Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αντικείμενα από το Βυζάντιο αφηγούνται τις ιστορίες τους. Διαπολιτισμικές συναντήσεις στην Κωνσταντινούπολη του Ιουστινιανού

Pitarakis Brigitte

16 Οκτωβρίου 2024

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:07:07 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 128
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Κέντρο Έρευνας της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης της Ακαδημίας Αθηνών, τιμώντας τον ιδρυτή του ακαδημαϊκό Μανόλη Χατζηδάκη (1909-1998), διαπρεπή βυζαντινολόγο, Γενικό Έφορο Αρχαιοτήτων, διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου και του Μουσείου Μπενάκη, οργάνωσε όπως κάθε χρόνο επιστημονική διάλεξη αφιερωμένη στην μνήμη του την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024, στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών, Ανατολική Αίθουσα, με ομιλήτρια την ερευνήτρια του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας (CNRS, Παρίσι) δρα Brigitte Pitarakis.

Θέμα ομιλίας:
Αντικείμενα από το Βυζάντιο αφηγούνται τις ιστορίες τους.
Διαπολιτισμικές συναντήσεις στην Κωνσταντινούπολη του Ιουστινιανού.

Τα αλληλένδετα ρεύματα του ενδιαφέροντος για τις αρχαιότητες και του οριενταλισμού ως βασικές παράμετροι για την ανάδυση των βυζαντινών σπουδών στο τέλος του 19ου αιώνα, είχαν μακρόχρονες και πολύπλευρες επιδράσεις στο πεδίο των σπουδών αυτών. Απροσδόκητες αναλογίες ανευρίσκονται ανάμεσα στα ιδεολογικά, πολιτικά και πολυπολιτισμικά πλαίσια που κυριαρχούσαν στην Πόλη της ύστερης οθωμανικής περιόδου και της απαρχής της Τουρκικής Δημοκρατίας και εκείνα της αυτοκρατορικής πρωτεύουσας της εποχής του Ιουστινιανού Α΄ (βασ. 527-565). Οι βαθιές μεταμορφώσεις που συντελούνται στην Κωνσταντινούπολη από τα τέλη του 19ου αιώνα ως τη δεκαετία του 1930 προσφέρουν νέες προοπτικές για την κατανόηση του αντίκτυπου στην τέχνη του ιδεολογικού εγχειρήματος του Ιουστινιανού να δημιουργήσει μια παγκόσμια αυτοκρατορία γύρω από την πρωτεύουσά του. Τα παραπάνω θα τεκμηριωθούν μέσα από την επανεξέταση σημαινόντων έργων τέχνης της εποχής και θα αναδειχθεί ο στόχος του Ιουστινιανού να δημιουργήσει μια παγκόσμια αυτοκρατορία γύρω από την πρωτεύουσά του.

Pitarakis Brigitte Διδάκτωρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης, Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS, Παρίσι)

Ερευνήτρια στο Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS), Παρίσι, από το 2002. Η Brigitte Pitarakis είναι διδάκτορας στη βυζαντινή τέχνη και αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο Paris 1 Sorbonne (1997), όπου δίδαξε επίσης για έξι χρόνια (1992-1997). Το 2020 υποστήριξε το μεταδιδακτορικό της στην École Pratique des Hautes Études που της παρέχει την δυνατότητα να εποπτεύει και να διευθύνει επιστημονικές έρευνες (Habilitation à diriger des recherches).

Η Brigitte Pitarakis ειδικεύεται στη βυζαντινή μεταλλοτεχνία και τη χρήση αντικειμένων από τους Βυζαντινούς στην καθημερινή ζωή, τοποθετώντας τα στο καλλιτεχνικό, οικονομικό, ιστορικό, πολιτικό, θρησκευτικό και κοινωνικό τους πλαίσιο. Έχει επίσης δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με τα επαγγέλματα, τις ασχολίες και τις πεποιθήσεις των Βυζαντινών. Τελευταία στο υπό προετοιμασία βιβλίο της εξερευνά τον βυζαντινό πολιτισμό μέσω της μεταλλοτεχνίας.

Μεταξύ των διεθνών συνεργασιών της Πιταράκη συγκαταλέγονται η συνεργασία της με τον Jean-Michel Spieser και την Μαρία Παρανή στη σύνταξη μιας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για τη μελέτη του υλικού πολιτισμού με βάση τα βυζαντινά αρχεία/τυπικά (Artefacts and Raw Materials in Byzantine Archival Documents, http://typika.cfeb.org/index) και, πρόσφατα, το συνέδριο και η συνοδεύουσα έκθεση «Ανακαλύπτοντας το Βυζάντιο στην Ιστανμπούλ: Επιστήμονες, Ιδρύματα και Προκλήσεις 1800-1955/Discovering Byzantium in Istanbul: Scholars, Institutions, and Challenges, 1800–1955» (Ινστιτούτο Ερευνών Κωνσταντινούπολης/Istanbul Research Institute, 2022).

Ως επιστημονική σύμβουλος του Ινστιτούτου Ερευνών της Κωνσταντινούπολης/Istanbul Research Institute του Ιδρύματος Suna και İnan Kıraç, η Πιταράκη έχει επιμεληθεί αρκετές εκθέσεις για τη βυζαντινή Κωνσταντινούπολη που στεγάσθηκαν στο Μουσείο Πέρα/Pera Museum. Οι εκθέσεις αυτές είχαν ευρεία απήχηση όχι μόνο στο κωνσταντινοπολίτικο κοινό αλλά και στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Η Πιταράκη είναι μέλος της εκδοτικής-επιστημονικής επιτροπής του περιοδικού YILLIK: Annual of Istanbul Studies, και μέχρι πρόσφατα συμμετείχε στην αντίστοιχη επιτροπή της Revue des études byzantines (2016-2021).

H Brigitte Pitarakis διοργανώνει σε συνεργασία με τον Paul Magdalino διεθνές συμπόσιο με τον τίτλο «324: Constantine’s Choice and the Origins of New Rome», στις 7-8 Νοεμβρίου 2024, στο Μουσείο Πέρα, στην Κωνσταντινούπολη.

Σχετικές ομιλίες