Χατζηασλάνη Κορνηλία
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
24/09/2017
Διάρκεια
24:29
Εκδήλωση
4th HMO HERMA CONFERENCE - International Conference on Heritage Management
Χώρος
Παλαιό Ελαιουργείο και Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας
Διοργάνωση
Heritage Management Organization
Κατηγορία
Πολιτιστική διαχείριση, Εκπαίδευση
Ετικέτες
HERMA Conference, πολιτιστική κληρονομιά, μνημεία, ερείπια, εκπαίδευση, Ακρόπολη
Μία καινοτόμα και βιωματική προσέγγιση για το μέλλον του πολιτισμού και της διαχείρισης του ευρύτερου τομέα παρουσιάστηκε από τις 22 ως τις 24 Σεπτεμβρίου σε εγκαταστάσεις-ορόσημα για την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης της Ελευσίνας, όπου φιλοξενήθηκε το τέταρτο διεθνές συνέδριο διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς “HerMa Conference”.
• Ιταλία η τιμώμενη χώρα,
• τριάντα οι εισηγητές,
• πέντε οι θεματικές συζητήσεις,
• πέντε οι εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις,
• δεκαπέντε οι πανεπιστημιακοί και κορυφαίοι ειδικοί από όλο τον κόσμο, που
• επί τρεις ημέρες
έφεραν στο προσκήνιο τα ζητήματα που άπτονται της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάςς υπό το πρίσμα της ιδιαίτερα επίκαιρης θεματικής: "Μνημεία σε Ερείπια---Ερείπια ως Μνημεία".
Η θεματική αυτή διερευνήθηκε μέσα από τις πέντε ενότητες του συνεδρίου -θεωρητικές προσεγγίσεις, νομική προστασία πολιτιστικών αγαθών, εκπαίδευση, αρχαιολογικό πολιτιστικό τοπίο και τοπικές κοινότητες, τεχνολογικές εξελίξεις- και επιχειρήθηκε η ανάδειξη καίριων ζητημάτων που αφορούν τις παγκόσμιες εξελίξεις του 21ου αιώνα στον πολιτισμό, καθώς και οι βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται, ή θα πρέπει να υιοθετηθούν σύντομα, παγκοσμίως στον τομέα της διαχείρισης των πολιτιστικών αγαθών.
Το συνέδριο διοργανώθηκε από τον ΗΜΟ (Heritage Management Organisation), με τη συνεργασία του ΟΠΑ, του Πανεπιστημίου του Kent, του οργανισμού Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, του Φεστιβάλ Αισχύλεια και του Δήμου Ελευσίνας, ένα ενεργό παράδειγμα επιτυχημένης αξιοποίησης χώρων με πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα και μετατροπής τους σε πυρήνες σύγχρονης πολιτιστικής έκφρασης, δημιουργίας, εκπαίδευσης και κοινωνικής συμμετοχής.
O ΗΜΟ (Heritage Management Organisation) είναι ένας καινοτόμος μη κερδοσκοπικός οργανισμός εκπαίδευσης και έρευνας που υποστηρίζεται από διακεκριμένους διεθνείς και ελληνικούς φορείς για την ενίσχυση και ανάδειξη της δυναμικής του πολιτισμού ως πηγή μάθησης, πολιτισμικής ταυτότητας, συλλογικής συνείδησης και ανάπτυξης σε διεθνές επίπεδο.
Θεματικές Ενότητες
• Θεωρητικές Προσεγγίσεις / Συντονιστής: Β. Γκανιάτσας
• Νομική Προστασία Πολιτιστικών Αγαθών / Συντονιστής: Ειρ. Σταματούδη
• Εκπαίδευση / Συντονιστής: M. Corbishley
• Πολιτιστικό Τοπίο και Τοπικές Κοινότητες / Συντονιστές: Λ. Στεφάνου & A. Αναγνωστόπουλος
• Τεχνολογικές Εξελίξεις / Συντονιστής: I. Λυριτζής
Προσκεκλημένοι Εισηγητές
• Maurizio Forte, Stanford University, Duke University, ΗΠΑ.
• Romolo Martemucci, Pennsylvania State University, ΗΠΑ, Pantheon Institute, Ρώμη.
• Tullio Scovazzi, University of Milano-Bicocca, Μιλάνο.
• Cornelia Hadziaslani, Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολής, Αθήνα.
• Toshiyuki Kono, Kyushu University, Ιαπωνία, Vice President ICOMOS.
Η Κορνηλία Χατζηασλάνη έχει σπουδάσει Αρχιτεκτονική στο Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1974) και Iστορία Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Aθηνών (1981)
Έχει οργανώσει εκπαιδευτικά προγράμματα σε πολλά Μουσεία, ανάμεσά τους τα: Mουσείο Eλληνικής Λαϊκής Tέχνης, Kέντρο Λαϊκής Tέχνης και Παράδοσης του Δήμου Aθηναίων, Mουσείο Mπενάκη, Mουσείο Kυκλαδικής Tέχνης, Nαυτικό Mουσείο, Bυζαντινό Mουσείο, Aρχαιολογικό Mουσείο, Μουσείο Ακροπόλεως και Κέντρο Μελετών Ακροπόλεως.
Aπό το 1987 εργάζεται στην Ακρόπολη, όπου οργάνωσε και έχει την ευθύνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Σήμερα είναι Υπεύθυνη του Τομέα Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Aκρόπολης, σε συνεργασία με την Α’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Έχει γράψει πολλά βιβλία για εκπαιδευτικούς και για μαθητές· ανάμεσά τους το «Περίπατοι στον Παρθενώνα» & «Η Ζωφόρος του Παρθενώνα» .
Έχει δημιουργήσει 8 Μουσειοσκευές: «Πάμε στην Ακρόπολη» «Ένας Αρχαίος Ναός» «Η ζωφόρος του Παρθενώνα», «Το Δωδεκάθεο», «Λιθοξοϊκή», «Aρχαία Eλληνική Eνδυμασία», «Aρχαία Eλληνικά Mουσικά Όργανα», «Αναστηλώνοντας τα Μνημεία της Ακρόπολης». Αυτή την εποχή ετοιμάζει την ψηφιακή μορφή κάποιων μουσειοσκευών για το διαδίκτυο (e-μουσειοσκευές).
Έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και έχει γράψει πολλά άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά.