Αραποστάθης Στάθης
Καραμπατζός Αντώνης
Κιντή Βάσω
Σκαλιόρα Ειρήνη
Βιρβιδάκης Στέλιος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
15/06/2021
Διάρκεια
01:14:44
Εκδήλωση
Σειρά διαλέξεων 2020-2021 "Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις της Πανδημίας"
Χώρος
Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, αίθουσες διδασκαλίας ΙΦΕ
Διοργάνωση
Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης - Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κατηγορία
Υγεία / Ποιότητα ζωής, Φιλοσοφία
Ετικέτες
πανδημία, κορωνοϊός, COVID-19, διεπιστημονικότητα, διεπιστημονική προσέγγιση, προκλήσεις
Η στρογγυλή τράπεζα με τίτλο "Aναστοχασμοί και προκλήσεις" διοργανώθηκε από το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 15 Ιουνίου 2021 και ήταν η τελευταία εκδήλωση του κύκλου "Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις της Πανδημίας".
Στη συζήτηση συμμετείχαν:
Στάθης Αραποστάθης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, ΕΚΠΑ
Αντώνης Καραμπατζός, Αναπληρωτής Καθηγητής Αστικού Δικαίου, ΕΚΠΑ
Βάσω Κιντή, Καθηγήτρια Αναλυτικής Φιλοσοφίας του 20ου αιώνα και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ΕΚΠΑ
Ειρήνη Σκαλιόρα, Καθηγήτρια Γνωσιακής Επιστήμης, ΕΚΠΑ
Συντονιστής: Στέλιος Βιρβιδάκης, Καθηγητής Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ.
Ο Στάθης Αραποστάθης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του University of Oxford, ενώ έχει πραγματοποιήσει σπουδές στην Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης και της Τεχνολογίας στο ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ και είναι κάτοχος πτυχίου Φυσικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Η ερευνά του αναπτύσσεται σε περιοχές οπως: 1. Ιστορία των σχέσεων Επιστήμης, Τεχνολογίας, Βιομηχανικού Μετασχηματισμού, 2. Ιστορία και Πολιτική της Διαχείρισης Γνώσης και της Πνευματικής Ιδιοκτησίας, 3. Ιστορία και Κοινωνιολογία της Ειδημοσύνης, 4. Κοινωνικοτεχνολογικές Μεταβάσεις και Αεφορία. Διδάσκει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο μαθήματα όπως (α) Ιστορία της Τεχνολογίας, (β) Επιστήμη, Τεχνολογία, Κοινωνία, (γ) Επιστημονική και Τεχνολογική Πολιτική, (δ) Δίκαιο, Επιστήμη, Τεχνολογία, (ε) Περιβάλλον, Διακυβέρνηση, Τεχνοεπιστημη. Έχει συγγράψει με τον Graeme Gooday το βιβλίο Patently Contestable (MIT Press, 2013) και έχει επιμεληθεί πέντε ειδικά τεύχη και συλλογικούς τόμους. Επίσης έχει δημοσιεύσει εκτεταμένα στα πεδία της ιστορίας και κοινωνιολογίας της τεχνολογίας καθώς και της επιστημονικής και τεχνολογικής πολιτικής.
Ο Αντώνης Καραμπατζός είναι Καθηγητής Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι αριστούχος πτυχιούχος της εν λόγω Σχολής, ενώ εν συνεχεία πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία (Tübingen, LL.M. & Dr. iur., με «summa cum laude») και το Ηνωμένο Βασίλειο (post-doc).
Η Βάσω Κιντή είναι Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Αναλυτικής Φιλοσοφίας στο τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει πτυχίο Χημείας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διδακτορικό Φιλοσοφίας και Ιστορίας της Επιστήμης από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Έχει δημοσιεύσει βιβλία καθώς και εργασίες σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά για θέματα φιλοσοφίας επιστήμης, φιλοσοφίας ιστορίας, το έργο των Kuhn, Wittgenstein, Collingwood και την εννοιολογική αλλαγή. Είναι η Editor-in-Chief του περιοδικού International Studies in Philosophy of Science, μέλος της Συντακτικής ομάδας του φιλοσοφικού περιοδικού Δευκαλίων και ήταν υπεύθυνη σύνταξης του ελληνικού περιοδικού φιλοσοφίας Cogito (2004-2010). Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας. Συμμετείχε στο Συμβούλιο Ιδρύματος του ΕΚΠΑ (2012-2015) και ήταν Διευθύντρια του Τομέα Φιλοσοφίας και Θεωρίας της Επιστήμης και Τεχνολογίας του τμήματος ΙΦΕ (2017-2019). Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικών Πανεπιστημιακών και εκλεγμένο μέλος του ΔΣ της από το 2011.
O Στέλιος Βιρβιδάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών. Έχει σπουδάσει Φιλοσοφία στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του EKΠΑ, στο Πανεπιστήμιο Paris I (Sorbonne-Panthéon) και στο Πανεπιστήμιο Princeton, όπου πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1984. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Rennes και Grenoble (Γαλλία), Keio (Ιαπωνία), Κύπρου και Wuhan (Kίνα). Έχει συγγράψει τη μονογραφία La robustesse du bien (Éditions Jacqueline Chambon, 1996) [σε εκτενέστερη ελληνική έκδοση, Η υφή της ηθικής πραγματικότητας (Leader Books, 2009)], εγχειρίδια για τη διδασκαλία της φιλοσοφίας στο Λύκειο και έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, σε συλλογικούς τόμους, πρακτικά συνεδρίων και φιλοσοφικά λεξικά, για θέματα κυρίως ηθικής φιλοσοφίας, γνωσιολογίας, φιλοσοφίας της θρησκείας και φιλοσοφίας της λογοτεχνίας. Είναι διευθυντής της Συντακτικής Επιτροπής του φιλοσοφικού περιοδικού Δευκαλίων και εκπρόσωπος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας στη Διοικούσα Επιτροπή της FISP (Fédération internationale des sociétés philosophiques). Aπό τη Γαλλική κυβέρνηση του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Chevalier dans l'ordre des Palmes Académiques.