Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ανισότητες στην Εκπαίδευση - Έναρξη συνεδρίου

Βούλτεψη Σοφία, Brandt Jakhelln Lajla, Ζαββός Στέλιος, Καίσαρη Τίτα

20 Μαρτίου 2024

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:29:04 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 39

Οι διαχειριστές επιχορήγησης των Active Citizens Fund (Acf) της Ελλάδας, SolidarityNow σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη, και της Βουλγαρίας συνδιοργάνωσαν το συνέδριο “Ανισότητες στην Εκπαίδευση”. Στόχο αποτελούσε η ανταλλαγή καλών πρακτικών και καινοτόμων προσεγγίσεων για την συμπεριληπτική εκπαίδευση και την εξάλειψη των ανισοτήτων στην πρόσβαση και τα μαθησιακά αποτελέσματα.

Στις ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό των εγγεγραμμένων παιδιών στα σχολεία είναι πολύ υψηλό. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ανισότητες στην πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση και στα μαθησιακά αποτελέσματα, ιδίως για κάποιες ευάλωτες ομάδες παιδιών. Γιατί η συμπεριληπτική εκπαίδευση είναι επωφελής για τα παιδιά και την κοινωνία; Ποια είναι τα εμπόδια για να επωφεληθούν όλα τα παιδιά από τις ευκαιρίες να αναπτυχθούν και να μάθουν; Αυτά είναι τα ερωτήματα που θα διερευνηθούν μέσα από διαφορετικές εμπειρίες και καλές πρακτικές. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών, των παιδιών Ρομά και των παιδιών με αναπηρία.

Εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών
Την τελευταία δεκαετία, υπήρξαν σημαντικές εισροές προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη. Ορισμένες χώρες θεωρούνται ως πέρασμα, ενώ άλλες ως προορισμός. Όλες έχουν την υποχρέωση να παρέχουν ποιοτική εκπαίδευση στα παιδιά, ανεξάρτητα από το νομικό τους καθεστώς, τόσο στη φάση της έκτακτης ανάγκης όσο και στη φάση της ένταξης. Για να διασφαλιστεί η πρόσβαση και η παραμονή τους στην εκπαίδευση έχουν αναπτυχθεί διάφορες πολιτικές και προγράμματα. Παρόλα αυτά οι ανισότητες στην πρόσβαση στην ποιοτική συμπεριληπτική εκπαίδευση εξακολουθούν να υφίστανται, κάνοντας αναγκαία την καινοτομία και σε ορισμένες περιπτώσεις την αναθεώρηση των πρακτικών.

Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά
Οι Ρομά είναι από τις πιο περιθωριοποιημένες ομάδες στην Ευρώπη, με τα δικαιώματά τους να παραβιάζονται συστηματικά καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας τους, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην εκπαίδευση. Ο διαχωρισμός, η χαμηλή συμμετοχή στην προσχολική εκπαίδευση και το υψηλό ποσοστό των παιδιών και νέων που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο υποδηλώνουν ανισότητες στην πρόσβαση και σε ευκαιρίες που βασίζονται στις ανάγκες τους. Μέχρι σήμερα, ένας σημαντικός αριθμός παιδιών δεν επωφελείται από ποιοτική και συμπεριληπτική εκπαίδευση, παρότι η ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους είναι θεμελιώδους σημασίας για να επιτύχουν και να ενταχθούν στην κοινωνία.

Εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία
Τα παιδιά με αναπηρία αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις στην πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση, όπως το στίγμα, οι διακρίσεις και η ανεπαρκής εφαρμογή συμπεριληπτικών πολιτικών. Σε σχέση με τους συνομήλικούς τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι εκτός σχολείου. Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την εκπλήρωση των δικαιωμάτων στην εκπαίδευση για τα άτομα με αναπηρία, αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερα για να διασφαλιστεί ότι όλα τα παιδιά μαθαίνουν στην ίδια τάξη.

