασσαχουσέτης (ΜΙΤ), απ' όπου πήρε και το διδακτορικό του δίπλωμα στα οικονομικά.