Χαρμανδάρης Βασίλης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
11/04/2014
Διάρκεια
39:44
Εκδήλωση
Η κατάκτηση του διαστήματος
Χώρος
Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος"
Διοργάνωση
Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος
Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Κατηγορία
Αστρονομία
Ετικέτες
αστρονομία, διάστημα, ηλιακό φως, σύμπαν, έτη φωτός, γαλαξίας, αστέρια, Ήλιος, πλανήτες, Γη, Σελήνη, νεφέλωμα, σκοτεινή ύλη, σκοτεινή ενέργεια
Στο πλαίσιο της έκθεσης «Η Κατάκτηση του Διαστήματος» ο «Ελληνικός Κόσμος» αναπτύσσει συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η συνεργασία των δύο φορέων προβλέπει τη φιλοξενία μιας σειράς διαλέξεων με ελεύθερη είσοδο από ερευνητές του Αστεροσκοπείου, πάνω σε τρέχοντα θέματα του επιστημονικού τους αντικειμένου. Η πρώτη διάλεξη με τίτλο «Αναζητώντας την αλήθεια με το φως» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Απριλίου από τον κ. Βασίλη Χαρμανδάρη, Αναπληρωτή Καθηγητή, Διευθυντή του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Η διάλεξη του κ. Χαρμανδάρη εστιάζει στο πώς οι αστρονόμοι χρησιμοποιούν το φως του Ήλιου και των άστρων για να κατανοήσουν κάποιες από τις ιδιότητες του σύμπαντος και να προβλέψουν με αρκετή ακρίβεια το μέλλον του. Το φως του Ήλιου και των άστρων, καθώς και η κίνησή τους στον ουρανό προκαλούν το δέος και το ενδιαφέρον στους ανθρώπους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το φως αυτό, το οποίο διασχίζει τεράστιες αποστάσεις μέσα στο Σύμπαν πριν φτάσει στα μάτια μας, περιέχει πλήθος από πληροφορίες.
Καθηγητής Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας καθώς και του Αστεροσκοπείου Σκίνακα. Είναι επιστημονικός σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Επιστημών του Σύμπαντος του CNRS (Γαλλία) και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του επιστημονικού περιοδικού Astronomy & Astrophysics.
Έχει εργαστεί σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Το επιστημονικό του έργο επικεντρώνεται στην κατανόηση του μηχανισμού παραγωγής ενέργειας σε πυρήνες γαλαξιών στο κοντινό και μακρινό σύμπαν, χρησιμοποιώντας κυρίως παρατηρήσεις από διαστημικά τηλεσκόπια.