Κούβαρης Χριστόφορος
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
20/12/2017
Διάρκεια
41:24
Εκδήλωση
Επιστημονική Διημερίδα Θεωρητικής Φυσικής
Χώρος
Κεντρικό κτίριο ΕΚΠΑ
Διοργάνωση
Κωνσταντίνος Σφέτσος (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
Βασίλειος Σπανός (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
Έλλη Πομόνη (DESY, Αμβούργο)
Μανουέλα Κουλαξίζη (Trinity College, Δουβλίνο)
Κατηγορία
Φυσική
Ετικέτες
Θεωρητική Φυσική, Σκοτεινή Ύλη
Η "Επιστημονική Διημερίδα Θεωρητικής Φυσικής" συγκέντρωσε, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2017, θεωρητικούς φυσικούς, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων δραστηριοποιείται στο εξωτερικό, αποσκοπώντας στη διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών τους με το Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ και το Πανεπιστήμιο γενικότερα. Ταυτόχρονα, τονίσθηκε η διαχρονική συμβολή του Τμήματος Φυσικής στη σταδιοδρομία των περισσότερων Ελλήνων θεωρητικών φυσικών.
Ομιλίες σε ερευνητικά θέματα τρέχοντος διεθνούς ενδιαφέροντος δόθηκαν από επιλεγμένους προσκεκλημένους ομιλητές στη διημερίδα. Το θεματολογικό φάσμα κάλυψε διαφορετικούς τομείς της Θεωρητικής Φυσικής, όπως Υψηλές Ενέργειες, Πυρηνική Φυσική, Στερεά Κατάσταση και Κλασική και Κβαντική Βαρύτητα.
Ανίχνευση Σκοτεινής Ύλης
Σήμερα, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που καταδεικνύουν την ύπαρξη σκοτεινής ύλης, η οποία διαδραματίζει βασικό ρόλο τόσο στη φυσική των σωματιδίων όσο και στην κοσμολογία. Θα παρουσιάσω την τωρινή κατάσταση των πειραμάτων άμεσης ανίχνευσης σκοτεινής ύλης. Επιπλέον, θα μιλήσω για μερικές νέες προτεινόμενες θεωρητικές τεχνικές που μπορούν να διευκολύνουν τις πειραματικές αναζητήσεις της σκοτεινής ύλης στην υπο-GeV περιοχή μάζας, δίνοντας έτσι πειραματική πρόσβαση σε ένα νέο χώρο παραμέτρων σκοτεινής ύλης.
(Σημείωμα του ομιλητή)
Ο Δρ. Χριστόφορος Κούβαρης είναι αναπληρωτής καθηγητής και υποδιευθυντής του Κέντρου Σωματιδιακής Φυσικής και Κοσμολογίας CP3-Origins του Πανεπιστημίου Νοτίου Δανίας από το 2012. Είναι απόφοιτος της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχ. & Μηχ. Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Απέκτησε Μάστερ στη φυσική υψηλών ενεργειών από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Αϊόβας (Iowa State University) και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (Massachusetts Institute of Technology, MIT) το 2005. Έχει διατελέσει υπότροφος Marie Curie στο Ινστιτούτο Νιλς Μπορ (Niels Bohr Institute) της Δανίας, καθώς και ερευνητής στο CERN και το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών.
Ασχολείται με θεωρίες βαθμίδος δυναμικού σπασίματος συμμετρίας πέραν του Καθιερωμένου Προτύπου, με το πρόβλημα της σκοτεινής ύλης καθώς και με τη μελέτη των αστέρων νετρονίου. Τα τελευταία χρόνια έχει εστιάσει την έρευνά του στην ανάπτυξη θεωρητικών μεθόδων που μπορούν να επιτρέψουν την πειραματική ανίχνευση σκοτεινής ύλης υπό μορφή ελαφρών σωματιδίων.