Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥΣ: Κίνηση προς το κοινό Α της αρχιτεκτονικής

Γιαννούτσος Γιάννης

14 Μαΐου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:22:35 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 391
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Στα 50 χρόνια της δημόσιας παρουσίας του στον αρχιτεκτονικό -αλλά και στον ευρύτερο κοινωνικό- χώρο ο Τάσος Μπίρης έχει αφήσει το διακριτό σημάδι των ιδεών και των έργων του στα πεδία της πανεπιστημιακής διδασκαλίας-παιδαγωγίας, εφαρμογής και θεωρητικής υποστήριξης της αρχιτεκτονικής. Πρόκειται για ένα συνολικό πολυεπίπεδο, ταυτοχρόνως και συγκροτημένο κεφάλαιο που παραμένει ζωντανό και δημιουργικό προς αξιοποίηση από όσους και όσες δίδαξε τα χρόνια αυτά, αλλά και θα εξακολουθήσουν να διδάσκονται από αυτό στο μέλλον. Ένα κεφάλαιο που συνοπτικά μπορεί να καταγραφεί ως εξής:

Διερωτάται κανείς ποια ανάγκη ωθεί τον Αρχιτέκτονα - Συνθέτη - Δάσκαλο Τάσο Μπίρη να συμμετέχει ενεργά στην οργάνωση και την πειραματική εφαρμογή του προγράμματος δημόσιας αρχιτεκτονικής παιδαγωγίας με τίτλο ‘Κατοικία - Κάνω το χώρο κατοικήσιμο - Κατοικώ’.

Διακρινεται η ροπή του Μπίρη για ένταξη σε συλλογικά σχήματα. Προς αυτή την κατεύθυνση, μέσω ενός ανοιχτού καλέσματος προέκυψε η ομάδα, αποκαλύπτοντας την ενωτική ανάγκη να συμμετέχει στο εγχείρημα ολόκληρη η κοινωνία, στο πώς μπορεί να καλλιεργηθεί από τη μικρή κιόλας ηλικία η έμφυτη ανθρώπινη ικανότητα για δημιουργική σκέψη και πράξη. Ο αναστοχασμός του Μπίρη για το ίχνος που θα αφήσει η δράση στα παιδιά σε βάθος χρόνου εκφράζει την κύρια ιδιότητα της Σύνθεσης: τη συνάντηση και τη σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων οι οποίοι θα κατοικήσουν και θα συγκατοικήσουν στον χώρο που μας περιβάλλει.

Γιαννούτσος Γιάννης Αρχιτέκτων Μηχανικός, ΕΜΠ - Εικαστικός, ΑΣΚΤ

Ο Γιάννης Γιαννούτσος γεννήθηκε στο Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (2005-2011) και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Τομέας Ζωγραφικής, 2011-2016). Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, τιμήθηκε με το βραβείο για την “Πρόοδο των Επιστημών και των Τεχνών” από το Θωμαϊδειο ίδρυμα Ε.Μ.Π. Το 2015, ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Ε.Μ.Π. “Σχεδιασμός – Χώρος – Πολιτισμός” ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. Το 2019 ολοκληρώνει τη διδακτορική του έρευνα με θέμα “Η αναζήτηση του κοινού τόπου στην αρχιτεκτονική και εικαστική συνθετική διαδικασία” (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π., Τομέας Αρχιτεκτονικού σχεδιασμού – Υπότροφος ΕΛΙΔΕΚ). Το 2016 και το 2017 διδάσκει αρχιτεκτονικό σχεδιασμό στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ενώ από το 2017 μέχρι σήμερα διδάσκει αρχιτεκτονικό σχεδιασμό στο προπτυχιακό του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών ως εντεταλμένος διδάσκων. Παράλληλα από το 2018 είναι συνεργάτης και διδάσκων στο εργαστήριο του Μεταπτυχιακού προγράμματος του Πανεπιστημίου Πατρών. Από το 2015 διατηρεί το προσωπικό του αρχιτεκτονικό γραφείο και εργαστήριο στο κέντρο της Αθήνας.

Ιστότοπος του Γιάννη Γιαννούτσου

Σχετικές ομιλίες