Κίσσας Κωνσταντίνος
Κουρσούμης Σωκράτης
Τσιτούρη Αμαλία
Σπυριδάκι Θάλεια
Τσουκαλάς Θωμάς
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
14/03/2017
Διάρκεια
67:56
Εκδήλωση
Κύκλος διαλέξεων "Μουσειο-λόγιο"
Χώρος
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων
Διοργάνωση
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων
Κατηγορία
Αρχαιολογία, Μουσειολογία
Ετικέτες
Μουσειολόγιο, Κόρινθος, αρχαία Κόρινθος, Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου, πόλη-κράτος
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1930, στην καρδιά του ομώνυμου αρχαιολογικού χώρου, και μέχρι πρόσφατα διατηρούσε την αρχική εκθεσιακή του μορφή. Μοναδική εξαίρεση οι μικρής κλίμακας επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο κτίριο το 2007. Η κατάσχεση των δίδυμων Κούρων της Κλένιας το 2010, σε συνδυασμό με τη σωστική ανασκαφή που αποκάλυψε τμήμα του νεκροταφείου της αρχαίας Τενέας, υπήρξαν η αφορμή για την υλοποίηση ενός προγράμματος επανέκθεσης στο Μουσείο, στο πλαίσιο έργου ΕΣΠΑ.
Η νέα έκθεση με τίτλο «Κόρινθος, μια ισχυρή πόλη-κράτος» δίνει έμφαση στο ρόλο που έπαιξε η πόλη στο χάρτη του αρχαίου κόσμου και φωτίζει την επίδρασή της σε πτυχές του νεώτερου Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Ο μουσειογραφικός σχεδιασμός αναδεικνύει το κορινθιακό τοπίο και ακολουθεί τη «ματιά» ενός αρχαίου περιηγητή που επισκέπτεται την ύπαιθρο χώρα αλλά και την καρδιά της πόλης-κράτους. Επιλεγμένα αντικείμενα, σύντομα και ελκυστικά κείμενα, καθώς και ποικίλα ερμηνευτικά εργαλεία χρησιμοποιούνται για να διηγηθούν, με εύληπτο τρόπο, ανθρώπινες ιστορίες. Παράλληλα θίγονται σύγχρονα ζητήματα, όπως τα όρια της αρχαιολογικής έρευνας και η ερμηνεία του παρελθόντος στο παρόν.
Στο πλαίσιο της επανέκθεσης, δημιουργήθηκε μια νέα οπτική ταυτότητα για το μουσείο η οποία, σε συνδυασμό με μια σειρά επικοινωνιακών πρωτοβουλιών, στοχεύει στην αναβάθμιση της μουσειακής εμπειρίας, αλλά και στην «οικειοποίηση» της πολιτιστικής κληρονομιάς από την τοπική κοινωνία.
Ο Σωκράτης Κουρσούμης σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο οποίο είναι υποψήφιος διδάκτορας ρωμαϊκής αρχαιολογίας.
Έχει συμμετάσχει σε πλήθος ανασκαφών στην Αττική, την Πελοπόννησο, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, και διενεργήσει επιφανειακές έρευνες στη Λαυρεωτική, την Πεντέλη, και τον μεσσηνιακό Ταΰγετο.
Ως υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει υπηρετήσει στην Διεύθυνση Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, αλλά και στις Εφορείες Λέσβου, Αττικής, Ηλείας, Μεσσηνίας και εσχάτως την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, ως επιμελητής Αρχαίας Κορίνθου. Διαχειρίστηκε και έφερε εις πέρας προγράμματα όπως είναι η αναστήλωση του Βήματος του Αποστόλου Παύλου και η Επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου, που χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο ΕΣΠΑ 2007-2013, ο Ηλεκτροφωτισμός του Ναού του Απόλλωνα στην Αρχαία Κόρινθο, αλλά και η εκπόνηση μελέτης Διαχειριστικού Σχεδίου για την Αρχαία Κόρινθο, σε συνεργασία με την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών.
