Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ανασυνθέτοντας την εικόνα των οικιών του Πειραιά κατά τους ελληνιστικούς χρόνους

Χρυσουλάκη Στέλλα

7 Νοεμβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 29:32 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1029
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η Εταιρεία Σπουδών, Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας της Σχολής Μωραΐτη διοργάνωσε επιστημονικό συμπόσιο με θέμα "Πειραιάς: Το λιμάνι και η πόλη" στις 7-8 Νοεμβρίου 2018 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Αρχικά, μια σύντομη ιστορική αναδρομή διαγράφει τη διπλή φύση και τη λειτουργία της πόλης στο παρελθόν, που προφανώς προσδιόρισε και το παρόν της. Στη συνέχεια, επιστημονικές παρουσιάσεις θεμάτων και δραστηριοτήτων συνδέουν τη σημερινή πόλη με το παρελθόν και το μέλλον της. Π.χ., οι αρχαιολογικές ανασκαφές, οι προσφυγουπόλεις, το αρχείο του Πειραιά, η πολεοδομική ανάπτυξη, η εκλογική συμπεριφορά, τα εμβληματικά κτήρια, οι συγκοινωνίες, αλλά και ο ΟΛΠ, η ναυτιλία, ο τουρισμός, η Cosco, προφανώς και ο Ολυμπιακός. Το παρόν δηλαδή ενός μεγάλου λιμανιού της Μεσογείου, που τα τελευταία χρόνια καταγράφει συνεχή «ανάπτυξη», αλλά και της πόλης ως χώρου ζωής. Στόχος του συμποσίου, τελικά, είναι η διατύπωση και ανάπτυξη ερωτημάτων όπως: Σήμερα το λιμάνι «αναπτύσσεται»• η πόλη ακολουθεί; Ποια είναι η φύση και ποια η εξέλιξη των πολύπλοκων σχέσεων μεταξύ των δύο αυτών πυλώνων; Πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί μια ισόρροπη συνύπαρξη με αμοιβαία οφέλη;

Το Blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις ομιλίας της πρώτης ημέρας του συμποσίου.

Ανασυνθέτοντας την εικόνα των οικιών του Πειραιά κατά τους ελληνιστικούς χρόνους
Ποια μορφή απέκτησαν οι οικίες του Πειραιά κατά την Ύστερη Ελληνιστική Περίοδο; Ποιες ήταν οι δραστηριότητες των ενοίκων του σε κάθε χώρο; Ποιες αλλαγές στις καθημερινές τους συνήθειες διαπιστώνονται μέσω των υλικών τους καταλοίπων; Η λιμενική πόλη του Πειραιά γεννήθηκε από μια ευφυή στρατηγική και οικοδομήθηκε βάσει σχεδίου, έργο του Ιππόδαμου από τη Μίλητο, στον οποίο μετά το 460 π.Χ. ανέθεσε ο Περικλής την εκπόνηση της πολεοδομικής μελέτης και την επίβλεψη της κατασκευής. Η αρχή της ισονομίας που κυριάρχησε στη σχεδίαση της πόλης είχε συνέπεια την επιβολή ενός συγκεκριμένου προτύπου σπιτιού με ομοιόμορφη κάτοψη. Με την πάροδο του χρόνου, η διαφοροποίηση των πολιτικών συνθηκών επέφεραν κοινωνικές μεταβολές, οι οποίες είχαν αντίκτυπο στη διαμόρφωση των ιδιωτικών οικιών, με αποτέλεσμα την αλλαγή του χαρακτήρα της πόλης. Για τις ανάγκες της κατασκευής του ΜΕΤΡΟ στον Πειραιά, οι αρχαιολογικές ανασκαφές χρειάστηκε να φτάσουν σε μεγάλο βάθος. Ως συνέπεια, διενεργήθηκε μια δύσκολη ανασκαφή σε εκτεταμένο υπόγειο δίκτυο κατασκευών, που σχετίζονται με την ύδρευση της αρχαίας πόλης του Πειραιά, οι οποίες απέδωσαν πλήθος ευρημάτων.

Η παρουσίαση αποτελεί προϊόν συνεργασίας της Δρ.Στέλλας Χρυσουλάκη, Αρχαιολόγου και Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων με τον αρχαιολόγο Παναγιώτη Κουτή που συμμετέχει στην επιστημονική ομάδα της ανασκαφικής έρευνας στο έργο επέκτασης του ΜΕΤΡΟ στον Πειραιά.

Χρυσουλάκη Στέλλα Έφορος Αρχαιοτήτων, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων

Η Στέλλα Χρυσουλάκη σπούδασε αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Grenoble στη Γαλλία. Τον τίτλο του διδάκτορα τον απέκτησε το 1981 από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης-Paris IV. Στο υπουργείο Πολιτισμού εργάζεται από το 1984, υπηρετώντας επί σειρά ετών στη διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και στη διεύθυνση Μουσείων, με δράσεις που αφορούν εκπαιδευτικά προγράμματα, θέματα μουσείων και διεθνείς οργανισμούς. Έχει συγγράψει σημαντικό αριθμό επιστημονικών ανακοινώσεων και έχει συμμετάσχει σε συνέδρια της ημεδαπής και αλλοδαπής. Από το 2012 υπηρετεί ως έφορος αρχαιοτήτων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων.

Σχετικές ομιλίες