Βούλτεψη Σοφία Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

Πρώτη γυναίκα Κυβερνητική Εκπρόσωπος

Γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στην Αθήνα. Παντρεμένη (σύζυγος Αθανασίου Αγγελόπουλου) με δύο παιδιά, τη Μαρία και το Γιάννη. Κόρη του Κεφαλλονίτη δημοσιογράφου Γιάννη Βούλτεψη, ποντιακής καταγωγής από τη μητέρα της. Οι οικογενειακές ρίζες του συζύγου της βρίσκονται στην Αρκαδία και στην Αιτωλοακαρνανία.

Σπουδές: Νομική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών). Υπότροφος του Κρατικού Ιδρύματος Υποτροφιών.

Ξένες Γλώσσες: Αγγλικά, Ιταλικά, Γαλλικά. Απόφοιτος (και υπότροφος) της Ιταλικής Σχολής Αθηνών. Δίπλωμα ειδικότητας στην Ιταλική Γλώσσα και Λογοτεχνία.

Επαγγελματική Σταδιοδρομία: Μακρά θητεία στις ημερήσιες εφημερίδες «Απογευματινή», «Έθνος», «Ελεύθερος Τύπος» και στα περιοδικά «Επίκαιρα», «Ιστορία», «Εικόνες», «Εγώ», «Είναι». Μεταφράσεις βιβλίων, αρχισυνταξία σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές. Αρχισυντάκτρια στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», μέχρι την εκλογή της στη Βουλή των Ελλήνων (7 Μαρτίου 2004).

Ειδικότητα: Διεθνής Πολιτική, έρευνα, συνεντεύξεις, αναλύσεις και ρεπορτάζ.

Από τον Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι τον Μάιο του 2014, διευθύντρια και αρθρογράφος στην ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα «Ελεύθερη Ζώνη» (elzoni.gr).

Δημοσιογραφικές αποστολές σε όλες τις χώρες της Ευρώπης (δυτικής και πρώην ανατολικής), ΗΠΑ, Ρωσία, Ασία, Αφρική. Αποστολές στις εμπόλεμες περιοχές Μέσης Ανατολής, Κουβέιτ, Βοσνίας, Σαχάρας, στη Ρουμανία για την πτώση του Τσαουσέσκου, στο Βερολίνο για την κατάρρευση του Τείχους. Με εντολή του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ερεύνησε τις συνθήκες δημοσιογραφικής κάλυψης της δίκης του Οτσαλάν στα Μουδανιά.

Σύμβουλος στο Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού από το 1990 ως το 1993.

Υποψήφια βουλευτής σε τιμητική θέση του Ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2000.

Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από το 2000 ως το 2002, διορισμένη μετά από πρόταση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή.

Συνδικαλιστική δραστηριότητα: Έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, μέλος του Μορφωτικού Ιδρύματος, του Μικτού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής της ΕΣΗΕΑ.

Κοινοβουλευτική Δράση: Πρώην Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, πρώτη γυναίκα Κυβερνητική Εκπρόσωπος και δεύτερη γυναίκα Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος στην παράταξή της μετά την Βιργινία Τσουδερού. Έχει διατελέσει συντονίστρια Μορφωτικών Υποθέσεων, τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Γραμματέας Πολιτικής Τεκμηρίωσης και Ενημέρωσης του Κόμματος.

Έχει διατελέσει:

Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας-Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για τα Άτομα με Αναπηρία.

Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για την Καταπολέμηση του Τράφικινγκ.

Μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.

Μέλος της Επιτροπής Οικονομικών, Εμπορίου, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, όπου έχει διατελέσει αντιπρόεδρος.

Ακόμη, έχει διατελέσει μέλος των Επιτροπών Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Εξοπλιστικών προγραμμάτων, Μορφωτικών Υποθέσεων, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κοινωνικών Υποθέσεων.

Brandt Jakhelln Lajla Πρέσβυς της Νορβηγίας στην Ελλάδα
Ζαββός Στέλιος Ιδρυτής & Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου SolidarityNow
Καίσαρη Τίτα Regional Education Expert, SolidarityNow

Η Τίτα Καίσαρη είναι Regional Education Expert στη SolidarityNow.

Διετέλεσε Συνεργάτις της αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Σίας Αναγνωστοπούλου.

Σχετικές ομιλίες