Με αφορμή τις επιστημονικές του έρευνες σε Μεσσηνία και Κορινθία έχει δώσει διαλέξεις σε ελληνικά και ξένα ιδρύματα, ενώ έχει συγγράψει σημαντικό αριθμό άρθρων δημοσιευμένων σε επιστημονικά περιοδικά και τόμους διεθνών συνεδρίων. Προσφάτως εξέδωσε ένα βιβλίο με θέμα: «Ο Απόστολος Παύλος στη Ρωμαϊκή Κόρινθο».
Η Αμαλία Τσιτούρη σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μουσειολογία στο Leicester University της Αγγλίας, με ειδίκευση στη μουσειακή εκπαίδευση.
Από το 1991 εργάζεται στο Υπουργείο Πολιτισμού, μεταξύ άλλων, στον τομέα του σχεδιασμού εκθέσεων, εκπαιδευτικών δράσεων και εκδόσεων για ποικίλες κατηγορίες κοινού, καθώς και στο σχεδιασμό ψηφιακών πολιτιστικών διαδρομών.
Οι δημοσιεύσεις και το διδακτικό της έργο επικεντρώνονται σε θέματα μουσειολογίας και μουσειοπαιδαγωγικής. Έχει πραγματοποιήσει σειρά μαθημάτων σε ποικίλους εκπαιδευτικούς φορείς, ενώ από το 2005 διδάσκει, ως εξωτερικός συνεργάτης, στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μουσειολογίας του ΑΠΘ, στη Διδακτική περιοχή της Μουσειοπαιδαγωγικής.
Είναι συντονίστρια της ελληνικής ομάδας εργασίας για την Εκπαίδευση και τις Πολιτιστικές Δράσεις που λειτουργεί στους κόλπους του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων.
Σήμερα απασχολείται στο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Μουσείων.
Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλασική Αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και στη Μουσειολογία στη Σχολή του Λούβρου με υποτροφία του ΙΚΥ.
Από το 2010 ασχολείται με τον χώρο των μουσείων με αντικείμενο κυρίως την εκπόνηση μουσειολογικών μελετών και τη μουσειολογική επιμέλεια της εφαρμογής τους. Ως μουσειολόγος, συμμετείχε στην υλοποίηση της δημιουργίας του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου στο Γκάζι και στο έργο της επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου.
Έχει ασχοληθεί με τη φιλολογική επιμέλεια εκδόσεων και έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ξεναγού. Από το 2016 διδάσκει μουσειολογικά μαθήματα στο Τμήμα Διοίκησης και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα. Σπούδασε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Α.Π.Θ. από το οποίο αποφοίτησε το 2003. Το 2006 ολοκλήρωσε την παρακολούθηση Μεταπτυχιακών Σπουδών "Μουσειολογία - Διαχείριση Πολιτισμού" του ίδιου τμήματος του ΑΠΘ.
Από το 2005 ασκεί το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα Μηχανικού, ενώ το 2007 μπήκε ενεργά και στο χώρο του Αρχιτεκτονικού - Μουσειολογικού Σχεδιασμού, με το έργο το Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης, ως νέος Αρχιτέκτονας - Μουσειολόγος.
Έκτοτε η πορεία του στον χώρο της ενεργής Μουσειολογίας συνεχίστηκε. Ενδεικτικά έργα και μελέτες με τα οποία ασχολήθηκε είναι το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης Σπηλαίου Θεόπετρας, η νέα έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου, η έκθεση στο Ανάκτορο Αχίλλειο της Κέρκυρας, η ανάδειξη του Μύλου Ματσόπουλου και του Οθωμανικού Λουτρού στα Τρίκαλα, το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Λυκείου Ελληνίδων Ερμούπολης, το Λαογραφικό Μουσείου Πορτιανού στη Λήμνο, κ.ά..
Από το 2010 διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη, με βασικό αντικείμενο τις Μουσειολογικές - Μουσειογραφικές Μελέτες και τη συμβουλευτική υποστήριξη έργων πολιτισμού.
Είναι παντρεμένος με την επίσης Αρχιτέκτονα Ζωή Πετρίδου και έχουν τρία παιδιά.