Ζούρος Λευτέρης
Σφενδουράκης Σπύρος
Πουλακάκης Νίκος
Αναγνωστάκης Μανώλης
Κατωπόδης Γεώργιος
Πενθερουδάκης Γεώργιος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
27/02/2021
Διάρκεια
00:45:48
Εκδήλωση
Το μεγάλο ταξίδι της εξέλιξης - Ο Δαρβίνος αποκαλύπτει το Δέντρο της Ζωής
Χώρος
Διαδικτυακή ημερίδα
Διοργάνωση
Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων
Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Κρήτης
Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Κρήτης
Κατηγορία
Εξελικτική Βιολογία
Ετικέτες
Δαρβίνος, Κάρολος Δαρβίνος, Darwin Day, Εξέλιξη, Εξελικτική Θεωρία, κορωνοϊός SARS-CoV-2
Η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων σε συνεργασία με το Πειραματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου (Παν. Κρήτης) και το Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου (Παν. Κρήτης), τιμώντας την επέτειο γέννησης του Κάρολου Δαρβίνου – Darwinday 2021, διοργάνωσαν διαδικτυακή ημερίδα το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021 με θέμα:
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ
Ο Δαρβίνος αποκαλύπτει το Δέντρο της Ζωής
Οι εισηγητές, αναφέρονται σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν την Εξελικτική Θεωρία, αφού η κατανόηση της μπορεί να εξηγήσει την εξέλιξη κάθε μορφής ζωής πάνω στη Γη, επομένως και την εμφάνιση, την εξέλιξη και τη δυναμική του κορονοϊού SARS CoV-2.
Εισηγητές
Ζούρος Λευτέρης, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Πουλακάκης Νίκος, Καθηγητής Συστηματικής Ζωολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.
Σφενδουράκης Σπύρος, Καθηγητής Οικολογίας και Βιοποικιλότητας στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Οργανωτική Επιτροπή – Συντονιστές
Αναγνωστάκης Μανώλης, Βιολόγος-Εκπαιδευτικός, Πειραματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου.
Κατωπόδης Γεώργιος, Βιολόγος-Εκπαιδευτικός, μέλος του ΔΣ της ΠΕΒ.
Πενθερουδάκης Γεώργιος, Βιολόγος-Εκπαιδευτικός, Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου.
Ο Λευτέρης Ζούρος έλαβε διδακτορικά διπλώματα από την Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών (σήμερα Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και το Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Διετέλεσε καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Dalhousie του Καναδά (στην τιμητική έδρα George Campbell) και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ως ερευνητής ή προσκεκλημένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Groningen της Ολλανδίας, το Αυτοκρατορικό Πανεπιστήμιο Kyushu της Ιαπωνίας, το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και το Πανεπιστήμιο της Ancona. Διετέλεσε επίσης Διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης. Υπήρξε μέλος της Εκδοτικής Επιτροπής των περιοδικών Evolution, Molecular Biology and Evolution και Marine Genomics. Έχει τιμηθεί με το βραβείο εξαίρετης πανεπιστημιακής διδασκαλίας «Στέλιος Πηχωρίδης» του Πανεπιστημίου Κρήτης και με το «Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην των Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού». Είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης κυκλοφορούν τα βιβλία του Ας συμφιλιωθούμε με τον Δαρβίνο (2009) και Σε αναζήτηση σκοπού σ’ έναν κόσμο χωρίς σκοπό (2014, 2018).
Ο Σπύρος Σφενδουράκης είναι Καθηγητής Οικολογίας και Βιοποικιλότητας στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου έκανε και τη διδακτορική του διατριβή. Εργάστηκε ως ερευνητής στο Ζωολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.
Από το 2001 έως το 2011 διετέλεσε Λέκτορας και Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Από το 2012 έως σήμερα εργάζεται στο Παν/μιο Κύπρου, κατέχοντας τη θέση του Καθηγητή.
Έχει πλήθος επιστημονικών εργασιών στα πεδία της Βιογεωγραφίας της Οικολογίας και της Συστηματικής, σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά καθώς και πολλές σημαίνουσες συμμετοχές σε εθνικά και διεθνή συνέδρια.
Επιπλέον των επιστημονικών δημοσιεύσεων στα πεδία της έρευνάς του, έχει μεταφράσει ή/και επιμεληθεί μεταφράσεων πάνω από 20 εγχειριδίων και βιβλίων εκλαϊκευμένης επιστήμης κυρίως σχετικών με την Εξέλιξη και την Οικολογία.
Είναι μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εξελικτικής Εταιρείας, της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας και του Σωματείου Βιολογικών Επιστημών στην Κύπρο.
Ο Νίκος Πουλακάκης είναι Καθηγητής Συστηματικής Ζώων στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (1997), εκπόνησε τη μεταπτυχιακή του διατριβή στο τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (2000) και τη διδακτορική του διατριβή στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (2005).
Στη συνέχεια εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο τμήμα Εξέλιξης και Οικολογίας του Πανεπιστημίου του YALE (2007-2009). Το 2009 εκλέχτηκε στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με γνωστικό αντικείμενο τη Συστηματική Ζώων. Από το Σεπτέμβριο του 2018 είναι διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.
Έχει πλήθος επιστημονικών εργασιών (79) στα πεδία της Μοριακής Φυλογένεσης, Φυλογεωγραφίας, Πληθυσμιακής Γενετικής και Συστηματικής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά καθώς και πολλές σημαίνουσες συμμετοχές σε εθνικά και διεθνή συνέδρια. Επιπλέον των επιστημονικών δημοσιεύσεων στα πεδία της έρευνάς του, έχει συγγράψει 4 κεφάλαια σε εγχειρίδια, έχει μεταφράσει ή/και επιμεληθεί μεταφράσεων σε 5 εγχειρίδια κυρίως σχετικών με την Εξέλιξη.
Είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εξελικτικής Εταιρείας, καθώς και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας.▪ Έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο Εμμανουήλ Μπενάκη για την πρωτότυπη ερευνητική εργασία του με θέμα την ιστορική προέλευση αρτίγονων ή απολιθωμένων ζωικών ειδών με μελέτη αλληλουχιών DNA.
Ο Μανώλης Αναγνωστάκης είναι βιολόγος και διδάσκει στο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου.
Ο Γεώργιος Κατωπόδης είναι βιολόγος, εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων. Είναι κάτοχος Μ.Sc στη Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.
Ο Γεώργιος Πενθερουδάκης είναι βιολόγος και διδάσκει στο Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου.