Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ανοικτό Φόρουμ για την Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο - Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης

Μπέλλας Σπυρίδων, Γρηγορίου Ιωάννης, Ρήγας Μαθιός, Κονοφάγος Ηλίας

10 Ιουνίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 39:47 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1036
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2015, στην Αθήνα, το Ανοικτό Φόρουμ του ΙΕΝΕ για την «Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο», με τη συμμετοχή στελεχών εταιρειών του πετρελαϊκού τομέα, ειδικών και κρατικών αξιωματούχων. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε ειδική μελέτη του Ινστιτούτου για την στρατηγική της χώρας στην έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων.

Μέσα από τις εργασίες του Ανοικτού Φόρουμ του ΙΕΝΕ παρουσιάστηκε και αξιολογήθηκε η πρόοδος των ερευνών υδρογονανθράκων στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, ενώ, παράλληλα, αναδείχθηκαν οι μελλοντικές προοπτικές του τομέα.

Το Ανοικτό Φόρουμ για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο ξεκίνησε με χαιρετισμό - ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΠΕΝ, κ. Απόστολου Αλεξόπουλου.

Η εναρκτήρια συνεδρία της εκδήλωσης, υπό τον συντονισμό του Προέδρου του ΙΕΝΕ κ. Γιάννη Χατζηβασιλειάδη, συνεχίστηκε με την παρουσίαση της τελευταίας μελέτης του Ινστιτούτου, η οποία ήταν αφιερωμένη στην «Στρατηγική για την έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων στην Ελλάδα». Τη μελέτη παρουσίασαν οι συγγραφείς της, κκ. Κωστής Σταμπολής (Εκτελεστικός Διευθυντής και Αντιπρόεδρος ΙΕΝΕ), Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου (Γεωλόγος Πετρελαίων, Technical Advisor της Energean Oil & Gas, Μέλος Δ.Σ. ΙΕΝΕ) και Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, (Δικηγόρος, Partner KGDI και Μέλος Δ.Σ. ΙΕΝΕ). Ακολούθησε συζήτηση και σύντομη παρέμβαση από τον καθ. Γιάννη Μανιάτη, Αναπληρωτή Καθηγητή Πανεπιστημίου Πειραιώς και Πρώην Υπουργό ΠΕΚΑ.

Στη συνέχεια, έλαβε χώρα η δεύτερη συνεδρία του Ανοικτού Φόρουμ, με συντονιστή τον Δρ. Κωνσταντίνο Νικολάου. Στο πλαίσιο αυτής της συνεδρίας, η Πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) καθ. Σοφία Σταματάκη, σε μία πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση, ανέλυσε τις λεπτομέρειες του 2ου Διεθνούς Γύρου Παραχώρησης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που αφορά στις 20 θαλάσσιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και Νότιας Κρήτης, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών από τις υποψήφιες την 14 Ιουλίου 2015.

Ο Δρ. Charles Ellinas, Διευθύνων Σύμβουλος της Cyprus Natural Hydrocarbons Company Ltd, ανέπτυξε, στη συνέχεια, διάφορες πτυχές των ερευνών και της παραγωγής υδρογονανθράκων σε Κύπρο και Ισραήλ.

Ακολούθησαν σύντομες παρουσιάσεις των κκ. Δρ. Σπυρίδωνος Μπέλλα, στελέχους (Upstream Expert) της Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων του ΥΠΑΠΕΝ, Ιωάννη Γρηγορίου, Διευθυντή Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛ.ΠΕ., Μαθιού Ρήγα, Διευθύνοντος Συμβούλου της Energean Oil & Gas και Δρ. Ηλία Κονοφάγου, Χημικού Μηχανικού και Εκτελεστικού Αντιπρόεδρου της Flow SA, οι οποίοι, στη συνέχεια, συμμετείχαν σε συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την διατύπωση των συμπερασμάτων εκ μέρους των διοργανωτών.

Χορηγοί του Ανοικτoύ Φόρουμ του ΙΕΝΕ για την «Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο» ήταν οι εταιρείες Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.) και Energean Oil & Gas.

Μπέλλας Σπυρίδων Διεύθυνση Υδρογονανθράκων, Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Ο Δρ. Σπυρίδων Μπέλλας σπούδασε στο Γεωλογικό Τμήμα του Παν/μίου Πατρών. Ολοκλήρωσε τη Διδακτορική του Διατριβή στο Ελεύθερο Παν/μιο Βερολίνου αρχές του 1997. Ακολούθως δίδαξε για πέντε χρόνια στο ίδιο Παν/μιο στη Γερμανία (Τμήμα Γεωεπιστημών), όπου ταυτόχρονα εργάστηκε και σαν ερευνητής μελετώντας βιο- και στρωματογραφία ακολουθιών και ανάλυση λεκανών, επικεντρώνοντας στη Μεσόγειο (Κρήτη, Μήλος, Πελοπόννησος, ωκεανογραφικές έρευνες από Μάλτα-Κων/πολη με το πλοίο "METEOR R/V"), αλλά και στην Πολωνία, Ισπανία και αλλού. Το 2000 του απενεμήθη το Βραβείο της Ακαδημίας Επιστημών της Ελλάδας "Κ. Κτενάς", ενώ το 2001 κέρδισε από το ΙΚΥ Μεταδιδακτορική έρευνα την οποία πραγματοποίησε στα Παν/μια Πάτρας & Βερολίνου σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ (μελέτη πυρήνων βαρύτητας από το ανατολικό Αιγαίο). Από το τέλος του 2002 εργάστηκε σαν στέλεχος του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημοσίων Έργων (Γενική Δ/νση Ποιοτικού Ελέγχου), ενώ ταυτόχρονα δίδασκε εφαρμοσμένα θέματα Γεωλογίας στα Παν/μια Πάτρας, Αιγαίου και Ιωαννίνων, καθώς και στην ΑΣΠΑΙΤΕ (Αθήνα). Έχει δημοσιεύσει κατόπιν κρίσης πολυάριθμα επιστημονικά άρθρα και τεχνικές μελέτες, ενώ έχει υπάρξει και ο ίδιος κριτής και εξωτερικός αξιολογητής της ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης & Πιστοποίησης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση). Από το 2011 αποτελεί στέλεχος της Ομάδας των Υδρογονανθράκων που δημιουργήθηκε υπό τον ΥΠΕΚΑ Κο Ι. Μανιάτη. Τέλος μετείχε ως εκπρόσωπος του Υπουργείου στις υποθαλάσσιες γεωφυσικές έρευνες για υδρογονάνθρακες, του Νορβηγικού πλοίου "Nordic Explorer" στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης της εταιρείας PetroleumGeoServices (PGS, Q4 2012-Q1 2013) καθώς και στις Τεχνικές Επιτροπές αξιολόγησης των διαγωνισμών "Non Exclusive Seismic Surveys" & "Open Door 2012".
Γρηγορίου Ιωάννης Διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων, ΕΛ.ΠΕ.
Ρήγας Μαθιός Διευθύνων Σύμβουλος, Energean Oil & Gas

Ο κ. Ρήγας είναι ιδρυτής της Energean Oil & Gas και διαθέτει εικοσαετή και πλέον εμπειρία στην πετρελαϊκή αγορά και στη διαχείριση επενδύσεων στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Έχει διατελέσει Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Capital Connect Venture Managers, εταιρεία η οποία σύστησε και διαχειρίστηκε το πρώτο Αμοιβαίο Κεφάλαιο Επιχειρηματικών συμμετοχών στην Ελλάδα με την συμμετοχή του ΤΑΝΕΟ, με επενδύσεις στις αγορές της πληροφορικής, των ιατρικών συσκευών, της ανακύκλωσης, των τροφίμων και του τουρισμού.

Επίσης, έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος της Chase Manhattan Bank στο Λονδίνο, αρμόδιος για τους τομείς της ναυτιλίας και της ενέργειας με χρηματοδοτήσεις και επενδύσεις έργων που ξεπέρασαν τα $5 δις.

Τέλος, έχει διατελέσει επικεφαλής του τομέα Ναυτιλίας Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς στην Ελλάδα.

Είναι απόφοιτος του τμήματος Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών Μηχανικού Πετρελαίων από το Imperial College του Λονδίνου.

Κονοφάγος Ηλίας Χημικός Μηχανικός - Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Ανάπτυξης Υδρογονανθράκων, Flow Energy S.A.

Πρώην Δν/τής Ι Έρευνας & Παραγωγής Κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.

Eisenhower Fellow του τομέα της Οικονομίας Έρευνας & Παραγωγής Υδρογονανθράκων και ειδικότερα του Ενεργειακού Τομέα.


Ο Ηλίας Κονοφάγος είναι Χημικός Μηχανικός του Ελβετικού Ομόσπονδου Πολυτεχνείου της Λοζάννης, Διδάκτωρ (Doctorat d’ Etat) της Ecole Centrale Παρισίων & της Σχολής του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, Τομέα Έρευνας και Παραγωγής Κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων.


Έχει 30ετή εμπειρία στον Ιδιωτικό & Δημόσιο τομέα της Έρευνας & Παραγωγής Υδρογονανθράκων με Διεθνή Παρουσία.


Διετέλεσε στέλεχος των Εταιρειών Total (ex-Elf Acquitaine), Mobil North Sea, Δ.Ε.Π. Α.Ε. (Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου Α.Ε.), Δ.Ε.Π.-Ε.Κ.Υ. Α.Ε. (Δημόσια Επιχείρηση Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων Α.Ε.), ΕΛ.ΠΕ. Α.Ε. (Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.).


Ως Δν/τής Παραχωρήσεων της ΔΕΠ-ΕΚΥ Α.Ε. της περιόδου 1994-1998 συμμετείχε στην επιτυχή διεξαγωγή προσέλκυσης Επενδύσεων της περιόδου 1980-1981 βάσει του Νόμου Υδρογονανθράκων 468/76 καθώς & του Α! Γύρου Παραχωρήσεων Ερευνητικών Περιοχών στην Ελλάδα της περιόδου 1996-1997 μέσω του ισχύοντος Νόμου 2289/95.


Διετέλεσε μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.. καθώς και μέλος Δ.Σ. Εταιρειών του Ενεργειακού Τομέα και ειδικότερα ως Αντιπρόεδρος της εταιρείας Ε.Κ.Ο. Α.Ε..

Έχει δημοσιεύσει πλέον των 100 Επιστημονικών Εργασιών και Ανακοινώσεων σε Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια.


Είναι Μέλος:

της Διεθνούς Ένωσης των Eisenhower Fellows

της Διεθνούς Ένωσης Οικονομολόγων Ενέργειας (Ι. Α. Ε. Ε.).

της Ένωσης Επιστημόνων του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίων (I.F.P.)

της Διεθνούς Ένωσης Μηχανικών Πετρελαίου

της Εταιρείας Τεχνολόγων Ορυκτού Πλούτου

του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας

Σχετικές ομιλίες