Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Άνοια: κλινική εικόνα και αντιμετώπιση

Μούγιας Αντώνης

26 Σεπτεμβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 20:32 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 837
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης συνεργασιών για τη δημιουργία Φιλικών Κοινοτήτων για την Άνοια, την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018, η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας του Δήμου Αθηναίων και την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, διοργάνωσαν Ενημερωτική Ημερίδα Ευαισθητοποίησης για την Άνοια. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.
 

Στη συγκεκριμένη Ημερίδα Ευαισθητοποίησης διακεκριμένοι επιστήμονες με ειδίκευση στην άνοια ενημερώνουν το κοινό αναφορικά με τα συμπτώματα και τις μεθόδους πρόληψης και διαχείρισης της ασθένειας. Επίσης, εκπρόσωποι των Δήμων Αθηναίων, Βριλησσίων, Βύρωνα και Κορυδαλλού μιλούν για τη σημασία της δημιουργίας φιλικών κοινοτήτων για την άνοια σε κάθε δήμο και παρουσιάζουν τις δράσεις που έχουν αναλάβει σε αυτό το πλαίσιο.
 

Η Ημερίδα αποτελεί μέρος των δράσεων ευαισθητοποίησης για τη νόσο Azheimer κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου που διοργανώνονται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer (21η Σεπτεμβρίου). Φέτος, η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο  Νέστωρ» και άλλοι φορείς που προσφέρουν υπηρεσίες για τη νόσο Alzheimer, επικεντρώνουν τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού αναφορικά με τη νόσο Alzheimer στην προαγωγή της δημιουργίας Φιλικών Κοινοτήτων για την Άνοια, δηλαδή κοινοτήτων οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στους ασθενείς με άνοια και τους φροντιστές τους να συμμετέχουν, να εισακούονται και να απολαμβάνουν μια αξιοπρεπή και ανεξάρτητη διαβίωση, χωρίς στίγμα.
 

Η νόσος Alzheimer είναι η συνηθέστερη μορφή άνοιας και η κύρια αιτία αναπηρίας στην Τρίτη Ηλικία. Μόνο στην Ελλάδα υπολογίζεται πως υπάρχουν περίπου 200.000 ασθενείς με άνοια, ενώ παγκοσμίως ο αριθμός των ασθενών ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια.
 

Η άνοια είναι μια από τις μεγαλύτερες ιατρικές και κοινωνικές προκλήσεις στην εποχή μας, καθώς ο αριθμός ασθενών προβλέπεται να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050 – κυρίως λόγω της αύξησης της μέσης επιβίωσης- προσδίδοντας ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στο πρόβλημα.
 

Για τους ασθενείς που ζουν με τη νόσο Alzheimer και τους φροντιστές τους η καθημερινότητα είναι γεμάτη προκλήσεις και δυσκολίες που συχνά γίνονται ιδιαίτερα πιεστικές. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση αναφορικά με την άνοια μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των ασθενών με νόσο Alzheimer και των φροντιστών τους, και να προσφέρουν ανακούφιση σε χιλιάδες οικογένειες.
 

Η Ημερίδα διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας του Δήμου Αθηναίων, την Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» και την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική  Εταιρεία (Ε.Γ.Γ.Ε.), σε συνεργασία  με τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας, της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ και του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας ΕΚΠΑ, και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού προγράμματος της Κοινής Δράσης για τη δημιουργία Φιλικών Κοινοτήτων για την Άνοια.

Μούγιας Αντώνης Ψυχίατρος, Επιστημονικά Υπεύθυνος Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «0 Νέστωρ»
O Αντώνιος Μούγιας είναι Ψυχίατρος, Επιστημονικά Υπεύθυνος του κέντρου Alzheimer της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας "ο Νέστωρ" και ταμίας της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας. Ως υπεύθυνος του κέντρου Alzheimer σχεδιάζει, υλοποιεί και εποπτεύει μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις για ασθενείς με άνοια και τους φροντιστές τους. Ταυτόχρονα είναι υπεύθυνος για το σεμινάριο Ψυχογηριατρικής που διοργανώνει ο Νέστωρ, αλλά και Επιστημονικά Υπεύθυνος του πρώτου εξειδικευμένου προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι για ασθενείς με νόσο του Alzheimer που υλοποιείται με αρχική χρηματοδότηση του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Έχει σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων σε έγκριτα ελληνικά και διεθνή περιοδικά με θέμα την άνοια και την επιβάρυνση των οικογενειακών φροντιστών από την φροντίδα.

Σχετικές ομιλίες