Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αντιμετωπίζοντας την Κρίση στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια: Δημοσιονομική Προσαρμογή, Βιωσιμότητα του Χρέους και Διαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις

Martins Pedro, Ahearne Alan, Manasse Paolo, Olsen Morten, Κατσίκας Δημήτρης

13 Δεκεμβρίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:40:21 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1267
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

«Μετά τη Λιτότητα: Πολιτική και Πολιτικές για την κρίση στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη» ήταν το θέμα του 1ου Ετήσιου Συνεδρίου του Παρατηρητηρίου για την Κρίση του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Στόχος του συνεδρίου ήταν η αποτίμηση της αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρωζώνη και την Ελλάδα,  και η διατύπωση νέων προτάσεων πολιτικής. Στο πρώτο μέρος του συνεδρίου αξιολογήθηκε η αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη. Στο πρώτο πάνελ, διεθνώς καταξιωμένοι ειδικοί των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας αξιολογούν τα προγράμματα προσαρμογής που έχουν εφαρμοστεί στις χώρες τους.

Πιο συγκεκριμένα, εκπρόσωποι από την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία μίλησαν για τη δημοσιονομική προσαρμογή, τη βιωσιμότητα του χρέους και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις χώρες τους. Ο Pedro Martins (Πορτογαλία, Καθηγητής Εφαρμοσμένης Οικονομικής, Queen Mary University of London) επικεντρώθηκε στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που προωθήθηκαν στην Πορτογαλία μετά την υπογραφή του Μνημονίου, οι οποίες στόχευαν τόσο στην ευελιξία της αγοράς εργασίας, όσο και στην ασφάλεια των ανέργων. Τόνισε τη σημασία και συνεισφορά Δημόσιων Υπηρεσιών Απασχόλησης στον τομέα κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού και της υποβοήθησης των ανέργων. Ο Alan Ahearne (Ιρλανδία, Επικεφαλής Τμήματος Οικονομικών, Cairnes School of Business and Economics) επιχείρησε μια επισκόπηση της πορείας της ιρλανδικής οικονομίας τις τελευταίες δεκαετίες, τονίζοντας ότι η κρίση στην χώρα ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης εξάρτησης της οικονομικής μεγέθυνσης από τον κατασκευαστικό τομέα και τη φούσκα των ακινήτων που εκδηλώθηκε. Φάνηκε αισιόδοξος ότι η Ιρλανδία θα μπορέσει να δανειστεί από τις αγορές μέσα στο 2014 με επιτόκιο γύρω στο 3,5%, ενώ σημείωσε ότι τα νοικοκυριά και οι τράπεζες θα πρέπει να εντείνουν τις κινήσεις από-μόχλευσης μέσα στα επόμενα χρόνια. Ο Paolo Manasse (Ιταλία, Καθηγητής Μακροοικονομικής και Διεθνούς Οικονομικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο της Bologna) εντόπισε τις ρίζες της ευρωπαϊκής κρίσης σε ένα μίγμα ετερογένειας μεταξύ των χωρών, αλλά και σε παράγοντες προσφοράς και διαταραχών στη ζήτηση. Η άμεση σχέση μεταξύ των δύο τελευταίων εντείνει την ανάγκη για μεταρρυθμιστικές πολιτικές. Με τη χρήση οικονομετρικών τεχνικών ισχυρίστηκε ότι η είσοδος της Ιταλίας  στο ευρώ την ωφέλησε σε όρους εμπορίου, ήταν μάλλον αδιάφορη σε όρους πληθωρισμού, δεν συνείσφερε δραματικά σε όρους κόστους δανεισμού, ενώ χειροτέρευσε τη θέση της χώρας σε όρους παραγωγικότητας της εργασίας. Ο Morten Olsen (Ισπανία, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών, IESE Business School, Πανεπιστήμιο της Navarra) εστίασε την κρίση στην Ισπανία τόσο στην κρίση των ακινήτων, όσο και στη λειτουργία των Cajas (αποταμιευτικών τραπεζών). Αμφισβήτησε το κατά πόσο η χώρα θα επιτύχει μεγέθυνση πάνω από 2% μέσα στα επόμενα χρόνια, ενώ σημείωσε ότι η ανεργία θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα. Ελλείψει μεγέθυνσης, σημείωσε ότι πρέπει να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας με στόχο τη διευκόλυνση της αναζήτησης εργασίας από τους ανέργους, αλλά και τον εξορθολογισμό των συστημάτων επιδομάτων ανεργίας και κοινωνικών παροχών.

Το Παρατηρητήριο για την Κρίση λειτουργεί με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Όλες οι ομιλίες του Συνεδρίου βιντεοσκοπήθηκαν και δημοσιεύονται στο Blod.

Martins Pedro Καθηγητής Οικονομικών, Queen Mary University of London

Ο Pedro S. Martins είναι Καθηγητής Εφαρμοσμένης Οικονομικής στο Κολλέγιο Queen Mary του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, στο οποίο είναι μέλος από το 2004. Μεταξύ του Ιουνίου 2011 και του Φεβρουαρίου 2013, επιτέλεσε Υπουργός Εργασίας της Πορτογαλικής Κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν υπεύθυνος για σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως το εργατικό δίκαιο, τη δημόσια υπηρεσία απασχόλησης, τις ενεργές πολιτικές για την αγορά εργασίας και τον τριμερή διάλογο. Είναι κάτοχος Διδακτορικού τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Warwick και πανεπιστημιακού πτυχίου από το Nova School of Business and Economics της Λισαβόνας. Η έρευνά του έχει δημοσιευτεί σε διάφορες διεθνείς επιστημονικές επιθεωρήσεις και συλλογικούς τόμους. Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τα επιδόματα ανεργίας και τις υπηρεσίες ενεργοποίησης, τη συλλογική διαπραγμάτευση και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Ahearne Alan Επικεφαλής Τμήματος Οικονομικών, Cairnes School of Business and Economics, Εθνικό Πανεπιστήμιο Ιρλανδίας, Galway

