Μαρινάτου Ναννώ
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
11/01/2019
Διάρκεια
00:43:02
Εκδήλωση
Εκδηλώσεις της "Ενώσεως Φίλων Ακροπόλεως"
Χώρος
Μουσείο Ακρόπολης
Διοργάνωση
Ένωση Φίλων Ακροπόλεως
Κατηγορία
Αρχαιολογία, Θρησκειολογία
Ετικέτες
Παρθενώνας, Παρθενώνεια ζωφόρος, Θεοί, άνθρωπος, σχέση θεών και ανθρώπων, θρησκεία, Φειδίας
Οι Θεοί της ζωοφόρου του Παρθενώνα είναι αόρατοι για τους ανθρώπους, εφόσον κανείς από τους θνητούς της πομπής δεν φαίνεται να τους βλέπει. Δεν θα εξετάσω την ζωοφόρο από την σκοπιά του αρχαιολόγου, ή του ιστορικού της τέχνης, αλλά από αυτήν του μελετητή της αρχαίας θρησκείας με σκοπό να θέσω ερωτήματα που αφορούν την σχέση θεών και ανθρώπων. Ελπίζω ότι έτσι θα ανοίξουμε μια συζήτηση για τον ρόλο που έπαιζαν οι θεοί και θα θέσω το ερώτημα πότε επεμβαίνουν στις ανθρώπινες υποθέσεις και αν ο σκοπός τους είναι πάντοτε αγαθός.
Ένα άλλο θέμα είναι αν οι θνητοί βλέπουν την πραγματική μορφή των θεών ή την μεταμφίεσή τους (οπότε είναι απατηλοί και επικίνδυνοι). Ο Φειδίας εσκεμμένα εντάσσει τους θεούς της ζωοφόρου πολύ διακριτικά ανάμεσα σε τμήματα της πομπής, τονίζοντας έτσι την κανονικότητα της ζωής στην πόλη.
(Σημείωμα της ομιλήτριας)
Η Ναννώ Μαρινάτου είναι διακεκριμένη Καθηγήτρια και πρόεδρος του τμήματος Κλασσικών και Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Illinois, Chicago. Έχει κάνει τις σπουδές της στην Ελλάδα και ΗΠΑ και είναι μέρος της Αυστριακής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών και του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.
Ειδικεύεται στην αρχαία θρησκεία, και κυρίως στην θρησκεία της Μινωικής Κρήτης, όπου οι δημοσιεύσεις της είναι πολλαπλές και πρωτοποριακές. Επίσης ειδικεύεται και στον Θουκυδίδη με έμφαση στις αντιλήψεις του τελευταίου για την θρησκεία, την φιλοσοφία, την δικαιοσύνη. Έχει γράψει 11 βιβλία (όλα επιστημονικές εκδόσεις του εξωτερικού), και έχει επιμεληθεί με συνεργάτες 15 τόμους που αφορούν την αρχαία θρησκεία και πολιτισμό. Έχει συγγράψει περίπου 100 επιστημονικά άρθρα.