Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Από την είδηση στο ιστορικό τεκμήριο. Το οπτικοακουστικό αρχείο του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ζαχοπούλου Χριστίνα

30 Οκτωβρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:18:20 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 91
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και η Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία (ΕΑΕ) διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα «Οπτικοακουστικά Αρχεία: ζητήματα διαχείρισης και πρόσβασης», τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, στο Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος, στον Ταύρο.

Η συνάντηση πραγματοποιείται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς (World Day for Audiovisual Heritage), όπως καθιερώθηκε το 2005 από τη Γενική Διάσκεψη της UNESCO, για την ανάδειξη της οπτικοακουστικής αρχειακής κληρονομιάς ως μέσου καταγραφής της ανθρώπινης δράσης και διάσωσης της ιστορικής μνήμης.

Η συνεχόμενη εξέλιξη των σύγχρονων τεχνολογιών και ο αυξανόμενος όγκος των οπτικοακουστικών τεκμηρίων δημιουργούν τεράστιες προκλήσεις για τους φορείς διατήρησής τους και καθιστούν επιτακτική μια σειρά πολιτικών σχετικά με την αρχειοθέτηση, διατήρηση, αξιοποίηση και πρόσβαση στις συλλογές, με δεδομένο και τη μετάβαση από αναλογικές σε ψηφιακές μορφές. Υπαρκτός είναι και ο κίνδυνος της απαξίωσης αντίστοιχων συλλογών υλικού σε φιλμ, ταινίες και δίσκους λόγω οικονομικής ανεπάρκειας ή υποτίμησης της σημασίας τους και της ταχείας τεχνολογικής εξέλιξης των μέσων ανάγνωσης. Οι συνθήκες αυτές δημιουργούν την ανάγκη η αρχειακή κοινότητα να εστιάσει στο ζήτημα της ευθραυστότητας των ιστορικών ηχογραφήσεων και κινούμενων εικόνων.

Οι διοργανωτές φιλοδοξούν η συνάντηση να αποτελέσει την πρώτη ευκαιρία για αντίστοιχους φορείς να παρουσιάσουν πρακτικές και να μοιραστούν προβληματισμούς, ώστε να εμπεδωθεί ο διάλογος σε θέματα αξιοποίησης οπτικοακουστικών συλλογών και διασφάλισης της πρόσβασης σε αυτές. Το πρόγραμμα της ημερίδας συγκροτείται από παρουσιάσεις περιεχομένου και πολιτικών διατήρησης και πρόσβασης συναφών φορέων, την εμπειρία ερευνητών και δημιουργών καθώς και ειδικές προβολές ιστορικών οπτικοακουστικών τεκμηρίων στα οποία αποτυπώνονται εικόνες της Ελλάδας κατά τον 20ό αιώνα.

Ζαχοπούλου Χριστίνα Photo Editor in Chief, Desk του Τομέα Φωτορεπορτάζ και Βίντεο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Χριστίνα Ζαχοπούλου είναι απόφοιτη του Τμήματος Φωτογραφίας του Τ.Ε.Ι. ΑΘΗNAΣ, ενώ συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) , του Τμήματος ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΠΟΛΥΜΕΣΑ με διπλωματική εργασία «Έντυπη, υβριδική και ηλεκτρονική εφημερίδα» βαθμολογημένη με άριστα 10.

Επόμενες μεταπτυχιακές σπουδές ήταν και πάλι στο ΕΑΠ και στο Τμήμα ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ, με διπλωματική εργασία: «Ο πολιτιστικός ρόλος του Εθνικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Συγκριτική μελέτη του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) με τα εθνικά πρακτορεία Ειδήσεων της Ισπανίας (EFE), της Ιταλίας (ANSA) και της Πορτογαλίας (LUSA)» και στη συνέχεια στο Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών του ΤΕΙ Αθήνας, «Παραγωγή Βίντεο, Οπτικοακουστικά Μέσα και Κινούμενα Γραφικά», επίσης με άριστα.

Εργάζεται ως φωτογράφος-εκπαιδευτικός από το Φεβρουάριο του 1998 σε ΙΕΚ και αργότερα στα ΤΕΙ, ενώ ως Φωτοειδησεογράφος από τον Ιούνιο του 1999, με κύριο αντικείμενο το πολιτιστικό ρεπορτάζ. Από το Ιούλιο του 2011 εργάζεται στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και σήμερα κατέχει τη θέση της Photo Editor in Chief στο Τμήμα Φωτορεπορτάζ και Βίντεο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο χώρο της εκπαίδευσης, έχει εργαστεί ως εργαστηριακή συνεργάτιδα στο ΤΕΙ Αθήνας (2003-2011) καθώς επίσης σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ με αντικείμενο πάντα τη φωτογραφία και το φωτορεπορτάζ. Έχει λάβει μέρος σε επιτροπές εξετάσεων του ΟΕΕΚ για πολλά χρόνια, αλλά και στην επιτροπή ανασύνταξης ερωτήσεων πιστοποίησης του ΟΕΕΚ για την ειδικότητα του Φωτογράφου.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει πραγματοποιήσει και ατομικές εκθέσεις, καθώς και διαλέξεις με αντικείμενο τη Φωτογραφία. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε Biennales και Φεστιβάλ Φωτογραφίας, ενώ αρθρογραφεί κατά καιρούς με κύριο αντικείμενο το πολιτιστικό ρεπορτάζ. Εργάζεται για πολλά χρόνια πάνω σε ερευνητικά προγράμματα για το «φωτογραφικό αναλφαβητισμό» και το “photo-trafficking” της χώρας μας.

Είναι μέλος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (Ε.Φ.Ε.), ενώ υπήρξε Γενική Γραμματέας της ΕΦΕ την περίοδο 2010-2016. Κατά τη θητείας της, μεταξύ άλλων, έχει συντάξει τους Κανόνες Δεοντολογίας των Ελλήνων Φωτορεπόρτερ για λογαριασμό της Ένωσης (2014).
Είναι μέλος του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων «Ο ΦΟΙΒΟΣ».

Είναι μέλος της Ελληνικής Αρχειακής Εταιρείας καθώς και της επιστημονικής επιτροπής «ψηφιακών αρχείων» της Εταιρείας.

Υπήρξε επιμελήτρια της έκθεσης "Η είδηση υπό διωγμό" (2012), με θέμα τους εργαζόμενους στην Ενημέρωση, η οποία μετά την Αθήνα, παρουσιάστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο τον Ιούνιο του 2013. Η έκθεση στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ. Συμμετείχε στην ίδρυση του Παρατηρητηρίου (Μάρτιος 2014) του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ και στην Ημερίδα "Ο ρόλος των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων στην έξαρση του νεοναζισμού, του φασισμού και του ρατσισμού, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και γενικότερα στον κόσμο".

Υπήρξε επιμελήτρια της έκθεσης "Δρόμοι επιβίωσης" (συνδιοργάνωση της ΕΦΕ με τη Βουλή των Ελλήνων) που παρουσιάστηκε στον εκθεσιακό χώρο της Βουλής (2016), και αργότερα στις Βρυξέλλες (Ευρωκοινοβούλιο).

Σχετικές ομιλίες