Ο Alan Ahearne είναι Επικεφαλής του τμήματος Οικονομικών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας, Galway. Ταυτόχρονα είναι μέλος του Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας και συνεργάτης ερευνητής του Bruegel, της γνωστής δεξαμενής σκέψης οικονομικής ανάλυσης με έδρα τις Βρυξέλλες. Την περίοδο 2009-2011 διετέλεσε σύμβουλος  του πρώην Υπουργού Οικονομικών Brian Lenihan. Ο Alan ολοκλήρωσε το  διδακτορικό  του στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon (στο Πίτσμπουργκ) το 1998 και στη συνέχεια εντάχθηκε στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Η.Π.Α στην Ουάσιγκτον, όπου εργάσθηκε για επτά χρόνια ως Senior Economist.

Manasse Paolo Καθηγητής Μακροοικονομικής και Διεθνούς Οικονομικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο της Bologna

Ο Paolo Manasse είναι Καθηγητής Μακροοικονομίας και Διεθνούς Οικονομικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. Έχει διδάξει επίσης στο Πανεπιστήμιο L. Bocconi, στο Πανεπιστήμιο Σορβόννη-Παρίσι Ι, στο Πανεπιστήμιο John Hopkins με έδρα την Μπολόνια και άλλα ιταλικά πανεπιστήμια. Ήταν ερευνητής στο IGIER-Bocconi από το 1990 μέχρι το 2003. Απέκτησε το Διδακτορικό του τίτλο στο London School of Economics με τους Rick van der Ploeg και Charlie Bean. Έχει δουλέψει ως Σύμβουλος στον ΟΟΣΑ, την Παγκόσμια Τράπεζα, τη Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης και ήταν μόνιμος Σύμβουλος, Επισκέπτης Καθηγητής και μόνιμος Σύμβουλος Τεχνικής Βοήθειας για το ΔΝΤ, στο τμήμα Φορολογικών Υποθέσεων. Το Φεβρουάριο του 2011 απευθύνθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε Δημόσια Ακρόαση σχετικά με την ευρωπαϊκή κρίση δημοσίου χρέους. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η διεθνής μακροοικονομία, οι νομισματικές ενώσεις, η ασύμμετρη πληροφόρηση, το διεθνές εμπόριο, η αγορά εργασίας, το δημόσιο χρέος και οι τραπεζικές κρίσεις. Έχει γράψει ακαδημαϊκές εργασίες οι οποίες έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά όπως το American Economic Review, το European Economic Review, το Journal of International Economics, το Journal of Money Credit and Banking, το Journal of Economic Dynamics and Control. Είναι τακτικός συνεργάτης στο Voxeu.org, Foreign Affairs, Roubini.com, Lavoce.info, Linkiest.it και οι θέσεις του δημοσιεύονται συχνά στο Διεθνή Τύπο (WSJ, EuroIntelligence και άλλα).

Olsen Morten Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών, IESE Business School, Πανεπιστήμιο της Navarra

Ο Morten Graugaard Olsen είναι Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών στο ΙESE Business School. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου στην Οικονομική Επιστήμη από το Πανεπιστήμιο του Harvard και πτυχίου από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τη Διεθνή Οικονομική και την Οικονομική Ανάπτυξη. Τον τελευταίο καιρό ασχολείται με το ρόλο των δεξιοτήτων στην τεχνολογική εξέλιξη και τα συστήματα αυτοματισμού και τις επιπτώσεις τους στις εισοδηματικές ανισότητες και την οικονομική ανάπτυξη, καθώς και με το ρόλο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στη διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου.

Κατσίκας Δημήτρης Επίκουρος Καθηγητής - Διευθυντής, Κέντρο Ερευνών για την Οικονομική Πολιτική, τη Διακυβέρνηση και την Ανάπτυξη, ΕΚΠΑ

Ο Δημήτρης Κατσίκας είναι Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για την Οικονομική Πολιτική, τη Διακυβέρνηση και την Ανάπτυξη στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στα χρηματοοικονομικά και τη διεθνή πολιτική οικονομία στο London School of Economics (LSE). Έλαβε το διδακτορικό του από το LSE στον τομέα της διεθνούς πολιτικής οικονομίας. Έχει διδάξει ως Επισκέπτης Καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών.

Έχει παρουσιάσει την έρευνα του σε διεθνείς και ελληνικές έγκριτες επιστημονικές επιθεωρήσεις, καθώς και σε διεθνή συνέδρια. Έχει συμμετάσχει και συμμετέχει ως ερευνητής, συντονιστής ή/και επιστημονικός υπεύθυνος σε σειρά ελληνικών και ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του αφορούν την παγκόσμια και Ευρωπαϊκή πολιτική οικονομία και διακυβέρνηση, με έμφαση στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε ερευνητικά με την ελληνική και την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομική κρίση.

Την περίοδο 2013-2019 ήταν Επικεφαλής του Παρατηρητηρίου για την Κρίση στο ΕΛΙΑΜΕΠ, ενώ από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2021 ήταν επικεφαλής του νέου Παρατηρητηρίου Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Οικονομίας. Την περίοδο Σεπτέμβριος 2020 – Αύγουστος 2021 ήταν Υπότροφος της Έδρας «Σταύρος Κωστόπουλος» στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

Σχετικές ομιλίες