Μαγγίδης Χριστοφίλης
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
07/02/2020
Διάρκεια
00:52:20
Εκδήλωση
Ancient and Modern Democracy: Ideology, Morphology, and Pathology
Χώρος
The Institute of World Politics
Διοργάνωση
The Institute of World Politics
Κατηγορία
Ιστορία, Αρχαιολογία, Κλασικές σπουδές, Πολιτική
Ετικέτες
δημοκρατία, αρχαία Αθήνα, Αθηναϊκή δημοκρατία, ιδεολογία, λαός, ηγεσία, πόλωση, δημαγωγία, λαϊκισμός, παρακμή, πτώση, Ισοκράτης, σύγχρονη εποχή, δικαιοσύνη, εκπαίδευση
Αρχαία και Σύγχρονη Δημοκρατία: Ιδεολογία, Μορφολογία, και Παθολογία
“Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία.” (Ισοκράτης, Αθηναίος ρήτορας, 436-338 π.Χ.).
Η Δημοκρατία γεννήθηκε στην αρχαία Αθήνα το 507 π.Χ. όταν, μετά από μία μακρά και ταραχώδη περίοδο αριστοκρατίας και τυραννίας, ένας δυναμικός συνδυασμός γεωπολιτικών, κοινωνικο-οικονομικών, πολιτικών, και πολιτισμικών παραγόντων οδήγησε στη μορφογένεση αυτού του νέου πολιτικού συστήματος. Η Αθηναϊκή δημοκρατία διαμόρφωσε την πολιτική ιδεολογία και τις θεμελιώδεις αρχές που υιοθετήθηκαν αργότερα από τις σύγχρονες δημοκρατίες, δημιούργησε αμυντικούς μηχανισμούς ενάντια στη συγκέντρωση υπερεξουσίας και συγκρότησε διαδικασίες ενσωμάτωσης για να προωθεί την ιδεολογία της και να επιμορφώνει τους πολίτες. Παθογόνα χαρακτηριστικά της, ωστόσο, όπως η μανιχαϊστική πόλωση ανάμεσα στο λαό και την ηγεσία, η δημαγωγία κι ο λαϊκισμός, η δυσλειτουργία της δικαιοσύνης, η απάθεια κι αδιαφορία των πολιτών, η ανεπάρκεια της εκπαίδευσης, λειτούργησαν ως καταλύτες και προκάλεσαν σταδιακά πολιτική και κοινωνική αγκύλωση. Η εσωτερική διάβρωση και οι μεταβαλλόμενες ιστορικές συνθήκες επέφεραν την παρακμή και πτώση της Δημοκρατίας τρεις αιώνες αργότερα.
Συνειρμικά, ο αφορισμός του Ισοκράτη ηχεί ανησυχητικά επίκαιρος σήμερα, 250 χρόνια μετά την αναγέννηση της Δημοκρατίας στον σύγχρονο κόσμο (ΗΠΑ, Γαλλία, Ελλάδα). Μήπως πορευόμαστε τον ίδιο ιστορικό κύκλο, επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη, διαβαίνουμε το ίδιο σταυροδρόμι και κατευθυνόμαστε διωξικέλευθοι προς το ίδιο αδιέξοδο; Για να βρούμε λύσεις και να διαμορφώσουμε το μέλλον μας, πρέπει πρώτα να μελετήσουμε το παρελθόν μας.
Το BLOD ευχαριστεί τον ομιλητή για την παραχώρηση του βίντεο.
Ο Χριστοφίλης Μαγγίδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαιολογίας του Dickinson College, υπεύθυνος ανασκαφών της Κάτω Πόλης των Μυκηνών και Πρόεδρος του Μυκηναϊκού Ιδρύματος. Σπούδασε αρχαιολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1988) και στη συνέχεια έλαβε διδακτορικό από το University of Pennsylvania (1994) και μεταδιδακτορικό από το Brown University (1999). Του έχουν απονεμηθεί υποτροφίες, αριστεία και τιμητικές διακρίσεις, ενώ έχει λάβει ερευνητικές χορηγίες συνολικού ύψους 2 εκ. δολλαρίων από πανεπιστήμια, διεθνή ιδρύματα και οργανισμούς για τις αρχαιολογικές του έρευνες. Ο Χριστοφίλης Μαγγίδης έχει σχεδόν τρεις δεκαετίες ανασκαφικής εμπειρίας σε μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους, όπως στις Μυκήνες (field director), στον Γλα (director), στη Λαμία και την κοιλάδα του Σπερχειού (field director), στην Κρήτη (Αρχάνες, Ιδαίον Άνδρον) και τη Θήρα (Ακρωτήρι). Τα ερευνητικά και διδακτικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται πρωτίστως στη Μινωική και Μυκηναϊκή αρχαιολογία, αλλά περιλαμβάνουν και θέματα ελληνικής γλυπτικής και αρχιτεκτονικής. Διδάσκει ανασκαφική και θεωρία της αρχαιολογίας, αρχαιολογία και τέχνη του προϊστορικού Αιγαίου, της κλασικής Ελλάδας, του Ρωμαϊκού κόσμου, της Αιγύπτου, Μεσοποταμίας, και Ανατολίας, αρχαία ελληνική θρησκεία, ταφικά έθιμα, αρχαία τεχνολογία, αρχαία Αθηναϊκή δημοκρατία, επιγραφική και Γραμμική Β, διπλωματία και πόλεμο στον αρχαίο κόσμο. Είναι συγγραφέας 25 επιστημονικών άρθρων και ετοιμάζει την έκδοση των δημοσιεύσεων των ανασκαφών του στις Μυκήνες σε τέσσερις συλλογικούς τόμους, έχει κάνει επιστημονικές παρουσιάσεις σε 41 διεθνή συνέδρια και έχει δώσει 38 διαλέξεις σε πανεπιστήμια και οργανισμούς ανά τον κόσμο.