Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Από τη Βενετία στην Κίνα: Η τέχνη της Ασίας στην εποχή του Μάρκο Πόλο

Μαγγίνης Γιώργης

9 Απριλίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 78:29 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1691
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Μαγγίνης Γιώργης

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
09/04/2014

Διάρκεια
78:29

Εκδήλωση
Διαλέξεις της Πολιτιστικής Εταιρείας "Πύρνα"

Χώρος
Πολιτιστική Εταιρεία "Πύρνα"

Διοργάνωση
Πολιτιστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πύρνα

Κατηγορία
Ιστορία

Ετικέτες
Μάρκο Πόλο, Κίνα, Άπω Ανατολή, αυτοκρατορία των Μογγόλων, Τζένγκις Χαν

Όταν το 1271 ο Βενετσιάνος Μάρκο Πόλο ξεκίνησε το ταξίδι του από τη γενέτειρά του προς την Κίνα του μεγάλου χάνου Κουμπλάι θα πρέπει να ευγνωμονούσε τον «βάρβαρο» πάππο του πεφωτισμένου ηγέτη, Τζενγκίς.

Χάρις στη στρατιωτική του μεγαλοφυΐα και την κατακτητική του ορμή, η Ασία, είχε ενωθεί υπό τους γόνους μιας οικογένειας.

Τα πολιτικά και πολιτιστικά σύνορα της απέραντης αυτής αυτοκρατορίας είχαν γκρεμιστεί επιτρέποντας την ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων, αντικειμένων και ιδεών.

Ο υλικός πολιτισμός της εποχής των Μογγόλων θα μας επιτρέψει να ανασυνθέσουμε τα «Θαύματα του Κόσμου» που κατέγραψε ο νεαρός Μάρκο.

Μαγγίνης Γιώργης Αρχαιολόγος - Επιστημονικός Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη

Ο Γιώργης Μαγγίνης είναι ο επιστημονικός διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη. Σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (SOAS), όπου ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή. Από το 2001 διδάσκει ιστορία της βυζαντινής τέχνης (SOAS κ.α.), της ισλαμικής τέχνης (SOAS, Ινστιτούτο Courtauld, Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης στο Κατάρ κ.α.) και της κινεζικής τέχνης (SOAS, Μουσείο Μπενάκη). Έχει συμμετάσχει σε αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ελλάδα, την Κύπρο και στην Αίγυπτο. Έχει εργαστεί στον καθεδρικό ναό Αγίας Σοφίας Λονδίνου ως υπεύθυνος αρχείου και επιμελητής μουσείου, στην επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, σε μουσεία στο Ηνωμένο Βασίλειο κ.α. Έχει δημοσιεύσει άρθρα πάνω στην κυπριακή προϊστορία, την ισλαμική τέχνη, τις σιναϊτικές σπουδές, τις ευρωπαϊκές διακοσμητικές τέχνες, την κινεζική κεραμική καθώς και την ελληνική και αρμενική διασπορά. Το 2016 εξέδωσε δύο βιβλία: Mount Sinai: A History of Travellers and Pilgrims και China Rediscovered: The Benaki Museum Collection of Chinese Ceramics.

Σχετικές ομιλίες