Καρατάσιος Ιωάννης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
04/07/2018
Διάρκεια
21:58
Εκδήλωση
53ο Θερινό Σχολείο του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
Χώρος
ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
Διοργάνωση
Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος
Κατηγορία
Φυσικές επιστήμες, Αρχαιολογία
Ετικέτες
Θερινό Σχολείο 2018, υλικό δόμησης, μνημείο
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”, συνεχίζοντας μία μακρά παράδοση, διοργάνωσε από 2 έως 13 Ιουλίου 2018 το 53ο Θερινό Σχολείο προσανατολισμού και ενημέρωσης, που απευθύνεται σε πτυχιούχους και τελειόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ.
Την πρώτη εβδομάδα, τις πρωινές ώρες, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες γενικού θεματικού ενδιαφέροντος από διακεκριμένους επιστήμονες. Οι απογευματινές διαλέξεις κάλυψαν τις παρακάτω θεματικές περιοχές:
1. Επιστήμες Υγείας,
2. Πληροφορική,
3. Ενέργεια – Περιβάλλον – Ασφάλεια,
4. Νανοτεχνολογία και Συγχρονα Υλικά,
5. Υψηλές Ενέργειες, Πυρηνική Φυσική, Πυρηνική Τεχνολογία και Εφαρμογές.
Το Blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις ομιλίες γενικού θεματικού ενδιαφέροντος και τις ομιλίες της θεματικής ενότητας "Νανοτεχνολογία και Σύγχρονα Υλικά".
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας του Θερινού Σχολείου έμφαση δόθηκε στην οικονομική διάσταση της γνώσης. Τη Δευτέρα 9 Ιουλίου η SingularityU Greece φιλοξένησε στον Δημόκριτο μια Ημερίδα για τις Εκθετικές Τεχνολογίες, όπου συζητήθηκε η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, τα έξι Ds που επηρεάζουν τον κόσμο, το μέλλον των θέσεων εργασίας και οι θέσεις εργασίας του μέλλοντος και πώς αυτές ευδοκιμούν σε έναν εκθετικά μεταβαλλόμενο κόσμο.
Η ημέρα έκλεισε με την Ημερίδα Μεταπτυχιακών Σπουδών με αναλυτική ενημέρωση για υπάρχοντα Μεταπτυχιακά και δυνατότητες υποτροφιών.
Ο Ιωάννης Καρατάσιος είναι ερευνητής στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος». Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας (1998), με ειδίκευση στα Αρχαιολογικά Ευρήματα και στα Αρχιτεκτονικά Μνημεία. Το 2005 ολοκλήρωσε τη Διδακτορική του Διατριβή (De Montfort University, UK), με θέμα την ανάπτυξη κονιαμάτων για την αποκατάσταση των μνημείων, με αυξημένη ανθεκτικότητα έναντι της δράσης των θειικών (SOx).
Εργάζεται στο "Δημόκριτο" από το 2001, συμμετέχοντας ως επιστημονικός συνεργάτης σε διάφορα ανταγωνιστικά Εθνικά και Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, έχοντας ξεκινήσει την επαγγελματική του σταδιοδρομία στο υπουργείο Πολιτισμού. Από το 2007 εργάστηκε ως Επιστημονικό Προσωπικό (Research Officer) στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας (τότε Ινστιτούτο Επιστήμης Υλικών). Το 2017 εκλέχθηκε και εργάζεται σε θέση Ερευνητή.
Η ερευνητική δραστηριότητα αφορά στην τεχνολογία των αρχαιολογικών υλικών -με έμφαση στα κονιάματα και στα κεραμικά- στην παθολογία των δομικών υλικών των αρχιτεκτονικών μνημείων και στην ανάπτυξη σύγχρονων, καινοτόμων υλικών για την αποκατάσταση τους (κονιάματα, υλικά επιφανειακής κατεργασίας). Στις ερευνητικές του δραστηριότητες περιλαμβάνονται, επίσης, η τεχνολογία και η διάβρωση του αρχαιολογικού γυαλιού και των τοιχογραφιών.
Είναι μέλος της Τεχνικής Επιτροπής του ΕΛΟΤ TΕ 96/ «Συντήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», εθνικός εκπρόσωπος -με δικαίωμα ψήφου- στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Προτυποποίησης CEN/TC 346/ WG2: Materials constituting cultural property, ηγείται της Ομάδας Εργασίας «Characterisation of Stone» και ανήκει στο μητρώο Αναγνωρισμένων Μελετητών του ΥΠΟΠΑΙΘ για τα Αρχαιολογικά και Ιστορικά Μνημεία.
Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 60 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων με κρίση, 1 πατέντα και 6 κεφάλαια σε βιβλία/ αριθμημένους τόμους.