Κασσαβέτη Ορσαλία-Ελένη
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
14/10/2017
Διάρκεια
20:46
Εκδήλωση
Περιπέτειες του ιδιωτικού στη Μεταπολιτευτική Ελλάδα
Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διοργάνωση
Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (Ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη)
Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός
Ετικέτες
δημόσιο, ιδιωτικό, μεταπολιτευτική Ελλάδα, βίντεο, βίντεοκασέτα, ψωχαγωγία, δεκαετία του '80
Η ομιλία αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίας Οικιακά πρότυπα, κατανάλωση, ψυχαγωγία του Επιστημονικού Συμποσίου με τίτλο «Περιπέτειες του ιδιωτικού στη μεταπολιτευτική Ελλάδα», το οποίο διοργάνωσε η Εταιρεία Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (Ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη) στις 13 & 14 Οκτωβρίου 2017.
Στόχος του συμποσίου ήταν να αναπτυχθούν προβληματισμοί γύρω από τη σχέση δημόσιου κα ιδιωτικού στη μεταπολιτευτική κοινωνία και στις αναπαραστατικές της τέχνες μέσα από την οπτική της κοινωνιολογίας, της νομικής, της ψυχανάλυσης, της ανθρωπολογίας, των πολιτισμικών σπουδών, της μελέτης της επικοινωνίας κ.ά.
«Από τη γωνία της βιντεο-λέσχης έως και το μικρό σαλόνι μας»: Το ιδιωτικό βασίλειο της βιντεοκασέτας στη δεκαετία του 1980
Η πενταετία 1980-1985 γνώρισε μία ενδιαφέρουσα και εν πολλοίς πρωτοφανή χρήση της βιντεο-συσκευής, η οποία γενικεύτηκε σύντομα σε όλη την Ελλάδα και σηματοδότησε μία στροφή στις ψυχαγωγικές συνήθειες του θεατή της εποχής. Παρόλη τη βραχύβια φύση της, το πέρασμα προς μία ιδιωτική ψυχαγωγία δομήθηκε πάνω στη συστηματική παραγωγή ελληνικών ταινιών, καθώς και στην ανάδυση παλαιότερων ή νεότερων κατηγοριών επαγγελματιών, παραγωγών ή ιδιοκτητών βιντεο-λεσχών, αλλάζοντας προσωρινά το χώρο ψυχαγωγίας από τη μεγάλη αίθουσα στο δικό μας σπίτι.
Η Ορσαλία-Ελένη Κασσαβέτη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε ελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτισμικές Σπουδές (ΕΜΜΕ –ΕΚΠΑ) και στην Ιστορία και τη διδακτική της (ΕΚΠΑ –ΠΤΔΕ, κατεύθυνση: Λαογραφία και Πολιτισμός). Στο τμήμα ΕΜΜΕ εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή της με θέμα τη βιντεο-κουλτούρα της δεκαετίας του 1980. Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει τη μονογραφία Η ελληνική βιντεοταινία (1985-1990). Ειδολογικές, κοινωνικές και πολιτισμικές διαστάσεις (Αθήνα: Ασίνη, 2014) και συμμετοχές σε συλλογικούς τόμους κι επιστημονικά περιοδικά. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από τη δημοφιλή κουλτούρα (τηλεόραση, βίντεο, κινηματογράφος, μουσική) και το λαϊκό πολιτισμό, τη θεωρία των ειδών και την Οπτική Εθνογραφία. Έχει πραγματοποιήσει έρευνα στο ΑΠΘ, όπου έχει διδάξει, στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο ΠΤΔΕ. Πραγματοποιεί μεταδιδακτορική έρευνα στο ΠΤΔΕ (ΕΚΠΑ) στα πεδία των πολιτισμικών σπουδών και της γεωγραφίας (Πρόγραμμα CoHere).