Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Από τη Γη στη Σελήνη

Σιμόπουλος Διονύσης

18 Ιουλίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:54:54 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 714
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Σιμόπουλος Διονύσης

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
18/07/2019

Διάρκεια
00:54:54

Εκδήλωση
Από τη Γη στη Σελήνη

Χώρος
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Διοργάνωση
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Κατηγορία
Αστρονομία

Ετικέτες
προσελήνωση, Σελήνη, διάστημα, Apollo 11, ακρωτήριο Canaveral, Neil Armstrong, Άρης, επανδρωμένη διαστημική αποστολή

Μια σειρά εκδηλώσεων διοργάνωσε το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με αφορμή την συμπλήρωση των 50 χρόνων από το πρώτο βήμα του ανθρώπου στη Σελήνη. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Τρίτη 16/7 και ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 20/7, ακολουθώντας συμβολικά το ταξίδι του Apollo 11 από την εκτόξευσή του (16 Ιουλίου 1969) έως την προσελήνωσή του (20 Ιουλίου 1969) και τα πρώτα βήματα του Neil Armsrtong στην επιφάνεια του φυσικού μας δορυφόρου.

Ο κ. Διονύσης Σιμόπουλος, επίτιμος Διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, μίλησε για την εξερεύνηση του διαστήματος και μετέφερε την προσωπική του εμπειρία, όταν, ως ανταποκριτής, βρέθηκε στο ακρωτήριο Canaveral και παρακολούθησε την εκτόξευση του Apollo 11 προς τη Σελήνη, 50 χρόνια πριν!

Η ομιλία περιγράφει σύντομα και περιεκτικά την προσπάθεια του ανθρώπου να φτάσει και να περπατήσει στην επιφάνεια της Σελήνης, από τον Ίκαρο μέχρι το πρόγραμμα «Απόλλων». Το πρόγραμμα αυτό ολοκληρώθηκε στα τέλη του 1972 και σε τέσσερα χρόνια έστειλε 9 αποστολές και 27 συνανθρώπους μας στη γειτονιά της Σελήνης, εκ των οποίων οι 12 είχαν την ευκαιρία να κάνουν κυριολεκτικά «μια βόλτα στο Φεγγάρι». Και τώρα πάλι με την αναχώρηση και του τελευταίου αστροναύτη η Σελήνη περιμένει ακόμα. Ο άνθρωπος έφυγε. Όχι όμως για πάντα. Γιατί αν υπάρχει ακόμα κάποιο μέλλον για τον πολιτισμό μας, τότε το μέλλον αυτό βρίσκεται εκεί πάνω. Γιατί η Σελήνη και η Ανθρωπότητα έχουν ένα κοινό μέλλον. Στο τέλος της ομιλίας γίνεται μία εκτίμηση για την επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη, την επανδρωμένη επίσκεψη στον Άρη και σε άλλους πιθανούς στόχους του ανθρώπου στο Διάστημα.

Σιμόπουλος Διονύσης Αστροφυσικός - Επίτιμος Διευθυντής Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου

Ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος (1943-2022) γεννήθηκε το 1943 στα Γιάννενα και μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπούδασε Πολιτική Επικοινωνία και Αστροφυσική στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα των ΗΠΑ. Ήταν επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου.

Είχε βραβευθεί για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση και την σημαντική συγγραφική του δραστηριότητα στον Τύπο και την τηλεόραση. Η καριέρα του άρχισε το Φθινόπωρο του 1967 και διετέλεσε διευθυντής Πλανηταρίου στο Κέντρο Τεχνών και Επιστημών της Λουϊζιάνα (ΗΠΑ) για μία τετραετία και στην Ελλάδα επί 41 χρόνια στο Ευγενίδειο Πλανητάριο. Είχε δημοσιεύσει εκατοντάδες άρθρα και μελέτες του σε Ελληνικά και ξένα περιοδικά και εφημερίδες, είχε συγγράψει 31 εκλαϊκευμένα βιβλία αστρονομίας, περισσότερα από 500 σενάρια επιστημονικής επιμόρφωσης για την τηλεόραση, 200 σενάρια πολυθεαμάτων του Πλανηταρίου, και είχε δώσει πάνω από 600 διαλέξεις σ' ολόκληρη τη χώρα. Χρημάτισε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αστρονομική Εκπαίδευση (1994-2002), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων (1978-2008), Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πλανηταρίων (1976-2008), Εταίρος (Fellow) της Royal Astronomical Society και της International Planetarium Society και τακτικό μέλος πολλών άλλων διεθνών επιστημονικών οργανώσεων. Το 1996 έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων (IPS Service Award) για τη συνεισφορά του στη διεθνή αστρονομική εκπαίδευση, ενώ το 2006 τιμήθηκε με τον «Ακαδημαϊκό Φοίνικα» (Palmes Academiques) της Γαλλικής Δημοκρατίας. Το 2012 η Ένωση Ελλήνων Φυσικών τον τίμησε σε ειδική εκδήλωση ως «θεμελιωτή της εκλαΐκευσης του επιστημονικού λόγου στην Ελλάδα», ενώ το 2015 έλαβε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών «για τη συνολική του προσφορά στην εκλαΐκευση και τη διάδοση της Αστρονομίας». Το 2018 έλαβε το παράσημο του Αργυρού Φοίνικα, την ανώτατη τιμητική διάκριση του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, για «εξέχουσες και διακεκριμένες υπηρεσίες».

Σχετικές ομιλίες